Secretarul de stat pentru afaceri globale și strategii diplomatice Cornel Feruță a avut miercuri, 4 mai 2022, la Oslo, o rundă de consultări cu secretarul de stat în ministerul de externe al Regatului Norvegiei, Eivind Vad Petersson. Discuțiile au vizat cooperarea bilaterală în cadrul forurilor multilaterale și evoluțiile situației de securitate din Ucraina, cu accent pe eficientizarea măsurilor de răspuns în vederea gestionării crizei refugiaților.

Cei doi oficiali au condamnat în termeni duri invazia ilegală și neprovocată a Ucrainei de către Federația Rusă și au analizat situația de securitate din regiunea Mării Negre, cu accent pe amenințarea reprezentată de acțiunile Rusiei. Au fost discutate, de asemenea, modalitățile de consolidare a răspunsului comun pe palierul asistenței umanitare și protecției refugiaților, inclusiv prin sprijin acordat de către agențiile specializate ale ONU.

Cornel Feruță a prezentat demersurile întreprinse de partea română și a exprimat aprecierea față de adaptabilitatea părții norvegiene de a folosi granturile acordate prin Mecanismele Financiare Norvegiene și ale Spațiului Economic European pentru a veni în sprijinul refugiaților, inclusiv al celor aflați în România.

Discuțiile au oferit, totodată, prilejul de a reitera convergența priorităților celor două state în domeniul drepturilor omului, salutând buna cooperare existentă în cadrul Consiliului Drepturilor Omului și Comisiei a Treia a Adunării Generale ONU. În același timp, s-a convenit asupra importanței Agendei noastre comune pentru viitorul Organizației Națiunilor Unite, document promovat de Secretarul General Antonio Guterres, ce cuprinde repere-cheie pentru consolidarea cooperării globale printr-un multilateralism bazat pe reguli, incluziv și eficient.

Cei doi demnitari au trecut în revistă și agenda bilaterală și relațiile dintre UE și Norvegia. În actualul context de securitate generat de agresiunea militară rusă din Ucraina, la care se adaugă criza din sectorul energetic, importanța parteneriatului dintre Uniunea Europeană și Norvegia devine tot mai semnificativă, România fiind un susținător puternic al dezvoltării și consolidării acestei relații, a mai punctat oficialul român.

 

Sursa: Consultările secretarului de stat Cornel Feruță cu omologul norvegian Eivind Vad Petersson