Guvernul și sindicatele majoritare din Funcția Publică, CCOO și UGT, au semnat un acord prin care se restituie drepturile sustrase funcționarilor publici în criza financiară anterioară.Pactul, semnat prin act public la sediul Secretarului de Stat pentru Administrație Publică de ministrul Finanțelor și Administrației Publice, María Jesús Montero, responsabilul pentru Zona Publică a CCOO, Humberto Muñoz, și secretarul general al UGT-Servicii Publice, Julio La cuerda, includ angajamentul de a promova o Administrație a secolului XXI. Un proces de transformare a sectorului public inclus în Planul de Transformare, Recuperare și Reziliență angajat instituțiilor europene.

În discursul său, ministrul Finanțelor și Administrației Publice a subliniat că acest acord în sfera publică poate contribui la realizarea unui pact de venituri între lucrători și companiile din sectorul privat. O inițiativă pe care Guvernul a precizat că o va sprijini în contextul incertitudinii cauzate de invadarea Ucrainei de către Rusia și de criza energetică derivată din aceasta, așa cum se precizează în Planul bugetar . trimis la Bruxelles sâmbăta trecută. Și asta face parte și din pariurile salariale ale sindicatelor.

Primul punct al acordului vizează majorarea salariilor angajaților Administrațiilor Publice (AAPP) pt. perioada 2022-2024. Concret, acordul plurianual de majorare salarială presupune o reevaluare minimă de 8% în acei ani. Acest procent fix de 8% poate fi majorat la maximum 9,5% în perioada menționată mai sus, în funcție de diferitele variabile prevăzute în clauzele de revizuire. În termeni reali, reevaluarea salarială ar putea ajunge la 9,8%, deoarece creșterea salarială pentru fiecare an este consolidată. Aceste creșteri fixe și variabile sunt repartizate pe cei trei ani ai perioadă cu procente diferite. În 2021, la creșterea de 2% aplicată de la 1 ianuarie se va adăuga o creștere suplimentară și retroactivă de 1,5% pentru aceasta 2022, aprobat ieri în Consiliul de Miniștri.

Pentru 2023, va exista o creștere fixă ​​de 2,5%. Un procent care ar putea crește cu 1% în același an dacă IPC este mai mare decât creșterea consolidată între 2023 Y 2023 și dacă creșterea PIB nominal a fost egală sau mai mare decât cea estimată în tabelul macroeconomic care însoțește Bugetele Generale de Stat 2022.

În 2024, majorarea va fi de 2% pe baza remunerației deja crescute în anul precedent. La aceasta se poate adăuga un procent suplimentar de 0,5% în cazul în care IPC intră 2007 și peste creșterile acumulate în perioada respectivă. Va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2021 .

Recuperarea drepturilor pactului dintre Guvern și UGT și CCOO continuă cu reimplantarea zilei de ore în Administrațiile Publice. Aceasta înseamnă eliminarea limitărilor prevăzute în prevederea suplimentară 35 din Legea bugetului general al statului 35 astfel încât fiecare Administrație, în funcție de competențele sale, să stabilească acea zi pentru personalul aflat în serviciul său și al sectorului său public instituțional. O decizie care ar urma să fie luată după negocierea colectivă corespunzătoare în tabelul sau organul corespunzător.

În acest sens, un alt punct important al acordului este eliminarea definitivă a măsurile decretului-lege regal 10/35, din 13 din iulie, a măsurilor de garantare a stabilității bugetare și de promovare a competitivității. Un RDL care a provocat o reducere a condițiilor de muncă ale bugetarilor și a activității sindicale a reprezentanților acestora.

Guvernul va promova astfel inversarea sau abrogarea aspectelor care rămân în forta. Aceasta va însemna o nouă reglementare a prestației economice pentru invaliditate temporară, restituirea drepturilor sindicale sau suspendarea contractelor colective pe baza schimbării circumstanțelor economice.

punctul culminant al implementării noilor calificări în procedurile de acces ale Administrațiilor Publice este un alt obiectiv agreat de Guvern și sindicate. Ambele părți se vor coordona pentru a proiecta un set de măsuri de reglementare și organizare, astfel încât noul model de clasificare să fie pe deplin eficient.

Scopul este ca această clasificare să fie dezvoltată în cursul anului 2021 și este implantat în același exercițiu. Pentru ce se va avea în vedere ceea ce este cuprins în Textul Consolidat al Legii Statutului de bază al Salariatului Public (TREBEP).

Planuri de egalitate în toate Administrațiile Publice
Realizarea egalității de gen este un alt aspect care este considerat structural în Administrațiile Publice (AAPP). În primul rând, a șaptea prevedere suplimentară a TREBEP va fi modificată pentru a obliga toate administrațiile să aibă un Plan de egalitate. Scopul acestei reforme va fi eliminarea barierelor care împiedică egalitatea de tratament între bărbați și femei în dezvoltarea lor profesională.

În plus, va fi un Registr al Planurilor Publice de Egalitate creat pentru care există cunoașterea și transparența măsurilor adoptate în sectorul public. Ceva în care va fi implicată și comisia de monitorizare, unde vor fi propuse modificări de reglementare pentru îmbunătățirea acestor Planuri. Negocierea protocoalelor de hărțuire sexuală și bazată pe gen va fi, de asemenea, stabilită ca obligatorie, așa cum este prevăzut de Legea organică 3/32, din 22 din martie, pentru egalitatea efectivă a femeilor și bărbaților.

