#Catalunia – Această acțiune, prin care este sporită autosuficiența energetică a instalațiilor de pescuit, face parte din planul de decarbonizare a activităților portuare ale Ports de la Generalitat.Când lucrările vor fi terminate, porturile aflate în proprietatea Generalitati vor avea deja instalate 2.250 de panouri solare pe acoperișurile unităților de pescuit, birourilor portuare, bazele nautice și baldachinele de parcare, datorită cărora nu vor mai emite 445 de tone de CO pe an.2 în atmosferăDepartamentul Teritoriului investește 2,3 milioane în portul Rapitec cu panouri fotovoltaice, noua clădire a bazei nautice și urbanizarea împrejurimilor saleConsilierul Fernández cu primarul din La Ràpita, în această după-amiază.Ministrul Teritoriului, Juli Fernàndez i Olivares, a vizitat în această după-amiază, însoțit de primarul din Ràpita, Josep Caparrós i Garcia, și de delegatul Guvernului în Terres de l’Ebre, Albert Salvadó i Fernandez, portul la Ràpita. unde 900 de panouri solare sunt amplasate pe acoperișul a cinci copertine metalice. Aceste structuri metalice au fost instalate în parcarea debarcaderului central al portului Ràpita, situat lângă piața de pește și în apropierea viitoarei baze nautice. Anterior, consilierul a vizitat baza nautică unde a văzut lucrările maritime efectuate și clădirea în curs de construire. Urbanizarea în jurul bazei nautice, construcția clădirii și a copertinelor fotovoltaice presupun o investiție de 2,3 milioane de euro, lucrări efectuate în perioada 2022-2023.

Obiectivul instalației fotovoltaice este de a continua avansarea gradului de autosuficiență energetică a Portului Rapitec prin energie curată, în vederea reducerii amprentei de carbon a portului și a activităților care se desfășoară acolo. În parcarea docului central este instalat un câmp fotovoltaic de 900 de panouri pentru autoconsumul unităților de pescuit cu o putere de 300 kW și o energie generată de 546.320 kWh pe an. Cu aceste panouri nu vor mai fi emise 195 de tone de CO2 în atmosferă Acțiunea a presupus o investiție de 787.000 de euro și este de așteptat să se încheie la jumătatea lui aprilie 2023.

Consilierul Fernández a evidențiat această acțiune: „Suntem mai aproape ca Port de la Ràpita să fie primul Greenport a Generalitati. Vom putea avea facilități care să le permită cetățenilor din La Ràpita, în special, și din Catalonia, în general, să învețe despre mare, să învețe despre sporturile nautice și să facă acest lucru dintr-un port care este un reper”.

Un port verde

Acesta este un avans pentru a transforma portul Ràpita într-unul singur Port verde, deoarece acest port este legat de un spațiu natural precum Delta care face parte din Rezervația Biosferei Terres de l’Ebre. The Port verde trebuie să-și desfășoare activitatea ținând cont de sferele economice, de mediu și sociale într-un mod durabil și cu cel mai mic impact asupra mediului, oferind măsuri de îmbunătățire a controlului calității aerului, apei, zgomotului și deșeurilor. Portul La Ràpita, ca port verde, face parte dintr-un context de urgență climatică și se aliniază cu Planul Porturilor din Catalonia Orizont 2030, care are ca axe principale atenuarea și adaptarea porturilor la schimbările climatice.

2.250 de panouri solare

Ports de la Generalitat lucrează pentru decarbonizarea porturilor administrate direct de Generalitat. Astfel, 1.242 de panouri solare au fost instalate pe acoperișul unităților de pescuit din Roses (Alt Empordà), Palamós (Baix Empordà), Arenys de Mar (Maresme), Vilanova i la Geltrú (Garraf), Cambrils ( Baix Camp), Deltebre ( Baix Ebre) și La Ràpita (Montsià), pe lângă cinci birouri portuare din l’Escala (Alt Empordà), Palamós (Baix Empordà), Arenys de Mar (Maresme), Vilanova și La Geltrú (Garraf ) și Ràpita (Montsià). ). La aceste cifre trebuie adăugate cele 900 de panouri solare care se instalează în parcarea Ràpita și încă 108 care vor fi amplasate pe acoperișul bazei nautice. Când cele două acțiuni vor fi finalizate, vor fi instalate în total 2.250 de unități, datorită cărora nu vor mai fi emise 445 de tone de CO2 pe an în atmosferă.

Baza nautica

Clădirea bazei nautice trebuie să găzduiască Școala de navigație și activități nautice. Scopul bazei nautice este de a fi un centru de referință pentru promovarea nautică de bază, promovarea activității nautice în golful Alfacs și desezonalizarea activității pentru a atrage turismul nautic și promovarea Terres de l’Ebre și Catalonia peste tot în lume.

Structura clădirii în construcție este formată dintr-un parter și un etaj. Parterul va avea două zone: un spațiu acoperit pentru a găzdui birourile, vestiarele, serviciile și o verandă, precum și un spațiu neacoperit pentru depozitarea caiacelor, plăcilor de surf, vestelor de salvare și ambarcațiunilor, între altele. Parterul va găzdui o sală de adunări, săli de clasă și zone de servicii. În plus, vor fi instalate 108 panouri solare pentru ca clădirea să fie autonomă energetic. Lucrările vor avea o investiție de 900.000 de euro și sunt de așteptat să fie finalizate în luna mai a acestui an.

Urbanizare în jurul bazei nautice

În 2022, zona din jurul bazei nautice a fost dezvoltată pentru a integra în continuare portul în țesutul urban. Odată cu acțiunea a fost creată o nouă porțiune de promenadă care face legătura între parcarea, unde a fost instalată copertina fotovoltaică, cu clădirea bazei nautice, dotată cu iluminat public, mobilier urban și grădinărit. Totuși, în fața clădirii, a fost creată o rampă pentru acostarea bărcilor și un doc sub formă de grade pentru ca publicul să se bucure de un spațiu cu vedere la golf de unde să contemple activitatea nautică, cu o investiție de 600.000 euro

sursă: Guvernul instalează un câmp fotovoltaic de 900 de panouri în parcarea debarcaderului central al portului La Ràpita