Secretarul de stat pentru afaceri strategice Iulian Fota a condus delegația României la cel de-al doilea Summit al Inițiativei Internaționale privind Combaterea Fenomenului Ransomware (Counter-ransomware Initiative), organizat la Washington, în perioada 31 octombrie – 1 noiembrie 2022, de către Consiliul Național de Securitate al Casei Albe.

Evenimentul a reunit reprezentanți ai 36 de state și ai Comisiei Europene. În cadrul unuia dintre segmentele dedicate parteneriatului public-privat, au participat companii și organizații de profil, care desfășoară activități și proiecte conexe eforturilor de consolidare a rezilienței în fața amenințărilor cibernetice. Pe parcursul celor două zile de discuții, participanții au dezbătut și agreat măsuri concrete de cooperare pe palierele de referință ale Inițiativei, pentru combaterea fenomenului ransomware: consolidarea rezilienței, combaterea finanțării ilicite, destructurarea rețelelor de crimă organizată, parteneriat public-privat și diplomație.

În alocuțiunea sa, secretarul de stat Iulian Fota a prezentat eforturile României de consolidare a rezilienței naționale în fața amenințărilor subsumate fenomenului ransomware. În contextul creșterii și evoluției constante a amenințărilor cibernetice de acest tip, a subliniat necesitatea obiectivă a cooperării și coordonării internaționale pe termen lung pentru combaterea fenomenului, în special pe paliere-cheie, precum dezvoltarea capacităților, consolidarea coordonată a cadrului juridic și corelarea abordărilor la nivel tactic, operațional și politic.

De asemenea, oficialul român a subliniat că acțiunile de tip ransomware nu pot fi detașate de tabloul mai amplu al amenințărilor cibernetice și a reiterat, totodată, poziția României conform căreia o componentă indispensabilă a combaterii fenomenului ransomware o reprezintă respectarea deplină a normelor de conduită responsabilă a statelor în spațiul cibernetic de către toți actorii internaționali – în special prin manifestarea unei toleranțe zero față de utilizarea propriului teritoriu de către grupările de crimă organizată pentru instrumentarea unor acțiuni de tip ransomware.

Secretarul de stat român a salutat activitatea robustă a Summitului, vizibilă în caracterul amplu și concret al angajamentelor asumate de către participanți și a asigurat de disponibilitatea României de a continua în mod susținut activitatea în cadrul Inițiativei. Totodată, secretarul de stat Iulian Fota a reiterat că România conceptualizează procesele de combatere a amenințărilor cibernetice inclusiv ca o formulă de protejare a unui sistem de valori bazat pe menținerea caracterului deschis și sigur al spațiului cibernetic și pe protejarea drepturilor și libertăților fundamentale. În context, a indicat aprecierea României pentru activitatea SUA de inițiere și consolidare a acestui format de cooperare internațională.

 

Informații suplimentare:

Inițiativa Internațională privind Combaterea Fenomenului Ransomware este un format de cooperare internațională creat la inițiativa SUA, în luna iunie 2021, la care participă, în prezent, 36 de state și Uniunea Europeană. Cele 36 de state sunt: Australia, Austria, Belgia, Brazilia, Bulgaria, Canada, Croația, Cehia, Republica Dominicană, Franța, Germania, India, Irlanda, Israel, Italia, Japonia, Kenya, Lituania, Mexic, Olanda, Noua Zeelandă, Nigeria, Coreea de Sud, Norvegia, Polonia, România, Singapore, Africa de Sud, Spania, Suedia, Elveția, EAU, Ucraina, UK și SUA.

Activitatea sa vizează combaterea amenințărilor cibernetice subsumate fenomenului ransomware prin cooperarea între parteneri în cadrul a cinci grupuri de lucru dedicate unor paliere tematice: parteneriate public-private, consolidarea rezilienței, combaterea finanțării ilicite, destructurarea rețelelor de crimă organizată, diplomație. România a fost invitată să participe la formatul de cooperare oferit de Inițiativă încă de la debutul său și, în prezent, participă la lucrările tuturor celor cinci grupuri de lucru. Ministerul Afacerilor Externe asigură reprezentarea României în cadrul grupului de lucru pe tema diplomației.

Declarația adoptată de statele participante la cea de-a doua reuniune de nivel înalt a Inițiativei pentru Combaterea Fenomenului Ransomware (Washington, 31 octombrie – 1 noiembrie 2022) este disponibilă aici.

În practica de specialitate, denumirea de ransomware este adesea utilizată pentru a denumi un anumit tip de atac cibernetic în urma căruia datele victimei sunt criptate sau devin inaccesibile, iar victimei îi este solicitată o sumă de bani pentru „răscumpărarea” acestora.

 

Sursa: Participarea delegației României, condusă de secretarul de stat pentru afaceri strategice Iulian Fota, la cel de-al doilea Summit de nivel înalt al Inițiativei Internaționale privind Combaterea Fenomenului Ransomware