Planas a explicat că „în circumstanțe complicate, Spania a reușit să crească capturile și a reușit să limiteze reducerea zilelor de efort de pescuit”. S-au obținut rezultate foarte pozitive în Atlantic și în Marea Mediterană „a fost dusă o luptă dură. În ciuda reducerilor drastice din propunerea inițială, au existat îmbunătățiri”, dar „nu este pozitiv pentru Spania. Am votat împotrivă.”a asigurat ministrul.

Consiliul „maratonului” al Miniștrilor Agriculturii și Pescuitului din Uniunea Europeană (UE) care a început la Bruxelles duminică trecută pentru a ajunge la un acord privind capturile totale admisibile (TAC) și cotele pentru 2023 în apele comunitare și din afara UE; și gestionarea efortului de pescuit în Marea Mediterană.

În Marea Mediterană, Spania a reușit să îmbunătățească pozițiile inițiale și să revină la jumătate reducerea zilelor de pescuit, de la 7% la 3,5%, atâta timp cât flota adoptă una dintre aceste două compensații: angajarea la măsuri de îmbunătățire a selectivității, cu plase care îmbunătățesc trecerea puieților sau respectă o interdicție de 4 săptămâni consecutive. În plus, a fost eliminată interdicția de pescuit cu paragate, pescuit pentru care nu este necesară o reducere majoră a efortului de pescuit. În timp ce TAC-ul pentru creveții roșii merge de la 7 la 5%.

Planas a explicat acest vot împotriva propunerii pentru Marea Mediterană în existența unei „discrepanțe fundamentale” cu Comisia Europeană cu privire la modul de a obține randamentul maxim sustenabil prevăzut în planul multianual de management pentru 2025. „Comisia dorește să continue zilele de pescuit. program de reducere, și înțelegem că aceasta nu este calea corectă, dar că prin selectarea uneltei putem obține același rezultat și cu un impact economic și social mai mic”, a explicat el. Ministrul a reamintit că prin acest mijloc Spania a reușit să atingă randamentul maxim sustenabil în zonele de pescuit din Atlantic în 2019, cu un an înainte de a deveni obligatoriu”.

În fondul național de pescuit atlantic, cota realizată la merluciu de sud pentru ambarcațiunile spaniole în 2023 este de 9.953 de tone, „cea mai bună cifră din ultimii 8 ani și a doua cea mai bună din secol”, cu referire la cifra istorică atinsă în 2014. , când s-au realizat 10.409 tone. Aproximativ 1.200 de nave cantabrice (Galicia, Asturias, Cantabria și Țara Bascilor) vor beneficia de această creștere, care aproape dublează cota atribuită în negocierile din 2022 și reprezintă o creștere de 10% față de cea recent revizuită în octombrie.

În ceea ce privește macroul, care este și o specie de mare interes pentru navele spaniole, „situația se întoarce”, cu două etape majore. Cota din 2023 crește cu 20%, până la 29.439 de tone. În plus, aproximativ 800 de bărci care prind această specie lasă în urmă penalitatea de 5.544 de tone pe an care a fost dedusă automat din cota alocată Spaniei din 2016.

Pentru anghilă, specie pentru care s-a propus o interdicție fixă ​​de 6 luni, ceea ce, de facto, a însemnat închiderea pescuitului, s-a menținut activitatea flotei. Gestionarea acestui pescuit corespunde exclusiv comunităților autonome, întrucât se desfășoară în apele interioare și continentale.

De asemenea, este important să se mențină cotele pentru limbă de limbă și eglefin, o altă prioritate a Spaniei.

Acordul Uniunea Europeană-Regatul UnitMinistrul a evaluat progresele înregistrate în acordul dintre Uniunea Europeană și Regatul Unit, în urma consultărilor desfășurate în ultimele zile. Procedura de acord nu a fost încă oficializată, astfel încât tonajele finale nu au fost incluse, deși ministrul a indicat că, conform informațiilor furnizate, totul indică „rezultate foarte pozitive pentru interesele spaniole”.

De altfel, pentru prima dată de când a fost adoptat Acordul de Cooperare și Comerț dintre UE și Regatul Unit, totul indică faptul că anul acesta se va renunța la adoptarea cotelor provizorii. Ministrul a mai subliniat că, pentru prima dată de la Brexit, „flota spaniolă va avea licențe de pescuit de ton alb în apele Marii Britanii”.

În lipsa confirmării cifrelor, în apele împărțite între UE și Regatul Unit, se vor observa îmbunătățiri semnificative la merluciurul nordic, care crește cu peste 5%; monkfish din zona 7 (Gran Sol), care a crescut cu 11%; cocos din zona 7 (Gran Sol), creste cu 14%. La dorada și cod cota este menținută, când s-a propus un TAC zero pentru ambele zone de pescuit.

Este important să existe cote pentru aceste două specii pentru a evita așa-numitul „efect de strangulare” al flotei, întrucât atât dorada, cât și codul sunt prinse accidental cu principalele pescării: merluciu, Gran Sol megrim și Gran Sol. Capturile accidentale sunt acelea. care trebuie descărcate în port și pentru care este esențial să existe cotă.

În ceea ce privește stavridul occidental, specie a cărei situație biologică este delicată, pescuitul a fost menținut deschis, ceea ce permite continuitatea activității acestei flote, formată din 400 de ambarcațiuni, care vor putea pescui accidental sau accidental 3.271 de tone, un rezultat pozitiv, potrivit lui Planas, din moment ce inchiderea a fost avuta in vedere initial.

În ceea ce privește acordul cu Norvegia, ministrul și-a arătat „îngrijorarea și dezamăgirea”, întrucât negocierile cu Uniunea Europeană sunt blocate. Ministrul a avansat că în zilele următoare vor fi stabilite cote trimestriale provizorii pentru a preveni ca flota care pescuiește în apele Svalbardului să fie nevoită să-și înceteze activitatea, din acest motiv Spania va avea 2.000 de tone de cod.

Pe lângă negocierile de pescuit, Spania a condus inițiativa, alături de Franța și Portugalia, de a propune negocierea de cote multianuale pentru anumite specii, propunere care a avut sprijinul Comisiei și care, dacă se va concretiza, va permite flota sa fie programata si sa faca prognoze pe termen mai lung si astfel sa aiba mai multa stabilitate.

Ministrul Agriculturii, Pescuitului și Alimentației, Luis Planas, apare în presă.

Etichete: UE Sursa: Guvernul Spaniei – Luis Planas: Spania obține un rezultat bun în negocierile de pescuit