Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut marţi, 5 aprilie 2022, la Berlin, o întrevedere cu omologul norvegian Anniken Huitfeldt, în marja Conferinței internaționale de sprijin pentru Republica Moldova (Moldova Support Conference), co-organizată de România, Germania și Franța. 

Subiectul principal al discuției a vizat evoluțiile situației de securitate din Ucraina, inclusiv modalitățile de întărire a cooperării pentru eficientizarea măsurilor de răspuns în vederea gestionării crizei refugiaților și acordarea unui sprijin imediat și consistent Republicii Moldova, pentru a gestiona valul masiv de refugiați din Ucraina.

Șeful diplomației române a prezentat pe larg eforturile întreprinse de partea română pentru primirea și găzduirea refugiaților, precum și măsurile de sprijin și asistență acordate Republicii Moldova, pentru a sprijini eforturile autorităților de la Chișinău de a gestiona multiplele provocări cu care se confruntă.

În acest context, ministrul Bogdan Aurescu a exprimat apreciere pentru flexibilitatea Norvegiei, ca stat donator, în vederea utilizării granturilor acordate prin Mecanismele Financiare Norvegiene și ale Spațiului Economic European pentru a veni în sprijinul refugiaților, inclusiv al celor aflați în România. 

Cei doi șefi ai diplomațiilor au discutat, de asemenea, despre măsurile de consolidare a posturii de descurajare și apărare a NATO pe termen lung, perioada următoare fiind de importanță deosebită în ceea ce privește avansarea adaptării strategice ale Alianței. Ministrul Bogdan Aurescu a făcut o prezentare a situației de securitate din regiunea Marii Negre, cu accent pe amenințarea reprezentată de acțiunile Rusiei, evidențiind importanța consolidării consistente, pe termen lung, a prezenței Aliate pe Flancul Estic, inclusiv în sudul acestuia, în regiunea Mării Negre, în perspectiva luării de decizii pe acest subiect la Summitul aliat de la Madrid din iunie. 

De asemenea, ministrul Aurescu s-a referit la importanța operaționalizării cât mai rapide a Grupurilor de Luptă decise la Summitul extraordinar al NATO din 24 martie, inclusiv în România.

Întrevederea a prilejuit și un schimb de opinii cu privire la măsurile pentru aprofundarea relației bilaterale. Ministrul Bogdan Aurescu a salutat nivelul foarte bun al dialogului bilateral, evidențiind, în același timp, potențialul important de dinamizare a cooperării, atât la nivel politico-diplomatic, cât și la nivel economic și sectorial. 

În cadrul discuției, cei doi miniștri au abordat și teme de actualitate de pe agenda europeană, cu accent pe securitatea energetică.

 

Sursa: Întrevederea ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu cu ministrul afacerilor externe al Regatului Norvegiei, Anniken Huitfeldt