Secretarul de stat pentru afaceri europene Daniela Gîtman a avut, la 11 februarie 2022, o rundă de consultări bilaterale, în format videoconferință, cu ministrul de stat pentru Europa și Climă din cadrul Ministerului Federal al Afacerilor Externe, Anna Lührmann.

Agenda de discuții a inclus stadiul relațiilor bilaterale, precum și un schimb de vederi extins pe teme de actualitate la nivel UE, precum situația pandemică și coordonarea la nivel UE pe acest subiect, Conferința privind Viitorul Europei, politica climatică și de energie, politica în materie de migrație și reforma spațiului Schengen, precum și politica de extindere a UE.

Cele două părți au analizat stadiul și perspectivele relațiilor româno-germane, inclusiv calendarul contactelor bilaterale pentru anul 2022, având în vedere celebrarea a 30 de ani de la semnarea Tratatului dintre România și Republica Federală Germania privind cooperarea prietenească și parteneriatul în Europa. În context, cei doi demnitari au subliniat caracterul privilegiat, cu valențe strategice, al cooperării bilaterale și interesul pentru consolidarea dialogului politic.

În privința subiectelor de pe agenda europeană, cei doi demnitari au abordat în discuții situația pandemică de la nivel UE și evoluția procesului de vaccinare, fiind evidențiată în context importanța menținerii unei abordări coordonate pe subiect la nivelul statelor membre. De asemenea, a avut loc un schimb de opinii cu privire la Conferința privind Viitorul Europei și etapele finale ale acestui proces de reflecție derulat cu implicarea cetățenilor europeni. În context, secretarul de stat Daniela Gîtman a subliniat importanța elaborării unui raport pragmatic la finalul acestui proces, care să reflecte, de o manieră echilibrată, așteptările tuturor cetățenilor europeni și care să conducă la rezultate concrete în avansarea politicilor europene.

În planul politicilor climatice, secretarul de stat român a reiterat angajamentul ferm al României față de obiectivul de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră, evidențiind, totodată, importanța agreării unor soluții echilibrate și flexibile la nivelul UE în implementarea acestui obiectiv politic, care să țină seama de realitățile din fiecare stat membru și să asigure o tranziție justă din punct de vedere social.

Cele două părți au abordat, de asemenea, propunerile cuprinse în noul Pact privind migrația și azilul, precum și propunerile de reformare a spațiului Schengen. Cu referire la discuțiile în curs privind migrația, secretarul de stat Daniela Gîtman a arătat susținerea de principiu a României pentru identificarea unor soluții care să permită o gestionare durabilă a fenomenului migrației ilegale, evidențiind, totodată, importanța pe care România o acordă principiului solidarității, precum și sprijinul pe care țara noastră l-a acordat statelor de primă intrare în gestionarea presiunii migratorii. Totodată, oficialul român a evidențiat susținerea României pentru eforturile de asigurare a funcționalității spațiului de liberă circulație și a reiterat obiectivul României de aderare la spațiul Schengen, cât mai curând.

Ambii demnitari și-au exprimat sprijinul pentru continuarea procesului de extindere a Uniunii Europene și avansarea negocierilor cu statele din Balcanii de Vest, apreciind că aceasta este în interesul strategic al Uniunii.

Sursa: Consultările politice ale secretarului de stat pentru afaceri europene Daniela Gîtman cu ministrul german de stat pentru Europa și Climă, Anna Lührmann