UE face apel la acțiune pentru a proteja întreprinderile mici din sectorul alimentar de practicile neloiale utilizate de unii dintre producătorii mai mari și de supermarketuri.

În relațiile de afaceri, întreprinderile mari au mai multă putere de negociere – un avantaj pe care îl valorifică în mod legitim.
Cu toate acestea, pe măsură ce puterea din industria alimentară s-a concentrat, acest dezechilibru a făcut ca întreprinderile mici să fie supuse uneori unor practici comerciale neloiale.
De exemplu, unii parteneri comerciali puternici:
au refuzat să consemneze în scris termeni și condiții esențiale
au modificat unilateral costul deja stabilit al unor tranzacții
au transferat riscuri disproporționate părții contractuale mai vulnerabile
au încetat relațiile comerciale fără preaviz și fără un motiv obiectiv justificat.
Deseori, partenerul mai vulnerabil decide să nu riposteze la astfel de practici, pentru că, depinzând economic de partenerul mai puternic, nu poate risca să-și compromită relația de afaceri.
Iată un exemplu: un producător multinațional de băuturi răcoritoare furnizează produse unui mic distribuitor. La lansarea unui nou produs, îi solicită acestuia să își constituie un stoc din produsul respectiv. Distribuitorul refuză, din lipsă de spațiu, dar producătorul amenință să sisteze livrarea celorlalte produse aproape indispensabile pentru distribuitor. Mai mult, atunci când distribuitorul încearcă să atragă atenția asupra faptului că noul produs nu este prevăzut în contractul anual, producătorul amenință că va rezilia contractul.
Sprijinirea întreprinderilor mici
O parte din guvernele europene au pus deja în aplicare măsuri care să prevină astfel de practici, însă nu toate.
Începând din septembrie 2013, UE încurajează întreprinderile să subscrie unui cod de conduită voluntar (Inițiativa privind lanțul de aprovizionare), prin care să se angajeze să dezvolte relații comerciale echitabile și durabile.
În continuarea aceste inițiative, UE intenționează să elaboreze o serie de principii de bune practică și un set de standarde minime pentru punerea în aplicare a acestora.
Se urmărește astfel ca tot mai multe cazuri să fie soluționate prin inițiative voluntare, mai degrabă decât prin proceduri judiciare lungi și costisitoare. În acest sens, organismele independente de control ar putea proteja confidențialitatea micilor întreprinderi care nu semnalează în prezent practicile neloiale de teama eventualelor consecințe.
Lanțul de aprovizionare cu alimente include numeroși actori – producători, unități de prelucrare, distribuitori etc. În UE, peste 47 de milioane de persoane lucrează în acest sector, în care IMM-urile sunt mai numeroase decât în aproape orice alt domeniu.

{loadposition publi-in-article}{jathumbnail off}