Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut miercuri, 2 martie 2022, o convorbire telefonică cu ministrul afacerilor externe al Regatului Maroc, Nasser Bourita.

Șeful diplomației marocane a exprimat aprecierea deosebită față de modul operativ și eficient în care autoritățile române au gestionat și gestionează ansamblul problemelor generate de fluxul de persoane de la frontiera României, în contextul crizei din Ucraina. Ministrul Bourita a transmis mulțumiri în special pentru sprijinul acordat de România în facilitarea evacuării în siguranță a cetățenilor marocani din Ucraina, aceștia apreciind în mod deosebit modul în care au fost tratați și ajutați de către autoritățile române. De la începutul crizei și până în prezent, peste 1.700 de cetățeni marocani au beneficiat de sprijinul autorităților române, la frontiera româno-ucraineană. Cei doi oficiali au convenit continuarea coordonării operative între autoritățile române și cele marocane pentru tranzitul în siguranță al cetățenilor marocani pe teritoriul României și ajungerea lor cât mai rapidă acasă.

În context, ministrul Bogdan Aurescu a prezentat evaluarea părții române cu privire la evoluțiile îngrijorătoare de securitate din regiune, asigurând că România va continua să manifeste solidaritate cu toți partenerii săi, inclusiv prin oferirea de protecție și asistență consulară cetățenilor străini. Ministrul de externe al României a prezentat, de asemenea, măsurile luate de România pentru buna gestionare a afluxului de persoane de la granițe, precum și dinamica înregistrată în ultimele zile.

Referindu-se la relațiile tradiționale excelente dintre cele două țări, în contextul aniversării, în 2022, a 60 de ani de relații diplomatice, cei doi miniștri au reiterat dorința de a aprofunda dialogul politic, la toate nivelurile, și pentru a dezvolta cooperarea pe toate planurile. Cei doi miniștri de externe au stabilit realizarea unei vizite bilaterale, la București sau Rabat, de îndată ce contextul internațional o va permite.

 

Sursa: Convorbirea telefonică a ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu cu ministrul afacerilor externe al Regatului Maroc, Nasser Bourita