#Catalunia – Iarna 2022-2023 a avut o temperatură medie ușor peste media perioadei de referință 1991-2020, cu valori anormale cuprinse între +0,5 °C și +1 °C în cea mai mare parte a Cataloniei (figura 2). Zonele în care a fost cel mai cald sunt situate în prelitoral și Osona, în timp ce în Segrià și Terres de l’Ebre, la nivel local, temperatura a fost chiar sub medie.

Hărți ale iernii 2022-2023 ale diferenței temperaturii medii și procentului de precipitații acumulate față de media climatică

Prima jumătate caldă și perioade reci în a doua

Iarna a început cu valori de temperatură net peste medie. De altfel, decembrie 2022 a fost una dintre cele mai calde din ultimele decenii, ba chiar și cea mai caldă înregistrată în sectoare ale litoralului, pre-costieră, Depresiunea Centrală sau văile Pirineilor. Cauza a fost debitul dominant din sud-vest care din 19 decembrie a făcut ca temperatura să urce în zilele de Crăciun la valori record, mai mari de 20 °C.

Bilanțul global din ianuarie a fost invers: normal sau rece în cea mai mare parte a teritoriului. În ciuda valorilor relativ blânde ale temperaturii primei două săptămâni a lunii, a doua a fost caracterizată de o răceală intensă și persistentă. Sosirea aerului foarte rece din interiorul continentului european a dus la înghețuri aproape generale.

În cele din urmă, februarie a fost normal sau rece într-o mare parte a Cataloniei, deși ușor cald în părțile superioare: Pirinei, Pre-Pirinei, Montseny și lanțul muntos transversal. Primele douăzeci de zile ale lunii au fost marcate de persistența anticiclonului, dar din 21 anticiclonul a slăbit și a favorizat intrarea unei mase de aer mai rece. Între 26 și 28 temperatura a fost foarte scăzută, iar nivelul de zăpadă a scăzut ocazional până la nivelul mării.

Graficul evoluției temperaturii la 850 hPa (aproximativ 1.500 m altitudine) de la sonda radio Barcelona (Figura 1) ilustrează perioadele calde și reci menționate mai sus.

Figura 1: Graficul evoluției temperaturii la 850 hPa în sondarea radioului Barcelona în timpul iernii 2022-2023.

Figura 2: Hărți ale temperaturii medii a iernii 2022-2023 și diferența acesteia față de media climatică 1991-2020.

Hărți realizate cu date de la stațiile integrate în Rețeaua de Stații Meteo Automatice (XEMA), gestionată de SMC. Nu includeți valorile temperaturii pentru o anumită stație dacă 80% din toate datele pentru acea stație nu sunt disponibile.

Figura 3: Hărți ale anomaliei medii de temperatură a lunilor de iarnă 2022-2023 (decembrie, ianuarie și februarie) în raport cu media climatică 1991-2020

Deficit de precipitații în mare parte a teritoriului și ploios în sectoarele vestice

Iarna a fost uscată în aproape două treimi din țară, cu un deficit pluviometric mai serios în cadranul nord-est, Pirineii de vest și litoral. În aceste locuri ploaia a fost sub 70% din media climatică, sau chiar sub 50%.

Această situație contrastează cu abundența precipitațiilor colectate în Ponent și Pre-Pirineii de Vest, unde această iarnă poate fi descrisă ca fiind ploioasă. Se remarcă decembrie (figura 5), ​​foarte ploios în aceste sectoare ca urmare a presiunii scăzute din Atlantic și a trecerii fronturilor reci în prima jumătate a lunii.

În cifre absolute, valorile sezoniere cumulate ale precipitațiilor s-au situat între puțin peste 50 mm în punctele din treimea sudică și Alt Empordà și până la 250 mm la altitudini mari în Pirineii de vest.

Episoade remarcabile de precipitații

Între 8 și 9 decembrie s-au acumulat peste 30 mm pe cele mai înalte părți ale versanților sudici ai Pirineilor de vest.

