#Spania – Ministerul de Interne a lansat I Planul Strategic de Prevenire a Violenței Sexuale 2023-2027, primul program cu aceste caracteristici aprobat în Uniunea Europeană și care reprezintă un design strategic care oferă Forțelor de Securitate noi instrumente de prevenire a violenței sexuale. în Spania și să îngrijească victimele acestor atacuri.

Printre principalele măsuri ale acestui Plan, lansat printr-o instrucțiune semnată miercuri aceasta de secretarul de stat pentru Securitate, Rafael Ruiz, se numără crearea Oficiului Național Împotriva Violenței Sexuale și Sistemul de înregistrare, monitorizare și prevenire a infracțiunilor sexuale (VioSex) .

Pentru elaborarea acestui Plan, experții Secretarului de Stat pentru Securitate au avut în vedere diferitele fenomene legate de violența sexuală, victimele și autorii de orice vârstă și sex, conform definițiilor oferite de Organizația Mondială a Sănătății ( OMS), Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen și Împuternicirea Femeilor (ONU-Femei) și alte organizații internaționale, precum și legislația spaniolă actuală în acest domeniu.

Planul Strategic I este articulat în jurul a șase axe majore care cuprind un total de 59 de măsuri specifice prin care se dorește să răspundă diferitelor fronturi și provocări prezentate de fenomenul violenței sexuale în Spania. Planul pune un accent deosebit pe acțiunile care îmbunătățesc sau favorizează mecanismele de cooperare de prevenire, investigare și reacție la aceste infracțiuni de către Forțele de Securitate, Instituțiile Penitenciare și alte agenții ale Ministerului de Interne.

1,5 milioane de euroPentru execuția acestui plan strategic, Interior a prevăzut un buget de 1.489.700 de euro. Printre articolele care o compun se numără 520.000 de euro pentru crearea Oficiului Național Împotriva Violenței Sexuale și încă 400.000 de euro pentru demararea Sistemului VioSex.

Restul bugetului va fi investit în crearea unor canale de cooperare între Forțele de Securitate și alte instituții, agenții și entități; în formarea specialiştilor din poliţie, precum şi în dezvoltarea activităţilor de cercetare ştiinţifică privind infracţiunile sexuale.

Oficiul Național și ViosexOficiul Național Împotriva Violenței Sexuale a fost înființat ca organ de coordonare și monitorizare al Secretarului de Stat pentru Securitate în ceea ce privește violența sexuală și pentru a garanta promovarea măsurilor cuprinse în Planul Strategic I, pentru care va avea competențe de a conferi instructiunile specifice fortelor de securitate. Printre alte funcții, acest birou va crea canale de cooperare și schimb de cunoștințe și experiențe între diferitele Forțe și Corpuri de Securitate a Statului, precum și cu alte instituții, agenții și entități legate de domeniul violenței împotriva femeilor.

De asemenea, va promova planuri interdisciplinare de pregătire a membrilor Forțelor și Securității și a profesioniștilor din Instituțiile Penitenciare în lupta împotriva tuturor formelor de violență sexuală, în special în tot ceea ce ține de îngrijirea victimelor.

Oficiul Național Împotriva Violenței Sexuale își va asuma și desfășurarea activităților de cercetare științifică privind infracțiunile sexuale în colaborare cu universități, organizații și entități de producție științifică, precum și întocmirea de rapoarte tehnice și statistice pe diferite aspecte ale violenței sexuale.

Și, ca prim obiectiv pe termen scurt, acest birou va lansa Sistemul de înregistrare, monitorizare și prevenire a infracțiunilor sexuale (VioSex), un instrument informatic care va favoriza prevenirea bazată pe inteligență și analiză a fenomenului violenței sexuale și integrare. de informaţii utile pentru obiectivele acestui l Plan strategic.

În imaginea Sistemului VioGén, VioSex va integra funcționalități care permit conectarea bazelor de date ale poliției și favorizează interacțiunea bidirecțională între instituțiile integrate în sistem, în special serviciile penitenciare.

În cazul unei agresiuni sexuale de orice fel, motoarele de căutare VioSex vor face posibilă localizarea unor evenimente similare care au avut loc în alte medii geografice sau cu modus operandi similar care pot facilita clarificarea faptelor.

AXE ŞI OBIECTIVECele șase axe strategice ale I Planului strategic de prevenire a violenței sexuale 2023 – 2027 sunt următoarele:

I. Cooperare interinstituțională, protocoale de acțiune și bune practiciObiectivele urmărite de această linie de acțiune sunt îmbunătățirea cooperării dintre Forțele de Securitate din diferitele zone teritoriale și stabilirea unor canale de cooperare între acestea și alte instituții, organizații și entități cu interes în materie.

