Secretarul de stat pentru afaceri europene Daniela Gîtman l-a primit joi, 27 octombrie 2022, pe viceministrul de finanţe al Republicii Lituania, Mindaugas Liutvinskas, aflat în vizită de lucru în România. Întâlnirea dintre cei doi oficiali a ocazionat un schimb de opinii privind relația bilaterală aprofundată dintre România şi Lituania, impactul conflictului din Ucraina, precum și cu privire la cele mai recente evoluții de pe agenda europeană.

În planul relației bilaterale, a fost evocat potențialul consolidării acesteia, o atenție specială urmând a fi acordată palierului economic, transporturilor, turismului și domeniului noilor tehnologii, inclusiv pe dimensiunea de contracarare a dezinformării. De asemenea, părțile au salutat dinamica dialogului politic dintre cele două state în cursul acestui an și au convenit continuarea consultărilor privind aderarea României la OCDE.

Prin raportare la agenda europeană, discuțiile au evidențiat susținerea deplină a celor două țări pentru acțiunile coordonate la nivel UE în sprijinul Ucrainei și al cetățenilor ucraineni, pe fondul agresiunii ilegale declanșate de Federaţia Rusă în Ucraina, la 24 februarie 2022. Cei doi oficiali au convenit să continue cooperarea în cadrul răspunsului european de susținere a eforturilor de reconstrucție a Ucrainei, precum și pentru menținerea unei reacții neechivoce a Uniunii la acțiunile Federației Ruse, inclusiv în domeniul sancțiunilor.

Partea română a prezentat măsurile ferme şi rapide de răspuns adoptate de România în sprijinul Ucrainei, care au avut la bază o abordare multidimensională, prin mobilizarea palierelor politico-diplomatic, economic, financiar, umanitar și sectorial, precum și pentru promovarea aplicării dreptului internațional. În același timp, secretarul de stat român a evidențiat măsurile de sprijin luate de țara noastră în beneficiul Republicii Moldova, care se găsește într-o situație deosebit de vulnerabilă ca urmare a conflictului. Secretarul de stat Daniela Gîtman a evocat, în context, importanța unei participări cât mai active a statelor partenere la viitoarea reuniune a Platformei de sprijin pentru Republica Moldova, inițiativă comună a miniștrilor de externe ai României, Germaniei și Franței, a cărei a treia ediție urmează să fie organizată la Paris, în luna noiembrie, după Berlin (aprilie 2022) și București (iulie 2022).

În același context, au fost abordate pe larg și inițiativele propuse la nivelul UE pentru a limita efectele crizei din sectorul energetic, fiind amintite liniile de acțiune la nivelul celor două țări pentru întărirea rezilienței energetice pe termen lung, în consonanță cu obiectivele climatice convenite la nivelul UE.

Sursa: Primirea de către secretarul de stat pentru afaceri europene Daniela Gîtman a viceministrului de finanțe al Republicii Lituania, Mindaugas Liutvinskas