Ministrul Cercetării și Universităților, Gemma Geis, s-a referit astăzi la rolul cheie pe care universitățile trebuie să-l joace în societate „într-un moment în care valorile democratice sunt în pericol”. Geis, care a subliniat rolul civic al universităților și a solicitat „garantarea libertății academice și respectarea principiului autonomiei universitare” , a exprimat, de asemenea, „Vreau ca universitățile să devină”. „adevărate motoare ale schimbării sociale bazate pe crearea și diseminarea cunoștințelor și talentului”

Geis a făcut aceste declarații la sfârșitul zi Dialoguri la orizont (Scanare) Dialoguri cu patru componente ținute ca parte a Săptămâna Mondială a Învățământului Superior din Barcelona, ​​​​care include Conferința Mondială a Învățământului Superior a UNESCO ( WHEC 2030 care se va face de la 18 la 18 mai. În discursul său, Geis a subliniat că actualul proces de transformare accelerată în educație necesită reflecție pentru îmbunătățirea metodelor de predare și predare și, în acest sens, a lăudat adaptabilitatea de care a dat dovadă sistemul universitar din Catalonia în perioada pandemiei.

Anterior, la deschiderea zilei, ministrul Afacerilor Externe și Guvernului Deschis, Victòria Alsina , a recunoscut că „devenind primul oraș care găzduiește Conferința din afara sediului UNESCO din Paris este o bucurie imensă și în același timp o mare responsabilitate” . Alsina a ținut să sublinieze că „în vremurile de azi incerte, lichide, marcate de transformări și perturbări zilnice și de o nouă economie bazată pe cunoaștere și inovare, educație și formare de calitate de-a lungul vieții, accesibil tuturor, este, mai mult ca oricând, indispensabil”.

Prin această conferință, Departamentul de Cercetare și Universități și-a dorit să contribuie la realizarea obiectivelor al UNESCO prin promovarea a 4 dialoguri deschise care s-au învârtit în jurul inteligenței artificiale (IA), a incluziunii și a echilibrului trăind, a gândirii la nivel global și a vedea teritoriul cu ochii cunoașterii. În cursul Conferinței, șapte experți au discutat în mod deschis aspecte cheie din învățământul superior în vederea 2030 și au ridicat unele dintre provocările învățământului superior dincolo de

Sursa: Consilierul Geis apără rolul universităților „într-o perioadă în care valorile democratice sunt în pericol”