Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu efectuează joi, 14 aprilie 2022, o vizită oficială în Republica Macedonia de Nord, la invitația omologului său, ministrul afacerilor externe Bujar Osmani. Programul vizitei ministrului român va include, pe lângă consultările politice cu ministrul afacerilor externe al Republicii Macedonia de Nord, primiri de către Președintele Stevo Pendarovski și Președintele Adunării Parlamentare a Republicii Macedonia de Nord, Talat Xhaferi.

Discuțiile cu oficialii din Republica Macedonia de Nord vor avea drept obiectiv consolidarea relațiilor bilaterale, cu accent pe creșterea și diversificarea dialogului politic și a cooperării economice, inclusiv comerciale, precum și extinderea cooperării sectoriale dintre cele două state, inclusiv în baza priorităților stabilite cu prilejul vizitei efectuate de ministrul Bujar Osmani la București, la 16 decembrie 2020.

Șeful diplomației române va sublinia, totodată, importanța cooperării în vederea prezervării identității culturale și lingvistice a persoanelor aparținând minorităţilor înrudite, având în vedere rolul de liant pe care acestea îl au în relația dintre România și Republica Macedonia de Nord.

În cadrul întâlnirilor cu înalții oficiali din Republica Macedonia de Nord, ministrul Bogdan Aurescu va reitera sprijinul ferm și principial al României pentru parcursul european al acestei țări și va sublinia importanța strategică a procesului de extindere a Uniunii Europene, esențial pentru securitatea și stabilitatea întregului continent european, aspect evidențiat inclusiv în contextul agresiunii Federației Ruse împotriva Ucrainei. De asemenea, ministrul român va exprima aprecierea pentru alinierea promptă și completă a Republicii Macedonia de Nord la sancțiunile și măsurile impuse de Uniunea Europeană Federației Ruse.

Totodată, vor fi discutate colaborarea dintre România și Republica Macedonia de Nord în cadrul NATO și va fi subliniată deschiderea pentru abordarea comună, în cadrul Alianței, a provocărilor strategice actuale, având în vedere interdependența dintre securitatea regiunii Balcanilor de Vest și securitatea pe Flancul Estic, în special în sudul acestuia, la Marea Neagră.

De asemenea, ministrul Bogdan Aurescu va exprima sprijinul României pentru viitoarea Președinție-în-Exercițiu a OSCE, care va fi exercitată în 2023 de Republica Macedonia de Nord.

Nu în ultimul rând, în cadrul vizitei vor fi semnate, de către cei doi miniștri, o serie de documente bilaterale care vor contribui la aprofundarea cooperării dintre cele două țări.

Sursa: Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu efectuează o vizită oficială în Republica Macedonia de Nord