Eroul României comuniste şi singurul român care a zburat în Cosmos până acum, Dumitru Prunariu, a fost „răsplătit” cu tăierea a 70% din pensia de militar, odată cu reforma pensiilor. Fostul cosmonaut a descoperit cu stupefacţie faptul că Statul Român nu găseşte actele doveditoare pentru cei 3 ani de pregătire pe care Prunariu i-a petrecut în Uniunea Sovietică, atunci când s-a antrenat pentru expediţia spaţială.

Generalul în rezervă Dumitru Prunariu a primit, în prima lună din acest an, doar 30% din pensia pe care o lua în mod normal. Statul nu îi recunoaşte lui Prunariu cei trei ani cât s-a pregătit în URSS pentru zborul în spaţiu şi timpul pe care acesta l-a petrecut în Cosmos, informează Antena 3.

Ministerul Apărării nu mai ia în considerare, ca vechime în muncă, nici perioada în care primul român a zburat în spaţiu. „Pe vremea lui Ceauşescu era un banc cu mine. Zice că atunci când m-am întors din cosmos aş fi fost întrebat: Prunariu, cum considerăm zilele acelea de stat în cosmos? Zile libere sau concediu fără plată? Ei bine, acum… Nu s-a găsit exact perioada din care am intrat în aviaţia miliară până când m-am întors în pregătire, timp de 3 ani de zile, din orăşelul stelar”, povesteşte Prunariu la Antena 3. „Am depus în luna decembrie documentele de salarizare pe care le-am avut de la începutul carierei mele şi acum, în luna ianuarie, pensia mi-a venit 30% din valoarea pe care am avut-o în luna decembrie”, susţine Prunariu.

Generalul în retragere spune că, după tăierea pensiei, îşi vede viitorul incert. „Până nu demult nu mi-a fost frică de aşa ceva, pentru că m-am simţit un cetăţean protejat de stat. De data asta îmi pun întrebări şi caut soluţii pentru mine şi pentru apropiaţii mei”, a spus acesta. Prunariu a mai anunţat că va face toate demersurile legale pentru a-şi redobândi drepturile. Teoretic se poate spune că Dumitru Prunariu a fost cosmonaut „la negru”.