Secretarul de stat Daniela Gîtman a participat marți, 22 februarie 2022, la Bruxelles, la reuniunea miniștrilor și secretarilor de stat pentru afaceri europene din statele membre UE.

Miniștrii și secretarii de stat pentru afaceri europene au avut o dezbatere generală pe tema rezilienței Uniunii Europene, cu accent pe pașii următori în direcția implementării concluziilor pe acest subiect adoptate de CAG în noiembrie 2021 și andosate de Consiliul European în decembrie 2021. Discuțiile s-au concentrat pe aspectele vizând o mai bună anticipare și pregătire pentru eventuale noi crize, consolidarea mecanismelor de coordonare în situații de criză, precum și direcțiile și politicile pe care ar trebui să se concentreze eforturile de întărire a rezilienței Uniunii.

În intervenția pe acest subiect, secretarul de stat Daniela Gîtman a reiterat susținerea României pentru consolidarea instrumentarului UE de gestionare a crizelor, pe dimensiunile de anticipare și de pregătire și a evidențiat rolul pe care mecanismul integrat al UE pentru un răspuns politic la crize (IPCR) îl deține în acest sens. Pe dimensiunea de pregătire, a menționat oportunitatea consolidării instrumentelor de cooperare care şi-au dovedit deja utilitatea în crizele recente, cum este cazul instrumentului RescEU sau a Mecanismului European de Protecție Civilă. În aceeași măsură, s-a referit la importanța dimensiunii externe a rezilienței și la necesitatea întăririi cooperării cu partenerii din Vecinătate, precum și la continuarea eforturilor pe linie de reziliență în domenii cheie, respectiv Piața Unică, transporturile, lanțurile de producție, echipamentele medicale, securitatea cibernetică. De asemenea, a evidențiat relevanța cooperării cu alte organizații internaționale active în materie, precum NATO, pe bază de complementaritate.

Miniștrii și secretarii de stat pentru afaceri europene au avut, de asemenea, un schimb de opinii pe marginea proiectului de agendă a viitoarei reuniuni a Consiliului European din 24-25 martie 2022, care cuprinde următoarele tematici de actualitate: coordonarea europeană în context COVID-19, securitatea și apărarea europene, cu accent pe Busola Strategică, prioritățile exercițiului curent al Semestrului European, evoluțiile din domeniul energiei, precum și relațiile externe ale Uniunii, în lumina evoluțiilor în curs.

În cadrul discuțiilor pe marginea agendei Consiliului European din 24-25 martie 2022, secretarul de stat Daniela Gîtman a exprimat îngrijorarea cu privire la evoluțiile curente de securitate în Vecinătatea Estică a Uniunii și a reiterat susținerea pentru integritatea teritorială a Ucrainei, evidențiind, totodată, importanța unui mesaj ferm din partea Uniunii cu privire la evoluțiile recente. De asemenea, demnitarul român a exprimat așteptările României cu privire la andosarea de către liderii europeni a unei Busole Strategice ambițioase și realiste în același timp, care să asigure un răspuns adecvat la provocările de securitate actuale, în special celor din Vecinătatea Estică, în spiritul unei cooperări consolidate și complementare cu NATO. Demnitarul român a salutat menținerea dialogului pe tema energiei la nivelul liderilor europeni, ținând seama de impactul creșterii prețurilor asupra cetățenilor și companiilor europene, precum și de necesitatea de a asigura reziliența și securitatea sectorului energetic european. Cu referire la pandemia de COVID-19, secretarul de stat Daniela Gîtman a insistat pe continuarea coordonării acțiunilor la nivel european și a subliniat că restabilirea deplină a liberei circulații este esențială pentru buna funcționare a Pieței Unice europene.

Agenda reuniunii CAG a inclus și un schimb de vederi pe marginea stadiului lucrărilor și calendarului Conferinței privind viitorul Europei. In contextul discuțiilor, secretarul de stat Daniela Gîtman s-a referit la importanța unei coordonări sporite la nivelul Consiliului UE pentru a asigura o contribuție consistentă a acestei instituții la raportul final al Conferinței, prevăzută a se încheia la data de 9 mai 2022, și a pledat pentru reflectarea de o manieră echilibrată în raportul final a tuturor ideilor rezultate din dezbateri, inclusiv a celor formulate de cetățeni în dezbaterile derulate la nivel național.

În cadrul reuniunii CAG s-a desfășurat și o nouă audiere a Poloniei pe tema statului de drept în temeiul articolului 7(1) din Tratatul UE. Agenda CAG a mai cuprins o scurtă prezentare a Slovaciei pe tema protecției și siguranței jurnaliștilor din Uniunea Europeană, în contextul mai larg al asigurării libertății mass-media, urmată de o informare succintă din partea vicepreședintelui Comisiei Europene, Maroš Šefčovič, cu privire la ultimele evoluții ale dialogului dintre Uniunea Europeană și Regatul Unit survenite cu ocazia Comitetului Mixt din data de 21 februarie 2022.

 

Sursa: Participarea secretarului de stat Daniela Gîtman la reuniunea Consiliului Afaceri Generale