Joan Subirats, ministrul Universităților, și Juan Romo, președintele Crue și rectorul Universității Carlos III din Madrid, au inaugurat Forumul național pentru reforma evaluării cercetării, în cadrul unei ceremonii desfășurate în Aula Magna a clădirii istorice din Madrid. Universitatea din Barcelona. Împreună cu aceștia, rectorul instituției gazdă, Joan Guàrdia, și președintele Coaliției pentru evaluarea avansată a cercetării (CoARA) și rectorul Universității din Maastricht, Rianne Letschert, care a susținut și prezentarea de deschidere.

Acest Forum a luat naștere cu scopul de a deveni un spațiu de lucru comun și de reflecție cu toate universitățile în care pot fi împărtășite idei și bune practici privind reforma evaluării cercetării și în care universitățile, ca coloană vertebrală a Științei, și generatoare de 70% din producția științifică realizată în Spania. Obiectivul său este de a stimula o mai mare conexiune între sistemul public de producere a cunoștințelor și nevoile societății și, în același timp, de a stimula creativitatea și inovația, care este rațiunea de a fi a cercetării.

Ministrul Subirats a sărbătorit crearea acestui Forum considerând că „spațiile și momentele de pauză și reflecție, precum cele oferite de acest forum, sunt un privilegiu. Reforma evaluării cercetării ne găsește într-o anumită efervescență. Aceasta este o problemă foarte relevantă care afectează nucleul sistemului nostru universitar”.

În plus, Subirats i-a mulțumit lui Crue pentru implicarea și munca sa în acest proces.

Președintele Crue a subliniat că acest Forum a fost creat „cu intenția de a deveni un spațiu de lucru și reflecție în care sunt împărtășite idei și bune practici privind reforma evaluării cercetării” și că „cercetarea este unul dintre pilonii societății cunoașterii”. și este esențială pentru dezvoltarea și progresul societăților noastre”.

Romo a încurajat universitățile și pe cei care lucrează în cercetare să „participe la dezbaterea deschisă din forumul național de evaluare a cercetării” și a asigurat că reforma evaluării va ajuta Europa să-și consolideze activitatea de cercetare. În plus, el a amintit că CRUE s-a alăturat Coaliției pentru Avansarea Evaluării Cercetării (CoARA).

Coaliția pentru Advancing Research Assessment (CoARA), promovată de Comisia Europeană, Science Europe și Asociația Europeană a Universităților, este o inițiativă cu abordare colaborativă și învățare comună pentru promovarea noilor politici de evaluare, la care, până în prezent, peste 400 de organizații. s-au alăturat din toată Europa, dintre care 40 sunt spaniole: 26 de universități, Conferința Rectorilor Universităților Spaniole, CSIC, ISCII (organisme de finanțare a cercetării, de reglementare și de executare), 7 organizații de cercetare, 3 agenții de calitate și 1 societate științifică. .

În timpul discursului său, președintele Coaliției pentru Evaluarea Avansării Cercetării (CoARA) și rectorul Universității din Maastricht, Rianne Letschert, a subliniat că „Viziunea CoARA este ca evaluarea cercetării, a cercetătorilor și a organizațiilor de cercetare să recunoască diversele rezultate. , practici și activități care maximizează calitatea și impactul cercetării Acest lucru necesită bazarea evaluării în principal pe judecăți calitative, pentru care evaluarea inter pares este esențială, susținută de utilizarea responsabilă a indicatorilor cantitativi”,

Aderarea la CoARA este o decizie autonomă a fiecărei instituții, care o obligă să-și definească propriul plan de acțiune în termen de un an și să implementeze o reformă de evaluare în următorii patru ani, pe baza propriului context și priorități.

Cu acest Forum, Ministerul Universităților și Crue vor să fie prezente și să susțină inițiativa cu spații de reflecție, analiză și dialog cu toate universitățile, organizațiile de cercetare, agențiile de calitate și administrațiile care sunt interesate de reforma evaluării cercetării. la îmbunătățirea sistemului nostru actual.

Ministerul Universităților aderă astfel la inițiativa europeană de reformă care deschide o oportunitate de a reflecta asupra propriului sistem de evaluare și de a propune propuneri de îmbunătățire aliniate cu restul comunității internaționale de cercetare și, în același timp, contextualizate în sistemul nostru universitar. astfel încât cercetarea și inovarea în Spania să poată continua să crească în excelență și impact academic și social.

Ministrul Joan Subirats și-a încheiat discursul amintind că sistemul universitar împărtășește „sentimentul că evaluarea cercetării poate și trebuie făcută mai bine și, în același timp, că soluții sunt încă de construit. Provocarea, în acest sens, este este păstrarea și extinderea consensului în diagnosticare la formularea soluțiilor.Situația cere echilibru.Între hotărâre și prudență.Determinare susținută în obiective și prudență în instrumentele de verificare a îmbunătățirilor și de a continua construirea pe baza celor învățate. Nu, nu există o rețetă mai bună pentru a obține un progres substanțial către un sistem de producție de cunoștințe mai inovator, mai divers și mai bine conectat la nevoile societății. O provocare pe cât de dificilă, pe atât de incitantă”.

Ceremonia de deschidere a Forumului Național pentru reforma evaluării cercetării, prezidată de ministrul Universităților, Joan Subirats.

Sursa: Guvernul Spaniei – Ministerul Universităților și Universitățile CRUE creează Forumul Național pentru reforma evaluării cercetării