Miercuri, 16 Februarie 2022

Galerie foto

COMUNICAT DE PRESĂ

Primirea de către prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a ambasadorului Republicii Italiene în România, Alfredo Maria Durante Mangoni

Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă l-a primit la Palatul Victoria pe ambasadorul Italiei la București, Alfredo Maria Durante Mangoni. Discuția aprofundată s-a derulat în contextul excelentelor relații bilaterale și a Parteneriatului Strategic menționat de către ambele părți.

De altfel, excelentele relații româno-italiene pot fi regăsite în schimburile economice și comerciale, în integrarea românilor în Italia și a italienilor în România, în susținerea reciprocă în momente dificile, așa cum s-a întâmplat în pandemie, prin detașarea unei unități voluntare de medici în Italia, în 2020, și sprijinul italian primit de România, în 2021.

Prim-ministrul Nicolae Ciucă a evocat experiențele pozitive ale bunei colaborări economice, industriale și militare pe care cele două părți le-au avut de-a lungul timpului.

De asemenea, printre temele discutate s-a numărat problematica energetică și a prețurilor din perspectiva nevoii de echilibru între acțiunea de piață, nevoile și costurile furnizorilor și protecția acordată cetățenilor și companiilor mari și mici.

Partea italiană a insistat asupra propriilor realizări, precum și asupra expertizei economice. Valoarea schimburilor comerciale între cele două state este de peste 12 miliarde de euro la nivelul anului 2021, cu o balanță echilibrată. Investițiile directe italiene în România sunt de 9 miliarde de euro, pe primul loc ca număr și pe al doilea loc ca volum, după Germania. Domeniile de investiții cele mai importante rămân cele din energie, mecanică de precizie sau din sfera agroalimentară, dinamica investițiilor italiene incluzând o investiție majoră în oțeluri speciale și o alta în domeniul înaltelor tehnologii.

Interesele reciproce ale ambelor părți au fost evocate, ca și susținerea în privința evoluțiilor europene și internaționale.

Sursa: Întrevederea premierului Nicolae-Ionel Ciucă cu E.S. Alfredo Maria Durante Mangoni, ambasadorul Italiei în România