Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat ca vorbitor principal miercuri, 31 august 2022, la Praga, la cea de-a 26-a conferință anuală Forum 2000, în continuarea reuniunii informale (în format Gymnich) a miniștrilor de externe din statele membre ale UE, desfășurată în perioada 30-31 august 2022, în contextul Președinției cehe a Consiliului Uniunii Europene (mai multe detalii: http://www.mae.ro/node/59485). Conferința, intitulată “Democracy’s Clear and Present Danger: How Do We Respond?”, a inclus un format special dedicat Ucrainei (“Forum for Ukraine”), în scopul dezbaterii viitorului european post-conflict al acestei țări, dar și a provocărilor actuale la adresa comunității democrațiilor globale, alături de modalitățile de consolidare a rezilienței democratice. 

Intervenind în cadrul sesiunii intitulate “Secure Wider Europe: The Vision for Success?”, alături de Gabrielius Landsbergis, ministrul afacerilor europene al Lituaniei, José Manuel Albares, ministrul afacerilor externe al Spaniei, Pekka Haavisto, ministrul afacerilor externe al Finlandei, și Graham Stuart, ministrul pentru Europa și afaceri externe al Regatului Unit, șeful diplomației române a abordat subiecte legate de unitatea și coordonarea transatlantică în gestionarea provocărilor actuale, precum și de sprijinul acordat de România Republicii Moldova în contextul invaziei ruse în Ucraina. Dezbaterea a abordat, de asemenea, strategia UE în Vecinătatea Estică, inclusiv în ceea ce privește eforturile de consolidare a securității și a rezilienței democratice a statelor din vecinătate în contextul actual, dominat de agresiunea rusă în Ucraina și provocările asociate evoluției acesteia. 

Astfel, ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu s-a referit la consolidarea unității și coordonării între Uniunea Europeană și Statele Unite ale Americii, inclusiv ca efect indirect al războiului de agresiune dus de Federația Rusă în Ucraina, prin intermediul contactelor frecvente, coordonarii și măsurilor adoptate în comun, în special în ceea ce privește sancțiunile împotriva Federației Ruse. De asemenea, ministrul român a menționat faptul că abordarea coordonată la nivel transatlantic continuă și în prezent, inclusiv în scopul consolidării securității și rezilienței în Vecinătatea Estică, dar și a securității europene și euroatlantice în ansamblu. În acest sens, șeful diplomației române a evocat rezultatele Summitului NATO de la Madrid, din luna iunie 2022, în special adoptarea unui nou Concept Strategic al Alianței și a unui set de măsuri semnificative pentru consolidarea posturii de apărare și descurajare pe Flancul Estic. 

În ceea ce privește sprijinul acordat Republicii Moldova și perspectiva europeană a statelor din Vecinătatea Estică, în special în urma deciziei de acordare a statutului de țară candidată Ucrainei și Republicii Moldova, la Consiliul European din luna iunie 2022, ministrul Bogdan Aurescu s-a referit la reuniunea informală de lucru cu miniștrii de externe din Ucraina, Republica Moldova și Georgia, desfășurată în marja Gymnich, la Praga. În acest context, ministrul român a subliniat importanța acordării de asistență pentru reforme celor trei state, a căror opțiune strategică privind aderarea la Uniunea Europeană, consfințită prin deciziile adoptate la Consiliul European din luna iunie 2022, trebuie sprijinită în continuare, inclusiv în ceea ce privește implementarea măsurilor incluse în Opiniile Comisiei Europene din 17 iunie 2022. 

Ministrul Bogdan Aurescu a subliniat în special determinarea arătată de Republica Moldova în demersurile de apropiere față de Uniunea Europeană, în ciuda vulnerabilităților cu care se confruntă societatea din Republica Moldova și autoritățile de la Chișinău, ca statul vecin cel mai afectat de agresiunea rusă în Ucraina. Astfel, ministrul român s-a referit la crizele care se suprapun în Republica Moldova în materie de securitate socială, economică și energetică, precum și presiunile ce decurg din gestionarea valului de refugiați din Ucraina, prezentând eforturile de sprijin ale României, în special lansarea, în luna aprilie, alături de Germania și Franța, a Platformei de sprijin pentru Republica Moldova (“Moldova Support Platform”). De asemenea, a evocat obiectivele acestui instrument în ceea ce privește mobilizarea de asistență financiară directă, dar și în materie de acordare de asistență tehnică pentru implementarea reformelor ce fac obiectul angajamentelor Guvernului actual de la Chișinău, subliniind rezultatele foarte bune ale conferinței de la București din 15 iulie, pe care a găzduit-o și co-prezidat-o, precum și faptul că o nouă reuniune la nivel ministerial a Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova va avea loc la Paris, până la finalul acestui an. 

Intervenția ministrului afacerilor externe în cadrul sesiunii intitulate “Secure Wider Europe: The Vision for Success?” la conferința anuală Forum 2000 poate fi urmărită aici: https://www.mae.ro/node/59491.

 

Sursa: Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a participat, la Praga, la cea de-a 26-a conferință anuală Forum 2000, în cadrul formatului special dedicat Ucrainei