#Catalunia – Generalitati Cataloniei, prin Directia Generala de Politici Publice LGBTI+ a Departamentului de Egalitate si Feminism si Secretariatul General pentru Sport si Activitate Fizica (SGEAF) din Departamentul Presedintiei, si Federatia Catalana de Fotbal adauga inca un an la sarbatoare. a Zilei Internaționale împotriva LGBTI-fobiei în fotbal, care este comemorată pe 19 februarie. O revendicare care se extinde la întregul domeniu al sportului.

Această zi își propune să sensibilizeze publicul cu privire la drepturile tuturor oamenilor de a se bucura de practica sportivă fără orice tip de discriminare din cauza orientării sexuale, identității de gen sau expresiei de gen.

Generalitat de Catalunya își unește eforturile pentru a combate și stopa discriminările împotriva persoanelor LGBTI+ și încurajează sectorul sportiv să răspândească cât mai mult posibil și să raporteze orice fel de agresiune, insultă, amenințare, șantaj sau incitare la violență sau discriminare față de acest grup pe și în afara terenului.

Anul acesta, campania din Catalonia este prezidată de sloganul „Suntem energie, suntem respect, suntem atitudine: toată lumea este binevenită în sport”. Mesajul devine un apel și un angajament de a garanta participarea la sport și activitate fizică pentru toți oamenii, indiferent de orientarea lor sexuală, identitatea sau expresia de gen. În același timp, face un apel la importanța includerii pe terenurile de joc într-un cadru de egalitate și respect.

Ziua internațională împotriva LGBTI-fobiei în fotbal este comemorată pe 19 februarie, ziua în care s-a născut Justin Fashanu, primul fotbalist care și-a făcut publică homosexualitatea. Britanic, de origine nigeriană, Justin și-a petrecut cea mai mare parte a carierei sportive în fotbalul englez și a jucat pentru mai mult de cinci echipe. În memoria acestui jucător și cu scopul de a-i evidenția lupta și curajul și rolul său de pionier al vizibilității persoanelor LGBTI+ în domeniul sportului, inițiativa a luat naștere pentru a promova data de 19 februarie drept Zi internațională împotriva LGBTI. -fobia în fotbal.

Guvernul promovează eticheta #esportsegur pentru a sprijini acțiunile acestei revendicări, în cadrul campaniei promovate de SGEAF de informare, sensibilizare și conștientizare a entităților sportive și a profesioniștilor față de situațiile de abuz, hărțuire, discriminare, inegalități și stereotipuri care pot apar în această zonă.

Legea 11/2014, din 10 octombrie, pentru garantarea drepturilor lesbienelor, homosexualilor, bisexualilor, transgenderilor și intersexualilor și pentru eradicarea homofobiei, bifobiei și transfobiei asigură dezvoltarea și garantarea drepturilor persoanelor LGBTI+ și pentru a le preveni situațiile de discriminare și violență, pentru a se asigura că diversitatea sexuală și emoțională poate fi trăită în deplină libertate în Catalonia. Legea introduce criterii de acțiune pozitivă împotriva oricărui tip de discriminare bazată pe orientare sexuală, identitate de gen sau expresie de gen în activitățile sportive, evenimente și facilități.

Legea stabilește, de asemenea, că administrațiile publice din Catalonia trebuie să garanteze pregătirea și conștientizarea corespunzătoare a profesioniștilor care îndeplinesc sarcini de prevenire, depistare, îngrijire, asistență și recuperare în diferite domenii, precum sportul.

Diferența și diversitatea îmbogățesc și transformă societatea, o transformare care trebuie să se reflecte în dreptul universal de a se bucura de practicarea sportului pentru beneficiile sale pentru sănătate. Sportul și activitatea fizică fac parte din viața multor oameni și sunt o parte esențială a bunăstării lor.

sursă: Generalitat de Catalunya și Federația Catalană de Fotbal se unesc din nou împotriva LGBTI-fobiei în fotbal