Viitorul transplantelor de organe va fi transformat total de o nouă inovaţie: organele create artificial. Primul laborator care va fabrica organe bio-artificiale cu celule stem se va afla în capitala Spaniei la Spitalul public Gregorio Marañón.

În cadrul acestuia va fi înfiinţată o bancă de organe compatibile cu pacientii care au nevoie de transplant, reducând astfel riscurile unei respingeri din partea organismului. Noul laborator va rezolva astfel problema lipsei de organe donate pentru transplanturi și înseamnă un important pas înainte în procesul de acceptare a noilor organe.

Laboratorul de la Gregorio Marañón a fost inaugurat de preşedintele guvernului regional al Madridului, Esperanza Aguirre care a remarcat faptul că „acest laborator are o importanţă enormă pentru Spania pentru că suntem una dintre ţările în care se fac cele mai multe şi complexe transplanturi„. În Madrid, care este regiunea unde se realizează cele mai multe transplanturi din Spania, au fost realizate într-o singură intervenție până la șapte transplanturi.

Procedeul de fabricare a organelor constă în eliminarea conținutului celular dintr-un organ și crearea unei “matrițe”. Ulterior, în matriță se transferă celulele stem din care se creează noul organ. Cercetările au dovedit că matrița induce și ghidează multiplicarea, distribuția și diferențierea celulelor. Celulele stem provin de la unitatea specifică a spitalului Gregorio Marañón, primul din Spania acreditat în acest sens.

Banca de “matrițe” va fi populată cu organe provenind de la cadavre și va avea inimi, ficați, rinichi, piele, oase sau tendoane. Matrițele vor fi “repopulate” cu celule stem de la pacienții care au nevoie de un transplant. Noul sistem permite și rezolvarea problemei respingerii organelor transplantate, deoarece fiind vorba de organe fabricate la comandă, cu celule ale pacientului receptor, noile organe vor fi acceptate imediat.

La elaborarea organelor bio-artificiale vor participa medici specialiști în cardiologie, ortopedie, chirurgie plastică și boli interne. Ca să poată fi pornit acest proiect, guvernul regional a investit 600 de mii de euro şi în continuare cheltuielile vor fi suportate de spitalul madrilen.