Toate lucrările planificate pentru anul au fost deja efectuate 2021 pentru reducerea vegetației în diferite puncte strategice din coridorul de infrastructură al Llobregat d „Empordà (N-II și AP-7) și să protejeze municipalitățile din regiune și masivul Albera împotriva riscului de incendii forestiere. Au fost două acțiuni care au fost realizate în ultimele luni și care au fost realizate de Departamentul de Acțiune Climatică, Alimentație și Agenda Rurală al Generalitat de Catalunya și Diputació de Girona.

Acțiunea Departamentului de Acțiune Climatică, Alimentație și Agenda Rurală a fost 25, 5 hectare de lucrari forestiere si opt kilometri de reparatii drumuri forestiere cu un cost total de 62. 505 euro; la randul sau, actiunea Consiliului Provincial, de 186 hectare de suprafata si la o cost de 186. 85, 80 euro , are concentrat pe zona Sant Martí del Forn de Vidre (municipiul La Jonquera) și zona Banys de la Mercè, care afectează Capmany, Biure și Darnius

În toate În două cazuri, lucrările efectuate s-a produs curățarea copacilor morți, bolnavi sau slab formați, curățarea tufișurilor, tăierea și tăierea resturilor vegetale. Scopul a fost ruperea cu continuitatea orizontala si verticala a combustibilului pentru a reduce intensitatea incendiului prin reducerea combustibilului disponibil.

Acestea sunt ultimele actiuni de acest tip incadrate in proiect” Cooperăm.” (Cooperare operațională de urgență și prevenire a incendiilor), care este operațional de patru ani 2019 – 2021) în scopul dezvoltării unei politici comune privind prevenirea și managementul dezastrelor în zona transfrontalieră.

Proiectul este rezultatul unirii dintre eforturile și colaborarea departamentelor de Interne – Pompieri și Acțiune Climatică, Alimentație și Agenda Rurală ale Generalitati de Catalunya, Diputació de Girona, Service Départamental d’Incendie et de Secours des Pyrénées-Orientales, Consiliul Departamental al Pyrénées-ului -Orientales, Oficiul Național al Pădurilor și SIVU des Albères

În această dimineață, reprezentanții instituționali și tehnici ai Proiectul a avut o întâlnire de evaluare finală în La Jonquera și a profitat de ocazie pentru a vizita aceste ultime acțiuni. Au participat primara din La Jonquera și președintele Consiliului Județean Alt Empordà, Sònia Martínez; deputatul pentru Mediu, Lluís Amat; directorul Serviciilor Teritoriale de Interne din Girona, Jordi Martinoy; directorul Serviciilor Teritoriale de Acțiune Climatică, Alimentație și Agenda Rurală din Girona, Elisabet Sánchez; directorul Casei Generalității din Perpignan, Alfons Quera, și consilierul orașului La Jonquera Jordi Picornell

Directorul Serviciilor Teritoriale de Interne din Girona, Jordi Martinoy a explicat: „În urmă cu zece ani, incendiile din Alt Empordà, în vara lui 2018. Acea catastrofă a scos în evidență necesitatea îmbunătățirii coordonării operaționale între serviciile de urgență de pe ambele părți ale frontierei și, de asemenea, nevoia de a interveni preventiv într-un teritoriu foarte sensibil ca acesta, din cauza infrastructurilor care trec prin acesta. „Cooperem” a îmbunătățit aceste capacități și, în acest fel, condițiile de răspuns la situații de urgență sunt mult mai bune, alături de creșterea resurselor pe care le-am alocat tuturor partenerilor, atât din punct de vedere al personalului, cât și al resurselor tehnice.” .

„Am închis proiectul, dar nu este un punct final. Este un punct și un dus. Când vine vorba de prevenirea incendiilor, este important să facem acțiuni vizibile, dar este esențială și menținerea acestora, ceea ce dă garanția că tot ce s-a făcut va funcționa. De la Departamentul de Acțiune Climatică, în programul de prevenire a incendiilor forestiere 2022 – 2022, am planificat deja postul bugetar pentru efectuarea întreținerii acestor lucrări și ne-am întâlnit cu setul de parteneri ai proiectului de menținere a colaborării transfrontaliere pentru a o urmări în timp”, a spus el. Elisabet Sánchez, Director Serviciile Teritoriale pentru Acțiune Climatică din Girona, subliniat

În cele din urmă, deputatul pentru mediu al Consiliului Provincial Girona, Lluís Amat, a subliniat: „Am pregătit teritoriul pentru încercați să împiedicați incendiul să sară de pe o parte a N-II și a AP-7 pe cealaltă și să generați o urgență majoră precum cea a anului 2019. Scopul a fost întreruperea continuității orizontale și verticale a combustibilului pentru a reduce intensitatea incendiului prin reducerea combustibilului disponibil.”

