Secretarul de stat pentru afaceri globale și strategii diplomatice Cornel Feruță a participat joi, 5 mai 2022, la cea de-a treia ediție a Conferinței europene pentru democrație și drepturile omului, care a avut loc la Kristiansand, Norvegia. Reuniunea a prilejuit un schimb de opinii privind amenințările la adresa libertății de exprimare și a libertății presei, subiecte care preocupă democrațiile europene, mai ales în contextul evoluțiilor actuale din Ucraina.

În cadrul sesiunii speciale, dedicate activității instituțiilor naționale și internaționale în sprijinul democrației și drepturilor omului, secretarul de stat Cornel Feruță a prezentat, în numele Președinției României a Consiliului Guvernator al Comunității Democrațiilor, prioritățile mandatului țării noastre, în principal pe linia facilitării participării tinerilor în cadrul proceselor democratice și a sprijinirii eforturilor Administrației Statelor Unite ale Americii de promovare a valorilor și principiilor democratice, în contextul inițiativei “Summitul pentru Democrație”. 

Reafirmând sprijinul pentru suveranitatea, independența și integritatea teritorială ale Ucrainei și condamnând cu fermitate agresiunea ilegală, nejustificată și neprovocată a Federației Ruse, oficialul român a subliniat necesitatea de a aborda în acest for multilateral modalitățile prin care statele democratice din toată lumea pot sprijini și încuraja democrația ucraineană, precum și liderii aleși în mod democratic pentru a depăși această criză fără precedent.

În acest context, Cornel Feruță a amintit principalele demersuri pe care țara noastră le-a promovat în ultima perioadă, pe linia angajamentului de solidaritate al României față de Ucraina, inclusiv în contextul deținerii Președinției Comunității Democrațiilor, până în septembrie 2022. Astfel, a menționat organizarea unei reuniuni speciale de urgență a Consiliului Guvernator al organizației, sub titulatura de “Solidaritate pe perioada Războiului împotriva Democrației”, prezidată de către ministrul afacerilor externe al României, prin care a fost exprimat sprijinul puternic al tuturor statelor membre ale Comunității Democrațiilor față de Ucraina și condamnarea invaziei militare ruse.

În intervenția sa, secretarul de stat român a reiterat faptul că, odată cu declanșarea agresiunii militare ruse asupra Ucrainei, lumea înregistrează un moment întunecat al istoriei sale, ce afectează nu numai existența tinerei democrații ucrainene, ci și toate statele democratice europene și comunitatea democratică internațională în ansamblu. De asemenea, a făcut apel la cooperare, solidaritate și angajamente ferme în sprijinul păcii, pentru a demonstra că democrațiile sunt mai puternice atunci când cooperează și, de asemenea, că acestea prevalează în lupta cu sistemele dictatoriale.

 

Informații suplimentare

Comunitatea Democrațiilor (CoD) , înființată în anul 2000, la inițiativa SUA, prin semnarea de către 106 state a Declarației de la Varșovia, este cea mai amplă platformă de dezbatere și schimb de experiență pe tema democrației la nivel global. Consiliul Guvernator, care este format din 31 de state, inclusiv România (din 2011), este principalul organ decizional al CoD.

România asigură Președinția Comunității Democrațiilor în perioada septembrie 2019 – septembrie 2022. Mandatul României la conducerea CoD, asumat inițial pentru perioada 2019-2021, a fost prelungit, la 18 mai 2021, în condiții excepționale, în contextul necesității asigurării continuității și gestionării eficiente a activității CoD, inclusiv ca urmare a faptului că pandemia de COVID-19 a afectat calendarul și formatul unora dintre activitățile organizației (mai multe informații aici). 

Asumarea acestei funcții reflectă angajamentul puternic al României pentru promovarea și consolidarea valorilor democratice, iar încrederea de care s-a bucurat țara noastră din partea Comunității Democrațiilor demonstrează recunoașterea eforturilor constante ale României pentru sprijinirea statului de drept și a drepturilor și libertăților fundamentale. Principalele obiective ale României la Președinția CoD sunt, inter alia, facilitarea implicării tinerilor în procesele democratice, promovarea democrației pe plan global, ca unic sistem care garantează prosperitatea și dezvoltarea durabilă, precum și relația dintre procesele democratice și tehnologia informației.

 

Sursa: Participarea secretarului de stat pentru afaceri globale și strategii diplomatice Cornel Feruță la cea de a treia ediție a Conferinței europene pentru democrație și drepturile omului