Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Preafericitul Daniel a condus astăzi ceremonia de punere a pietrei de temelie a viitoarei catedrale episcopale de la Madrid, în prezenţa a 2000 de români din Spania. Patriarhul Daniel a săvârşit în cea de-a treia zi a vizitei sale canonice în Spania slujba de punerea pietrei de temelie a viitoarei Catedrale Ortodoxe care se va afla în Madrid, în cartierul Carabanchel, în prezenţa oficialilor spanioli şi români. Patriarhul a oficiat ceremonia şi i-a felicitat pe români pentru evlavia lor. „Slujba de punere a pietrei de temelie pentru noua catedrală din Madrid este un eveniment mare şi sfânt, în care cerem binecuvântarea şi ajutorul lui Dumnezeu pentru edificarea unui locaş sfânt. Ea este mărturia credinţei vii şi jertfelnice a comunităţilor de români ortodocşi ce trăiesc şi muncesc în această ţară. Este dovada dorinţei românilor de aici de a avea propriul lăcaş de cult în care să se roage, să mulţumească lui Dumnezeu şi să primească harul lui Dumnezeu, care vine din întâlnirea cu el. Iar biserica nouă, pe care dorim să o oferim Mântuitorului nostru Iisus Hristos, ca ofrandă a credinţei, a hărniciei, a înţelepciunii, a priceperii şi dărniciei noastre va fi semn de binecuvântare asupra comunităţii respective, asupra oraşului Madrid„, a spus Preafericitul Daniel, Patrirhul Bisericii Ortodoxe Române, la finalul ceremoniei religioase de la Madrid.

La eveniment s-au adunat aproximativ 2000 de români, iar printre invitaţi s-au aflat şi reprezentanţi ai administraţiei spaniole precum Esperanza Aguirre, preşedintele Comunităţii Madrid, Paloma Adrados – ministru regional pentru Femei, Muncă şi Imigraţie, Ana Botella – viceprimar şi consilier pentru Mediu în cadrul Primăriei Madrid, Pilar Martinez – consilier de Urbanism şi Concepción Dancausa -consilier pentru Familie la primăria Madridului.

Din partea Statului Român, Eugen Tomac – reprezentantul Departamentului Românii de Pretutindeni în cadrul Guvernului – a dat citire mesajului Preşedintelui României, Traian Băsescu, iar secretarul de Stat din Ministerul Culturii şi Cultelor din România a citit cuvântul premierului Emil Boc cu ocazia punerii pietrei de temelie a catedralei.

Viitoarea catedrala a Epicopiei Spaniei şi Portugaliei se va afla pe o parcelă din cartierul madrilen Carabanchel -La Latina, unde trăiesc peste 4000 de români, în capitală locuind peste 63 de mii de compatrioţi. Terenul a fost acordat de Primăria Madridului, după ce Parohia „Sfânta Maria, Născătoare de Dumnezeu” a câştigat un concurs public pentru construirea Catedralei Ortodoxe Sfânta Fecioară Maria.

Viitoarea catedrală ar putea avea până la 2400 de metri pătraţi, capacitatea suprafeţei acordate de primărie, dar construcţia trebuie finalizată în 2 ani, iar costurile se ridică la 5 milioane de euro. Aşa cum a spus şi la Slujba de Înviere, PS Timotei, Episcopul Spaniei şi Portugaliei, pentru acoperirea costului se aşteaptă sprijinul românilor ortodocşi din Spania.