Ministrul de Externe, Teodor Baconschi, a anunţat la prezentarea bilanţului pe 6 luni că pregăteşte, împreună cu ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu, un ordin prin care să se revină la un tarif mai redus al serviciilor consulare pentru cetăţenii români din străinătate.

MAE a iniţiat demersuri pentru diminuarea cuantumului taxelor aferente serviciilor de înscriere a actelor de stare civilă. Vedem în asta un gest de dreptate faţă de românii din străinătate care vor plăti astfel taxe mai rezonabile pentru certificatele de naştere ale copiilor şi aşa mai departe„, a spus ministrul.

Un grup de parlamentari a crescut o serie de taxe la servicii consulare. Asta a dus la o serie de nemulţimiri legitime ale unor cetăţeni români în străinătate, plătitori de asemenea taxe. Ce putem reduce noi – taxele pe servicii de stare civilă – o facem deja. Dar există şi posibilitatea unui ordin comun al ministrului Afacerilor Externe şi ministrului Finanţelor prin care să revenim la un tarif pe servicii consulare ceva mai accesibil. Pregătesc împreună cu domnul ministru Vlădescu un astfel de ordin„, a spus Baconschi.