Pe 12 decembrie, un episod a afectat în mod deosebit Pre-Pirineii și nordul câmpiei Lleida. A nins până la fundul văii pe versantul sudic al Pirineilor vestici, cu 7 cm în Sort (Pallars Sobirà) și 4 cm în La Seu d’Urgell (Alt Urgell).

Între 8 și 9 ianuarie, o tulburare a afectat în special Pre-Pirineii centrali și vestici. 20 cm de zăpadă au fost măsurați la Lac Redon (2.247 m), în Val d’Aran.

Din 16 până în 18 ianuarie s-au înregistrat peste 30 cm la cote înalte în Pirineii de Vest și peste 10 cm în restul Pirineilor. A afectat fundul văilor pirineilor: între 5 și 20 cm în Pirineii de vest și grosimi mai modeste în est.

Între 6 și 9 februarie, o înălțare a acumulat peste 50 de mm în arii extinse ale lanțului muntos prelitoral, cu zăpadă ocazional de la 400 m. Se remarcă cei 12 cm în Horta de Sant Joan (La Terra Alta), 4 cm în Tona (Osona) sau 1 cm în Olot (La Garrotxa) și Vic (Osona).

Între 22 și 24 februarie, o depresiune izolată de nivel înalt (DANA) situată în vestul Peninsulei a provocat un episod sudic, care a lăsat peste 50 mm de precipitații în punctele înalte ale versantului sudic al Pirineilor de vest și, în general, mai mult. de peste 20 mm în Pirinei și Pre-Pirinei. Nivelul de zăpadă a scăzut la 800 sau 1.000 m în dimineața zilei de 24. La altitudini mari s-au acumulat 20 până la 40 cm de zăpadă nouă.

În perioada 26 spre 28 februarie, temperatura a fost foarte scăzută, iar în noaptea de 26 spre 27 precipitațiile au afectat cu precădere litoralul și Centrul prelitoral, cu un nivel de ninsoare care a scăzut ocazional până la nivelul mării. Este de remarcat cei 7 cm de zăpadă măsurați la Observatorul Fabra (Barcelonès), la 411 m altitudine.

Figura 4: Hărți ale precipitațiilor acumulate în timpul iernii 2022-2023 și procentul acestora față de media climatică 1991-2020.

Hărți realizate cu date de la stațiile integrate în XEMA (Network of Automatic Weather Stations) și XOM (Network of Meteorological Observers) gestionate de Serviciul Meteorologic din Catalonia (SMC). Nu includeți valorile precipitațiilor pentru o anumită stație dacă nu sunt disponibile date pentru un episod semnificativ pentru acea stație.

Figura 5: Hărți ale procentului de precipitații față de media climatică 1991-2020 pentru lunile de iarnă 2022-2023 (decembrie, ianuarie și februarie)

Radiația solară apropiată de medie, cu nuanțe

Iradierea solară globală de iarnă a fost în jurul valorii normale (Figura 6). Valorile anomaliilor ușor pozitive au predominat în jumătatea vestică, în timp ce s-au observat ușoare anomalii negative în treimea nordică, cu unele excepții. Defalcarea lunară (figura 7) arată cum în luna decembrie, în general, iradierea solară s-a înregistrat sub medie, cu excepția câmpiei Lleida, unde a fost mai mare din cauza prezenței rare a ceții. Pe de altă parte, atât în ​​ianuarie, cât și în februarie, au predominat anomaliile pozitive.

Figura 6: Harta anomaliilor radiației solare globale din iarna 2022-2023 în raport cu media ultimilor 10 ani

Hărți ale anomaliilor radiațiilor globale întocmite cu datele de la stațiile integrate în XEMA. Mediile cu care sunt comparate datele au fost întocmite pe baza datelor de la stațiile XEMA din ultimii 10 ani (2013-2022).

Figura 7: Hărți cu anomalii ale radiației solare globale ale lunilor de iarnă 2022-2023 (decembrie, ianuarie și februarie) în raport cu media ultimilor 10 ani

Aceste informații vor fi extinse prin publicarea buletinului informativ definitiv sezonier începând cu luna aprilie. Toate aceste informații vor fi publicate în www.meteo.cat.

3 martie 2023

sursă: Iarna în mare parte uscată, ploioasă în vest