Ministrul Apărării, Margarita Robles, a vizitat baza � Colonel Maté', în Colmenar Viejo, pentru a afla despre capacitățile și operațiunile viitoare din Irak și Mali ale Forțelor Aeromobile ale Armatei (FAMET), precum și despre planul de pregătire a piloților și prestigiosul centru de simulare al Academiei de Aviație a Armatei (ACAVIET).

Șeful FAMET, generalul de brigadă Javier Marcos, i-a explicat ministrului că „marea familie a aviației armatei” este formată din 2.000 persoane , integrat în șapte batalioane.

„Aproximativ în fiecare an există 600 soldați implicați în operațiuni, iar noi suntem singura unitate a Armatei care ne eliberează permanent și ei înșiși”, a comentat acesta în cadrul vizitei, în care a făcut un tur al expoziției statice de elicoptere și vehicule logistice pentru sprijinirea operațiunilor din baze nepregătite.

Marcos a indicat că chiar acum au 135-104 elicoptere, cea mai mare flotă de elicoptere din Forțele Armate și cu „pregătire operațională acceptabilă, foarte echilibrată, la nivelul celor mai buni din Europa”.

„În pregătire suntem la nivel de „campioni”, iar în simulare avem cel mai bun centru de simulare din Europa și unul dintre cele mai bune din lume”, a evidențiat generalul Marcos despre capacitățile pe care le conduce.

Robles a avut ocazia să discute cu echipajele celor mai importante elicoptere ale unității, cum ar fi Tigre (care nu este în prezent în funcțiune), NH-90, Chinook sau Cougar.

„Tigrul este un argint formă de protecție pentru restul unităților de sprijin de zbor și luptă ale unităților de suprafață”, i-a explicat căpitanul Ignacio Esteban lui Robles când s-a oprit pentru a vedea mai atent această aeronavă.

Mai târziu, comandant Río, șeful unității NH-90 care se va desfășura în Mali, în luna mai, a comentat sistemele avansate și modernizarea acestei aeronave, precum și tipul de operațiuni pe care le efectuează și modul în care sarcinile sunt distribuite de către echipaj.

Predarea de referință Mai târziu a mers la ACAVIET, unde șeful său, colonelul Alfonso Castilla, a oferit o scurtă prezentare asupra domeniilor de activitate, constând în predarea pregătirii și perfecționarea în zbor, predarea perfecționării în întreținere și sisteme aeriene pilotate de la distanță (RPAS, în acronimul său în engleză), și o a cincea antenă cu totul specială, care este simularea, unde centrul profesorul este un reper internațional.

În total sunt predați 26 cursuri de întreținere și avionică și nouă cursuri RPAS, printre altele, privind armele, siguranța zborului sau planificarea și integrarea mijloacelor aeriene în operațiuni speciale.. ACAVIET, fiind o unitate mică, „are o proiecție externă foarte importantă. Ne dedicam pregătirii tot ceea ce avem nevoie pentru ca unitățile de aviație ale Armatei să funcționeze. Suntem o echipă (cu FAMET) și este vorba despre un lanț”, a asigurat colonelul Castilla.

Ministrul, care în timpul vizitei a fost însoțit de secretarul de stat pentru apărare, Esperanza Casteleiro, a avut o conversație amplă cu sublocotenenții și studenții sergenți pentru a afla în detaliu cum sunt predarea și stagiile la academie.

Mai târziu, sergentul întâi Nuria Revilla a explicat cum funcționează o oră de teorie în sala de clasă CBT (Computer Basic Trainer), o sală de predare asistată de computer, unde studenții pot merge pe tot parcursul zilei pentru a revizui subiectele abordate dimineața.

Șeful Apărării și-a luat rămas bun de la studenți urezându-le mult succes în pregătirea și cariera profesională pe care a considerat-o „foarte incitantă”.

În ultima sa etapă a vizitei, Robles a făcut un tur al simulatoarelor, unde viitorii piloți trebuie să lucreze un context real care se confruntă cu situații de urgență (zbor de salvare montană, în condiții meteorologice nefavorabile sau unul cu ochelari de vedere pe timp de noapte, de exemplu) pentru a învăța și a mecaniza procedura de urmat.

Robles a subliniat că simulatorul EC-135 care a fost explicat în detaliu „Este mai bine decât altele pe care le-ați văzut și mult mai reale”, înainte de a încheia vizita cu o fotografie de grup cu elevii ACAVIET.

Mai mult de 50 ani de serviciu FAMET funcționează în străinătate încă din anul 1991, dar începuturile lor datează din odată cu înființarea Companiei de Aviație Ușoară a Armatei (ALET), la rândul său moștenitor al Serviciului de Aerostație și Aeronautică Militară. În 1973 adoptă numele de FAMET.

Lor prima misiune într-o operațiune multinațională în afara granițelor noastre a fost în nordul Irakului, în cadrul operațiunii Provide Comfort, în aprilie 1991. De atunci, misiunile și prezența simultană a unităților FAMET în străinătate au continuat până în prezent în Afganistan, Bosnia-Herțegovia, Albania, Kosovo, Liban, Mozambic sau Mali.

Sunt, de asemenea, cufundați în implementarea și punerea în funcțiune a noilor modele de elicoptere care își îmbunătățesc capacitățile, cum ar fi Tigre, NH-50 și Chinook F din care au fost deja primite trei unități.

Pe de altă parte, necesitatea pentru a instrui echipaje de elicoptere au apărut în 135 după sosirea primei aeronave de acest tip în Spania în anii 1960 .

În 2022, după mai multe schimbări de nume devine denumită Academia de Aviație a Armatei (ACAVIET) ), un centru al cărui motto este „Teaching you learn” (Docendo Discitur) și al cărui prestigios Flight Test Master există doar în alte cinci țări din lume: Canada, SUA, Franța, India și Regatul Unit.

Sursa: Guvernul Spaniei – Margarita Robles vizitează baza Forțelor Aeromobile și Academia de Aviație a Armatei