Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut joi, 30 iunie 2022, o întrevedere cu membrii Grupului de Observatori ai NATO din Senatul SUA (Senate NATO Observer Group – SNOG), în marja Summitului NATO desfășurat în perioada 28-30 iunie 2022 la Madrid. 

Ministrul Bogdan Aurescu a arătat că discuția are loc în contextul marcării, anul acesta, a 25 de ani de la semnarea Parteneriatului Strategic între România și Statele Unite ale Americii, precum și al rolului important al României și regiunii Mării Negre pentru securitatea euroatlantică, în contextul războiului ilegal purtat de Rusia împotriva Ucrainei.

În cadrul discuțiilor, ministrul Bogdan Aurescu a prezentat evaluarea României asupra războiului ilegal și nejustificat dus de Federația Rusă în Ucraina și asupra implicațiilor acestuia pentru securitatea euroatlantică. A subliniat, în contextul acestor provocări fără precedent pentru securitatea euroatlantică, necesitatea unei coordonări strânse politice și de apărare între SUA și statele de pe Flancul Estic, inclusiv România, în vederea consolidării solidarității și răspunsului comun la agresiunea Rusiei, cu impact la nivel regional, euroatlantic și global.

În context, oficialul român a prezentat și eforturile concrete ale României de susținere a Ucrainei în situația actuală, cu accent asupra sprijinului acordat în domeniul umanitar celor peste 1,4 milioane de refugiați ucraineni care au intrat în România, respectiv privind transportul cerealelor, inclusiv prin utilizarea capacităților logistice românești feroviare și portuare, în special prin Portul Constanța. A subliniat, totodată, eforturile României pentru a extinde capacitatea porturilor românești de la Dunăre și Marea Neagră, ca parte a demersurilor active ale țării noastre pentru soluționarea crizei alimentare generate de războiul din Ucraina.

Ministrul român a salutat deciziile istorice pentru Alianța Nord-Atlantică adoptate la Summitul NATO de la Madrid, care au un caracter transformator, menite să răspundă în mod pragmatic și realist necesităților de apărare generate de actualul context de securitate precar, generat de agresiunea rusă împotriva Ucrainei. A evidențiat, în mod special, satisfacția țării noastre pentru adoptarea Noului Concept Strategic al NATO, care este adaptat la actualele evoluții de securitate și stipulează apărarea colectivă drept sarcina fundamentală a Alianței, alături de relația transatlantică, aspecte pe care România le-a solicitat în mod consecvent. 

Totodată, ministrul Bogdan Aurescu a subliniat că reuniunea la vârf reprezintă un succes notabil pentru România, prin reconfirmarea fără echivoc a importanței strategice a Mării Negre pentru securitatea euroatlantică, inclusiv prin prisma statuării acestui aspect în Noul Concept Strategic. Astfel, ministrul român a subliniat importanța deciziilor de la Madrid, inclusiv pentru consolidarea pe termen lung a posturii aliate de descurajare și apărare pe Flancul Estic și a coerenței apărării pe întreg Flancul, deziderat pe care țara noastră l-a urmărit cu prioritate în negocierile aliate, un pas important pentru trecerea de la Prezența Înaintată la Apărarea Înaintată. 

În context, ministrul român a reiterat membrilor Grupului de Observatori ai NATO din Senatul SUA mulțumirea pentru anunțul făcut de Președintele Joseph R. Biden, în prima zi a reuniunii la vârf a NATO, de a crește prezența militară a SUA în România, prin dislocarea unui Comandament la nivel de brigadă de luptă. Șeful diplomației române a salutat, totodată, și consecvența cu care SUA a demonstrat, prin trimiterea succesivă de trupe în țara noastră, atât soliditatea și dinamismul Parteneriatului Strategic dintre România și SUA, cât și importanța acordată de SUA regiunii Mării Negre.

Referindu-se la importanța strategică a Mării Negre, ministrul Bogdan Aurescu a subliniat inclusiv aspectele ce țin de lanțurile de aprovizionare care alimentează Europa, Asia și Africa, ce sunt fragmentate, ca urmare a agresiunii militare a Rusiei în Ucraina și a acțiunilor ilicite în Marea Neagră.

În context, a pledat pentru elaborarea unei Strategii a SUA pentru Marea Neagră, amintind că a abordat acest aspect inclusiv în cadrul discuțiilor pe care le-a purtat cu Secretarul de Stat american Antony Blinken, în cadrul vizitei efectuate la Washington D.C., în luna noiembrie a anului 2021.

Totodată, ministrul Bogdan Aurescu a evidențiat relațiile excelente dintre România și Statele Unite și angajamentul comun al celor două părți privind dezvoltarea Parteneriatului Strategic bilateral, ca parte intrinsecă a relației transatlantice și a securității spațiului euroatlantic. A subliniat că domeniul energiei reprezintă o dimensiune prioritară de cooperare bilaterală și a reiterat obiectivul strategic al României privind consolidarea securității energetice, în contextul provocărilor actuale pe acest palier. S-a referit, în acest sens, la proiectele legate de Centrala Nucleară de la Cernavodă și construcția în România a unor reactoare nucleare modulare mici (SMR), salutând în context anunțul Președintelui Joe Biden privind finanțarea cu 14 milioane USD a etapei preliminare a studiilor de inginerie și proiectare pentru dezvoltarea SMR în România.

De asemenea, ministrul Bogdan Aurescu a reiterat obiectivul prioritar al României privind accederea țării noastre în Programul Visa Waiver al Statelor Unite, subliniind importanța deosebită a acestui subiect pentru cetățenii români. A evidențiat eforturile susținute ale României privind îndeplinirea criteriilor subsumate procesului de includere în Program și a solicitat sprijinul Senatului SUA în acest sens, fiind un obiectiv comun al ambelor părți.      

Senatorii americani din Grupul de observare a NATO au adresat ministrului român mulțumiri deosebite din partea SUA pentru rolul regional asumat de țara noastră și pentru toate măsurile luate de România pentru gestionarea actualei crize din Ucraina, pentru susținerea multidimensională oferită Ucrainei și cetățenilor acesteia, precum altor parteneri vulnerabili din regiune, inclusiv Republicii Moldova. Totodată, au subliniat importanța României pentru securitatea și stabilitatea strategice ale Mării Negre, evidențiind satisfacția pentru colaborarea excelentă dintre SUA și țara noastră.

 

Sursa: Ministrul Bogdan Aurescu a discutat cu membrii Grupului de Observatori ai NATO din Senatul SUA despre importanța strategică a Mării Negre pentru securitatea euroatlantică, în marja Summitului NATO de la Madrid