#Spania – Ministrul Apărării, Margarita Robles, se prezintă în fața Comisiei de Apărare a Congresului Deputaților.

Ministrul Apărării, Margarita Robles, s-a prezentat în fața Comisiei de Apărare a Congresului Deputaților pentru a prezenta liniile generale ale politicii Departamentului său, a cărui previziune bugetară pentru 2024 este de a ajunge la 1,30% din PIB.

Ministrul Apărării a detaliat cele trei linii principale de acțiune ale ministerului: dezvoltarea politicii de personal, transformarea și modernizarea Forțelor Armate și întărirea poziției Spaniei în sistemul internațional de securitate.

„Cred că este foarte important să subliniem că Forțele noastre Armate sunt o instituție care lucrează în fiecare zi cu eficiență, profesionalism și dăruire în apărarea valorilor constituționale și a drepturilor și libertăților noastre”, a spus ministrul Robles, adăugând că „ele sunt un instrument eficient în atingerea stabilității și păcii, acea pace atât de necesară pe arena internațională.

În ceea ce privește politica de personal, care include recrutarea, dezvoltarea carierei profesionale, îmbunătățirea condițiilor de echilibru între viața profesională și viața privată și sprijinul și asistența personalului, Robles a avansat că în această legislatură „actualizarea și adaptarea noilor reglementări care să includă noi calificări și să adapteze noi forme. de intrare”, așa cum, de exemplu, a spus el, s-a făcut deja recent cu eliminarea cerinței de înălțime în accesul la centrele de învățământ militar.

Mai multe locuri pentru a facilita accesul la statutul de permanentă (1.000 de locuri au fost oferite în 2023, triplu față de 2018), și mai multe burse de studii pentru pregătire și dezvoltare profesională la toate nivelurile de cadre militare, inclusiv rezerviști militari.Disponibilitate specială (până la 524.000 euro în anul universitar 2024-2025, cu 13% mai mult decât în ​​anul precedent), sunt câteva dintre măsurile care vor fi implementate în această nouă legislatură.

Transformarea digitală în cadrul educației militare cu pregătire în competențe digitale va include consolidarea Școlii Militare de Operații Cibernetice și noul model de Predare a Apărării Cibernetice. De asemenea, în domeniul predării politicii comune de securitate și apărare a UE, sunt explorate posibilitățile unui „Erasmus militar”.

În ceea ce privește îmbunătățirea condițiilor de conciliere, sprijin și asistență personalului, ministrul Apărării a indicat că „vom continua cu procesul de creare a școlilor de educație timpurie în centrele militare”, precum și „creșterea beneficiilor de mobilitate” , printre alții.

Angajamentul Ministerului Apărării pentru egalitatea efectivă între bărbați și femei, în care modelul spaniol este recunoscut ca reper internațional, „a permis procentului de femei care aspiră să obțină un loc într-unul dintre procesele de selecție pentru intrarea în Forțele armate au trecut de la 11% în urmă cu șase ani la 19,8% în 2023”, a spus Robles.

Transformare și modernizareÎn discursul său, ministrul Robles a subliniat că „componenta tehnologică joacă un rol din ce în ce mai important în dezvoltarea operațiunilor” și a subliniat că în ultimii cinci ani „s-a procedat la deblocarea și promovarea unor programe atât de necesare Forțelor Armate și astfel. relevante pentru industria națională” precum fregatele F-110, submarinul S-80 (dintre care primul, „Isaac Peral” S-81’, a fost livrat recent Marinei), vehiculul de luptă cu roți 8×8 (VCR). ), sau a doua fază a programului blindat Pizarro.

De asemenea, a explicat ministrul Apărării, au fost abordate programele de achiziție a Vehiculului de Suport al Lanțului (VAC), a Sistemului de Lansator de Rachete de Mobilitate Înaltă (SILAM) și de construcție a două nave hidrografice de coastă (BAM-IS). Avion de antrenament PC Pilatus-21 sau NH-90 al Marinei, printre altele.

În plus, Spania „își menține participarea și este angajată în dezvoltarea FCAS (viitoarele aeronave europene de luptă) și EUROMALE (sistem european de aeronave pilotate de la distanță).

În domeniul infrastructurii, el a evidențiat construcția noii Baze Logistice a Armatei la Córdoba, precum și lansarea Centrului Tehnologic de Dezvoltare și Experimentare (CETEDEX, din Jaén), care „este chemat să fie un centru de referință. la nivel naţional şi internaţional pentru Forţele Armate”. El s-a referit, de asemenea, la noua cazarmă 4.0 din Monte la Reina (Zamora), și la „excitarea cu care zamoranii doresc ca barăcile să fie realizate și ca Forțele Armate să fie acolo”, și la planurile de concentrare de la Ceuta. și Melilla.

Pe de altă parte, ministrul Robles a exprimat importanța Sănătății Militare, mai ales după criza derivată din pandemia de Covid-19, și dorința fermă a Departamentului de a spori această capacitate, prin achiziționarea de echipamente medicale de înaltă tehnologie către două spitale militare, printre alte măsuri.

Creșterea investițiilor„Toate aceste programe și proiecte necesită o investiție semnificativă în securitate și o finanțare adecvată”, a subliniat Robles în discursul său în fața membrilor Comisiei de Apărare, subliniind că prognoza bugetară „este să ajungă la 1,30% din PIB în 2024”. după ce a trecut de la 0,93% în 2018 la 1,24% în 2023.

Angajamentul asumat de președintele Guvernului, a amintit Robles, este de a ajunge la 2% din PIB în 2029. „Această investiție în apărare – nu mă voi plictisi să o repet – are ca rezultat nu doar acea garanție a securității, protecției noastre, libertate și bunăstare, dar acționează ca un dinamizator al economiei naționale, promovând sectorul industrial care generează locuri de muncă de înaltă calificare”, a spus Robles.

În acest domeniu, strategia industrială de apărare va fi sporită, cu un plan în pregătire de 33 de linii de acțiune, „al cărui obiectiv este acela de a contribui la autonomia strategică și Europa de apărare”, a precizat el, referindu-se, printre altele, la inițiative remarcabile precum Fondul European de Apărare (FED), în care Spania a fost până în prezent una dintre cele mai active țări în leadership și participare.

De asemenea, în domeniul C&D&i, se va revizui Strategia de Tehnologie și Inovare a Apărării și se vor actualiza obiectivele strategice, astfel încât în ​​următorii ani să fie în concordanță cu progresele tehnologice, de exemplu în inteligența artificială, sistemele fără pilot, spațiul sau apărarea cibernetică. .

Rol internaționalUna dintre prioritățile Guvernului a fost consolidarea rolului Spaniei în organizațiile internaționale din care face parte (NATO, UE și ONU), rol care „a fost recunoscut la Summit-ul NATO de la Madrid din 2022”, a declarat Robles.

„Spania este un aliat serios, responsabil și angajat”, a reiterat ministrul Apărării, insistând că „viețile militarilor și militarilor săi sunt adesea puse în pericol în diferite domenii”.

Margarita Robles și-a încheiat intervenția reiterând că „angajamentul Spaniei din punct de vedere internațional de lucru pentru pace este total și absolut”, pentru că „pacea nu este o prioritate, pacea este o cerință”.

Mai multe informatii Galerie foto pe Flickr a Ministerului Apărării Etichete: Apărând ONU NATO UE Sursa: Guvernul Spaniei – Ministrul Apărării prezintă liniile politice generale ale Departamentului său cu o prognoză de 1,30% din PIB pentru 2024