PARTICIPA LA ACEST TREST CLINIC PUBLICAT ÎN ( NEW ENGLAND JOURNAL DE MEDICINĂ 21;

Serviciul Hematologie și Hemoterapie al Spitalului Universitar din octombrie a participat la un studiu clinic internațional care demonstrează eficacitatea unei noi terapii pentru pacienții cu mielom multiplu refractar – care nu răspund la terapia convențională – și care prezenta recidivă și prognostic prost, după ce au primit cel puțin trei linii anterioare de tratament fără succes. În plus, este ușor de administrat, deoarece două doze se injectează subcutanat o dată pe săptămână, ceea ce reprezintă un mare avantaj față de alte tipuri de terapii mult mai complexe.

Noul tratament constă într-o proteină asemănătoare anticorpului monoclonal care recunoaște celulele canceroase și le leagă de acestea. limfocitele T pentru a le distruge. Teclistamab este un anticorp monoclonal bispecific care a oferit un răspuns pozitiv și durabil la acest profil de pacient. Până în prezent, terapiile care vizează stoparea progresiei bolii după primirea unui tratament nereușit au fost limitate, iar rezultatele nu sunt foarte încurajatoare.

Concluziile procesului, la care au participat 30 centre de sănătate din nouă țări, au fost publicate în prestigioasa revista științifică revista New England Journal of Medicine. Rezultatele administrării noului tratament, care în cazul Spitalului

octombrie a fost administrat în Unitatea CRIS pentru studii clinice de fază incipientă, sunt foarte promițătoare, cu o rată ridicată de răspuns pozitiv în mai mult de 60 procente din 165 pacienți studiati și o rată de răspuns și mai completă în aproape 40 procente, cu o durată medie de timp care a depășit luni.

Toleranța sa este foarte bună, deși în unele cazuri a prezentat efecte adverse precum scăderea apărării și risc crescut de infecții , sindromul de eliberare de citokine și neurotoxicitate. Pacienții care au participat la studiu au avut cu vârsta de ani sau mai mult, cu un diagnostic documentat de mielom recidivat sau refractar, conform criteriilor International Myeloma Working Group.

Studiul, sponsorizat și conceput de compania farmaceutică Janssen, a fost împărțit în două faze. Prima etapă a avut o durată de 12 zile și, numărul 2, nu a avut limită, deoarece pacienții au continuat să primească Teclistamab până când s-a confirmat o nouă progresie a bolii, toxicitate inacceptabilă, revocarea consimțământului, decesul sau încheierea studiului – stabilit în termen de 2 ani de la administrarea primei doze la ultimul pacient înrolat.

În ceea ce privește datele studiului, din 3 martie, 315 la 13 august 2021 un total de 165 pacienți înscriși în aceste 35 centrele de sănătate să primească Teclistamab în doza recomandată. De la ei, 40 pacienții au fost înscriși în faza 1 și 125 de asemenea a continuat în faza 2. Vârsta medie a fost 64 ani și timpul median dintre diagnostic și prima doză a fost de 6 ani. Înainte de intrarea în studiu, pacienții 125 au avut rezistență la precedentul linie de tratament, 50 a avut boală refractară de clasă triplă și 21 a avut boală refractară la pentamedicamente.

În ceea ce privește răspunsul la tratament, timpul median până la primul răspuns a fost de 1,2 luni, iar timpul median până la cel mai bun răspuns a fost de 3,8 luni. Dintre 50 pacienţii care a avut un răspuns complet, 13 nu a avut boală reziduală minimă. Răspunsurile au fost durabile și au fost menținute în timp. Durata medie a răspunsului a fost 13,4 luni.

O oportunitate terapeutică

Mecanismul de acțiune al Teclistamab este diferit de cel al altor terapii disponibile, mai ales dacă este contextualizat cu terapii noi și emergente pentru mielomul multiplu, cum ar fi terapiile CAR-T care sunt furnizate de îngrijire super-specializată centre la care nu au acces toți pacienții care au această boală din lume. Prin urmare, rezultatele studiului pot reprezenta o oportunitate terapeutică în țările care nu au acest tip de centru.

„Acest tip de tratament va revoluționa tratamentul