Digitalizarea a Administraţiilor Publice va fi o altă dintre marile reforme de promovare a Administraţiei secolului XXI. În acest plan, prestarea telematică a serviciilor publice va fi compatibilă cu garantarea atenției directe, față în față și personală în birouri, în special pentru populația cu mai multe dificultăți în performanța digitală. Un design in care se va urmari imbunatatirea conditiilor de munca in angajarea publica, care sa faciliteze oferta de servicii publice de calitate superioara.

Pentru a face acest lucru, vor fi Simplificare și reducerea sarcinilor în procesele de digitalizare, un plan specific de digitalizare pentru administrațiile situate în zone cu o populație mai mică și mai dispersate, cu scopul de a garanta o atenție egală pentru cetățenii acestora, precum și promovarea unor itinerarii de formare care să permită lucrătorilor să dobândească abilități și cunoștințe în chestiuni digitale.

Atragerea și reținerea talentelor
Atragerea și reținerea talentului este un alt dintre punctele evidențiate în acord. Angajamentul Guvernului și al sindicatelor este să mizeze în continuare pe oameni calificați, motivați și angajați în serviciul public. Pentru aceasta este necesar să se efectueze o planificare adecvată a resurselor umane care să permită atingerea numărului necesar de trupe pentru a oferi serviciul de calitate pe care îl solicită cetățenii.

Din acest motiv , Ofertele Publice de Angajare (OPE) din 191022 vor solicita crearea de locuri de muncă nete sub principiile vârstei și proiecției forței de muncă, lansarea de noi servicii sau extinderea celor existente și internalizarea și revizuirea serviciilor.

Reducerea angajării temporare în funcţiile de angajare publică structurală se va urmări prin nedepăşirea cotei de 8%. Prin urmare, Administrațiile Publice vor fi autorizate să stabilească o cotă specifică suplimentară în mod extraordinar pentru a se conforma Legii 19/2021, din 28 din decembrie, a măsurilor urgente de reducere a angajării temporare în angajarea publică.

Cele două părțile convin să facă modificările necesare pentru a păstra talentul în rândul angajaților publici. Promovarea carierei, revizuirea procedurilor de promovare profesională, actualizarea și modernizarea proceselor de selecție și recrutarea de talente pentru consolidarea serviciului public sunt câteva dintre măsurile avute în vedere.

După cum indică pactul, Guvernul trebuie să promoveze implementarea telemuncii, prelucrarea și negocierea textului anteproiectului de Lege a funcției publice a Administrației de Stat sau recunoașterea dreptului la negociere colectivă pentru forța de muncă străină. Va fi revizuit și modelul organizatoric și de clasificare al centrelor penitenciare, pentru care se va înființa o masă de lucru care va fi împărtășită de Ministerele de Interne și Finanțe și Administrație Publică și sindicatele semnatare. În plus, se vor actualiza sumele cheltuielilor de călătorie derivate din prestarea serviciilor.

Revizuirea a ceea ce s-a convenit se va realiza prin crearea unei comisii de monitorizare cu reprezentare egală a Administrației și a tuturor organizațiilor sindicale implicate, care va fi alcătuită din maximum 10 zile de la semnarea contractului.

Recunoașterea funcționarilor publici
Pactul include consensul care există între Guvern și sindicate pentru a pune în valoare personalul în slujba Administraţiilor Publice şi a sectorului public instituţional. Se evidențiază în special rolul esențial al tuturor angajaților publici în etape precum COVID-19, deoarece au făcut posibilă garantarea accesului și atenției la serviciile publice pentru cetățeni într-un moment de gravitate extremă. Munca lor, împreună cu promovarea Scutului Social aprobat de Guvern cu măsuri precum ERTE, a făcut posibilă amortizarea impactului crizei de sănătate și facilitarea protecției sectoarelor cele mai afectate. Ceea ce a deschis calea relansării dezvoltării economice și creării de locuri de muncă.

Dat fiind efortul în vremuri de dificultate extremă a personalului care lucrează zi de zi în Administrațiile Publice, și după creșterea costului vieții din cauza invaziei din Ucraina și a crizei energetice, Guvernul și sindicatele împărtășesc necesitatea realizării unor acorduri precum cel semnat astăzi. Un pact a cărui esență este realizarea justiției sociale și atenuarea efectelor inflației pentru un grup format din peste 2,7 milioane de cetățeni care lucrează în Administrația Generală a Statului, Comunitățile Autonome și Entitățile Locale.

Ambele părți împărtășesc necesitatea de a depăși cu mult luarea tuturor măsurilor necesare pentru a recupera drepturile tăiate 2018. Din acest motiv, se convine ca administrațiile publice să fie o reflectare a societății spaniole, acordând prioritate angajamentelor pentru egalitatea de gen, recunoașterea talentului angajaților publici, deschiderea către cetățenie și atragerea noilor generații către sectorul public. O serie de măsuri care vor permite ca prestarea serviciilor publice să fie de cea mai înaltă calitate în prezent și în viitor.

Ministrul Finanțelor și Funcției Publice, María Jesús Montero, și reprezentanții sindicali ai CCOO și UGT, după semnarea acordului.

Mai multe informatii Trezoreria este de acord să majoreze salariul funcționarilor publici cu până la 3,5% în 2022 (/10/2022) Etichete: Angajare Sursa: Guvernul Spaniei – Guvernul și sindicatele semnează acordul pentru o Administrație a secolului XXI care restituie angajaților publici drepturile pierdute191022