L Aplicația eDERAN va grupa toate procedurile legate de gestionarea gunoiului de grajd și a fertilizării animalelor Acum poate fi utilizată platforma eDERAN de gestionare a gunoiului de grajd și fertilizării animalelor, care poate fi găsită pe portalul DUN (Declarația Agricolă) al site-ului Departamentului de Acțiune Climatică, Alimentație și Agenda Rurală. Deocamdată a fost pusă în funcțiune o parte din toate funcțiile care pot fi dezvoltate din această aplicație, care în viitor vor reuni toate procedurile legate de gestionarea gunoiului de grajd și a fertilizării animalelor, precum prezentarea de planuri. de management al gunoiului de grajd, trasabilitatea GPS a destinației gunoiului de grajd și declarația anuală a azotului aplicat culturilor (DAN)

În această primă versiune a eDERAN, modulul de consultare a Managementului funciar , destinat în principal fermierilor care vor să poată consulta zonele fertilizabile ale acestora și să vadă la ce plan de management sunt închiriați în prezent

Aceste informații au fost furnizate până acum deținătorilor o dată pe an, prin DUN (declarația agricolă). Odată cu intrarea în funcțiune a eDERAN, informațiile actualizate vor fi disponibile ori de câte ori va fi necesară consultarea acestuia.

) „obține informații suplimentare despre aceste terenuri care sunt în curs de fertilizare, cum ar fi: dacă sunt situate într-o zonă vulnerabilă sau cantitatea maximă de azot organic aplicabilă pe an.”

Se așteaptă ca această aplicație să fie utilizată potențial de 50. fermieri și fermieri

Simplificare administrativă

Prin implementarea acestei platforme ne dorim să realizăm o simplificare a procedurilor legate de gestionarea gunoiului de grajd și a fertilizării animalelor, care să fie mai agile și mai transparente pentru utilizatori.

Cu eDERAN se va promova valorificarea dejecțiilor ca resursă în cadrul unei scheme de bi o economie circulară, cu o fertilizare adaptată nevoilor culturilor, cu urmărirea acestor aplicații prin GPS atunci când este cazul, pentru atingerea obiectivului de îmbunătățire a calității solurilor și a apelor subterane ale țării.

Modificări ale decretului de reglementare a gestionării gunoiului de grajd pentru animale

În prezent, gunoiul de grajd poate fi aplicat numai cu unelte care îl depun la nivelul solului, sau îl injectează direct în sol, astfel încât emisiile atmosferice să fie mult mai mici Departamentul de Acțiune Climatică lucrează la introducerea de modificări la anexele la decretul de gunoi de grajd și fertilizare. Una dintre modificări se referă la distanta de siguranta intre terenul fertilizat si nucleele locuite. Pe tot parcursul proiectului de reglementare se ține cont de eventualele neplăceri din cauza mirosurilor, motiv pentru care distanțele de respectat care se stabilesc sunt mai mari la gunoiul de porc și pasăre.

De precizat că distanțele enumerate în actualul Decret au fost stabilite atunci când aplicațiile de șlam se mai puteau face cu travea sau sistemul de ventilator. Întrucât nivelul de neplăcere mirositoare a fost mai mare, a fost pe deplin justificată stabilirea unor distanțe mai mari față de receptorii sensibili (centre de populație, locuințe izolate etc.). Odată cu expirarea perioadelor de tranziție acordate prin Decretul de eliminare a ventilatorului, șlamul poate fi aplicat doar cu unelte care îl depun la nivelul solului, sau îl injectează direct în sol, astfel încât emisiile atmosferice să fie mult mai mici. În acest sens, modificările din reglementări prevăd scurtarea distanței de siguranță și fixarea acesteia la 200 metri, în raport cu 203 contoare stabilite până în prezent, în cazul gunoiului de grajd de porc. Distanță mai mare decât gunoiul de grajd față de alte specii

Pe de altă parte, se preconizează și reducerea volumului standard de dejecții care este necesar să se aibă în vedere pentru fiecare loc de îngrășare a porcului, în scopul dimensionării sistemului de depozitare, întrucât volumul real este mai mic decât cel cuprins în reglementări. Acest lucru va economisi investițiile în iaz fără a afecta capacitatea efectivă de gestionare a fermei

Cantitatea totală de azot excretată de un porc pătratul depinde de cantitatea de hrană pe care o consumă și de eficiența cu care animalul folosește proteina din hrana respectivă. La fermele care generează un volum mic de gunoi de grajd, pur și simplu se întâmplă ca gunoiul de grajd să aibă o concentrație mai mare de azot. Acest lucru facilitează gestionarea acestuia: cu mai puține călătorii cu tractor și rezervor, gunoiul de grajd poate fi aplicat ca îngrășământ pe câmp; rezervorul plin va avea o valoare de fertilizare mai mare decât dacă nămolul ar fi mai diluat.

Angajamentul de a profita la maximum de valoarea fertilizantă a gunoiului de grajd și gunoiului de grajd Departamentul de Acțiune Climatică a lansat Biroul de Fertilizare și Tratare a dejecțiilor animalelor, care, printre alte acțiuni, participă la proiectele europene LIFE de promovare a utilizării gunoiului de grajd din toate părțile. Ca fapt mai recent, Oficiul de Fertilizare a organizat la Lleida, cu mare succes de participare, zilele PRO-FEM în cadrul proiectului european LIFE AGRICLOSE.

De asemenea, susține implementarea sistemelor de tratare a gunoiului de grajd, întrucât este necesar să se încurajeze, de exemplu, utilizarea valorii sale energetice prin instalații de biogaz. Alte tratamente transformă gunoiul de grajd în produse mai potrivite pentru fertilizarea culturilor care în mod tradițional au fost fertilizate doar cu îngrășăminte chimice.

) Sursa: Intră în funcțiune platforma de gestionare a dejecțiilor și fertilizării animalelor eDERAN