În acest domeniu, printre alte măsuri, Oficiul Național Împotriva Violenței Sexuale va crea un grup de lucru format din profesioniști specializați din cadrul Forțelor de Securitate, ale forțelor de poliție regionale și locale pentru a analiza problematica infracțiunilor sexuale în fiecare domeniu și a cooperării în investigarea poliției prin proceduri, învățarea și bunele practici utilizate în mod obișnuit în îmbunătățirea îngrijirii pentru victimele infracțiunilor sexuale.

II. Instruire, conștientizare și sensibilizareOficiul Național Împotriva Violenței Sexuale va întreprinde revizuirea și consolidarea periodică a planurilor de pregătire a membrilor Forțelor de Securitate și a altor profesioniști în lupta împotriva tuturor formelor de violență sexuală, precum și îmbunătățirea îngrijirii victimelor.

Pentru atingerea acestui obiectiv, acest birou va concepe programe de formare specifice și specializate pentru polițiști în funcție de tipurile de infracțiuni și de vârstele sau nevoile speciale ale victimelor, precum și de noi realități precum violența cibersexuală.

III. Generarea și actualizarea cunoștințelor: cercetareObiectivele acestei linii de acțiune sunt dezvoltarea activităților de cercetare științifică a infracțiunilor sexuale în colaborare cu universități, organizații și entități de producție științifică, precum și întocmirea de rapoarte tehnice și statistice pe diferite aspecte ale violenței sexuale.

Pe termen scurt, și printre alte inițiative, Oficiul Național Împotriva Violenței Sexuale va actualiza acordurile semnate de minister cu universități sau alte entități publice sau private cu interes legitim în cercetarea științifică a violenței sexuale pentru a promova dezvoltarea activităților de cercetare colaborări. în diverse domenii, inclusiv dezvoltarea de programe de tratament cu perspectivă de gen pentru infractorii sexuali din penitenciare și măsuri alternative la închisoare.

IV. Sistemul de înregistrare, monitorizare și prevenire a infracțiunilor sexuale (VioSex)Această a patra axă strategică este cea care salută crearea VioSex, care va deveni, printre alte funcții, un registru unificat al infracțiunilor sexuale, un depozit de indicatori pentru monitorizarea violenței sexuale, precum și o compilație de cercetări operaționale și științifice privind natura acestor fapte.

Oficiul Național Împotriva Violenței Sexuale va coordona două grupuri de lucru, unul tehnico-profesional și celălalt științific-academic, pentru a analiza în profunzime aplicațiile informatice care urmează a fi integrate în Sistemul VioSex, inclusiv un instrument prospectiv care permite evaluări ale riscului de recidivă. în infracțiunile sexuale pentru a ajuta la luarea deciziilor în acest domeniu de prevenire.

V. Sprijin pentru victime și atenuarea prejudiciuluiPrin această a cincea axă strategică, Interior dorește să promoveze servicii de sprijin și asistență axate pe victimele infracțiunilor sexuale.

În acest scop, va stimula programe comune de formare și conștientizare pentru operatorii din diverse discipline (medicină, psihologie, drept, asistență socială, securitate…) implicați în îngrijirea victimelor infracțiunilor sexuale, în special în ceea ce privește tratarea lor cuprinzătoare prin programe care vizează anumite grupuri de populație.

A VĂZUT. Crearea Oficiului Național împotriva Violenței SexualeA șasea axă a acestui plan strategic este cea a execuției prioritare. Oficiul Național Împotriva Violenței Sexuale va deveni realitate printr-o instrucțiune a Secretarului de Stat pentru Securitate care va stabili componența și modelul de funcționare al acestuia.

Instrucțiunea va reglementa respectivul oficiu ca serviciu în cadrul Secretarului de Stat pentru Securitate și îi va stabili funcțiile de manager al Sistemului VioSex și promotor al studiilor și cercetărilor științifice privind violența de gen.

De asemenea, va include protocoalele necesare pentru a canaliza relația sa strânsă cu alte centre ale Ministerului de Interne, precum Serviciul Central pentru Violența de Gen, Secretariatul General al Instituțiilor Penitenciare, Centrul de Informații împotriva Terorismului și Crimei Organizate (CITCO) sau Direcția Generală Relații Internaționale și Imigrare, printre altele.

În final, instrucțiunea va încredința Oficiului Național Împotriva Violenței Sexuale crearea structurilor multilaterale de cooperare cu alte instituții și entități relevante în domeniul violenței sexuale pe baza abordării de gen și pentru furnizarea de servicii de sprijin și protecție victimelor violenței sexuale. violenţă.

Foto: dosar

Sursa: Guvernul Spaniei – Interior lansează primul plan strategic împotriva violenței sexuale în UE