Secretarul de stat pentru afaceri strategice Iulian Fota a avut luni, 23 mai 2022, o întrevedere cu James Cleverly, ministru de stat pentru Europa și America de Nord în cadrul Foreign Commonwealth and Development Office (Ministerul Afacerilor Externe) al Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord.

Discuțiile au oferit prilejul unui schimb de vederi cuprinzător asupra evoluțiilor de securitate complexe din estul Europei, subliniindu-se consecințele pe care acestea le generează la adresa securității europene și euroatlantice. A fost evidențiată importanța solidarității comunității democratice occidentale și a partenerilor like-minded în furnizarea de sprijin pentru Ucraina și în adoptarea de sancțiuni la adresa Rusiei. Oficialul britanic a punctat faptul că țările din estul Europei învecinate Ucrainei, precum România, au fost nevoite să se adapteze rapid la realitățile determinate de conflict, inclusiv în ceea ce privește gestionarea numărului mare de refugiați.

Partea română s-a referit la deteriorarea situației de securitate ca efect al  agresiunii Federației Ruse împotriva Ucrainei. De asemenea, a reliefat importanța României pentru Ucraina, din perspectiva realizării exporturilor ucrainene prin porturile românești și la eforturile țării noastre de a sprijini acest obiectiv. În context, s-a referit și la necesitatea dragarii Dunării pentru creșterea capacității de transport, proiect susținut financiar de Uniunea Europeană, precum și la demersurile României în acest scop. 

Cele două părți au evocat interesul comun deosebit pentru dezvoltarea și aprofundarea în continuare a relațiilor româno-britanice, fiind relevate în acest sens demersurile pentru modernizarea documentului fondator al Parteneriatului Strategic bilateral. 

 

 

Sursa: Întrevederea secretarului de stat pentru afaceri strategice Iulian Fota cu James Cleverly, ministru de stat pentru Europa și America de Nord în cadrul Ministerului Afacerilor Externe al Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord