Procurorii de la Parchetul Anticoruptie din Insulele Baleare au deschis o ancheta asupra Institutului Noos, o organizatie non-profit condusa pana la un moment dat de Inaki Urdangarin, sotul Infantei Cristina, fiica mijlocie a Regelui Juan Carlos.

Anchetatorii cauta urma unor fonduri publice si private care au fost acordate organizatiei conduse de Urdangarin impreuna cu vicepresedintele Diego Torres, pentru organizarea unor evenimente relationate cu performantele sportive si despre care se crede ca au fost deturnate prin facturi si cheltuieli fictive sau nejustificat de mari.

Ancheta a fost initiata ca o parte a cazului de coruptie Palma Arena in care sunt cercetati membri din conducerea guvernului Insulelor Baleare.

Presa spaniola citeaza sursele de la Parchet care sustin ca Urdangarin si Torres ar fi deviat fonduri publice si ar putea fi acuzati de fals. Pentru aceste fapte codul penal spaniol prevede pedepse cu inchisoarea pana la 15 ani.

Anchetatorii banuiesc ca organizatia condusa de Inaki Urdangarin ar fi deturnat fonduri de 2,3 milioane de euro, bani primiti de la guvernul regional al Insulelor Baleare.

Fondurile au fost acordate printr-o serie de parteneriate cu institutul condus de Iniaki Urdangarin pentru organizara unor evenimente de cateva zile. De asemenea, cercetarile ar putea privi si alte fonduri primite de organizatia NOOS de la guvernul regional din Valencia care a subventionat cu 1,7 milioane de euro organizarea unor evenimente similare.

Deocamdata insa, politia a facut o perchezitie la sediul Institutului Noos din Barcelona si procurorii l-au audiat pe fostul vicepresedinte al organizatie, Diego Torres.

Procurorii Anticoruptie au de analizat acum 14 cutii cu documente si deocamdata nu-l vor chema la audieri pe ducele de Palma, Inaki Urdangarin, dupa cum spun surse din justitie, citate de presa spaniola.

Fost handbalist de elita, Iniaki Urdangarin traieste acum la Washington cu Infanta Cristina si cei 4 copii, iar Casa Regala a Spaniei nu a comentat inca stirea privind posibila anchetare a acestuia. Legea spaniola prevede ca membrii casei regale pot fi judecati, cu exceptia Regelui, dar beneficiaza si de anumite privilegii.