Vineri, 01 Aprilie 2022

”Înființarea Institutului Național de Cercetare Dezvoltare Medico-Militară ‘Cantacuzino’, moment de la care se împlinesc astăzi 101 ani, a reprezentat începutul unei activități de pionierat la acea vreme în România și în lume, cercetarea în domeniul microbiologiei și producția de seruri și vaccinuri împotriva bolilor contagioase, Institutul Cantacuzino devenind treptat un reper de elită în domeniul său de activitate.

Nobila misiune ”de a promova sănătatea publică prin cercetare de înaltă calitate și interdisciplinară”, după cum o descria chiar fondatorul institutului, profesorul Ion Cantacuzino, a devenit din ce în ce mai complexă, în pas cu descoperirile din medicină și cercetarea microbiologică. Schimbarea de generații în rândul specialiștilor institutului s-a făcut menținând la aceleași cote ridicate nivelul de performanță științifică, chiar și în perioadele mai dificile care au afectat condițiile de finanțare, logistică și funcționare ale institutului.

Am încredere în relansarea Institutului Cantacuzino și în expertiza specialiștilor săi și consider că împreună merită șansa de a-și recâștiga prestigiul, în beneficiul sănătății publice. Este o temă care mă preocupă, ca prim-ministru, și m-a preocupat și în mandatul de ministru al Apărării Naționale. Apreciez în această privință eforturile care se fac pentru valorificarea expertizei profesionale de excelență și a echipamentelor de ultimă generație din dotarea institutului, iar faptul că laboratorul specializat pe infecții nosocomiale și rezistente la antibiotice asigură din partea României rolul de laborator de referință în cadrul unui proiect finanțat de Comisia Europeană confirmă potențialul Institutului Cantacuzino.

Pandemia a demonstrat cât de important este accesul rapid la tratamente eficiente și adaptate la variantele noi de agenți patogeni care apar. Este absolut necesară continuarea activităților de cercetare în domeniul microbiologiei și a tradiției didactice din cadrul acestui institut, complementare misiunii sale de supraveghere epidemiologică și îmi exprim toată deschiderea să sprijin inițiativele de investiții și colaborare. Susțin dezvoltarea de noi produse farmaceutice în cadrul institutului și relansarea celor care l-au consacrat în deceniile trecute, folosite cu succes pentru imunizarea mai multor generații.

Le mulțumesc specialiștilor Institutului Cantacuzino pentru tot ceea ce fac pentru sănătatea publică și pentru a menține în top microbiologia românească.

Le urez succes în misiunea de a proteja sănătatea publică și de a duce mai departe tradiția institutului!”

 

Nicolae-Ionel Ciucă,

Prim-ministru al României

Sursa: Mesajul premierului Nicolae-Ionel Ciucă cu prilejul împlinirii a 101 ani de la înființarea Institutului Național de Cercetare Dezvoltare Medico-Militară ‘Cantacuzino’