O acțiune strategică Coridorul de infrastructură este principala axă de comunicație între Spania și Franța. Aceasta este o zonă de mare importanță datorită numărului de vehicule care circulă acolo, în special vara, și pentru că vântul de nord canalizat de Coll del Pertús și La Jonquera urmează drumurile N-II și AP-7 de la nord la sud.

Proiectul a determinat punctele naturale de salt ale incendiului ca urmare a mișcării vântului, cum ar fi podul spaniol, Mas del Forn de Vidre și Banys de la Mercè . În aceste zone, de la Secția de Pompieri, au fost definite zone cu încărcare redusă de combustibil de-a lungul coridorului infrastructurii pentru a crea dificultăți în avansarea incendiului și pentru a genera oportunități de atac pentru pompieri. Scopul este de a împiedica trecerea incendiului de pe o parte a celor două drumuri pe cealaltă, așa cum s-a întâmplat la marile incendii din 2018 din Alt Empordà, care a dus ulterior la crearea proiectului „Cooperem”, „va începe în iunie anul viitor 16 și care se așteaptă să fie complicată de seceta care a avut loc în județele Girona și restul Cataloniei în ultimele luni.

De fapt, în cei patru ani ai proiectului, Departamentul de Acțiune Climă, Alimentație și Agenda Rurală, Diputació de Girona și SIVU des Albères au desfășurat lucrări forestiere de prevenire a incendiilor în . hectare, cu o investiție de aproape jumătate de milion de euro, din care Departamentul Acțiuni Climatice, Alimentație și Agenda Rurală și-a asumat 57% din buget, Consiliul Provincial Gi rona el 25% i i SIVU des Albères l ‘% .

Pe lângă cele două acțiuni detaliate mai sus, celelalte lucrări de vegetație realizate în cadrul proiectului au fost următoarele:

Mas de la Comtessa (2018 și 2019): 57), 5 hectare în La Jonquera de protejat 26.. În acest caz, lucrările din acest punct strategic urmăresc să limiteze amploarea incendiilor mari într-o situație de vânt de nord, care ar putea afecta Albera și coridorul de infrastructură și zonele locuite din Coll del Pertús. . Coll de Panissars (2018 eu 2018): 80 hectare în La Jonquera și Pertús pentru a proteja 7. hectare de la Pertús la Llers și Figueres, în cazul în care ar fi fost afectate de un posibil incendiu. În acest caz, când se acționează de ambele părți ale graniței, efectul de protecție se înmulțește. Suma dintre toate aceste lucrări executate trebuie să protejeze o zonă globală de 29. 10 hectare

Viitorul, dincolo de „Cooperem” Colaborarea dintre instituțiile de pe ambele părți ale graniței depășește acest proiect specific , după cum a fost confirmat săptămâna trecută prin semnarea declarației instituționale la Perpignan de promovare a zonei transfrontaliere catalane (ECT) de către Diputació de Girona, Generalitat de Catalonia și Departamentul Pirineilor de Est.

Scopul acestui nou pas este de a răspunde în comun principalelor provocări cu care se confruntă teritoriul cu evoluția schimbărilor climatice și a cooperării transfrontaliere. În acest sens, Departamentul de Acțiune Climatică, Alimentație și Agenda Rurală va fi responsabil de efectuarea lucrărilor de întreținere în zonele în care au fost efectuate lucrări forestiere de-a lungul anilor.

Proiectul „Cooperem” a avut a afectat un teritoriu de . kilometri pătrați, peste 1,2 milioane de locuitori și 448 municipii, care este în prezent una dintre principalele mobilitate transeuropeană hub-uri pentru oameni și mărfuri. Bugetul total a fost de 2 2018. euro, cei 80% din care este asigurată de Uniunea Europeană prin Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR). ) Sursa: Finalizată lucrarea de prevenire a incendiilor forestiere pe coridorul infrastructurilor din Llobregat d’Empordà 2022