Descoperirea facuta de cercetatorii spanioli de la CSIC pune la indoiala orice ideologie care se bazeaza pe ideea ca europeanul a fost intotdeauna alb.

ADN-ul unui vanator care a trait acum 7 mii de ani in peninsula Iberica aduce indicii clare potrivit carora ar fi avut pielea inchisa la culoare si ochii albastri.

Pe baza analizelor realizate pana acum, oamenii de stiinta au reusit sa reconstruiasca presupusa fizionomie a barbatului descoperit in 2006 intr-o pestera din nordul peninsulei Iberice.

„Acest individ a avut combinatia de caracteristici care nu poate fi gasita in contextul de astazi din Europa. Acest om este european dar are o pigmentare mai inchisa decat europeanul de acum si are de asemenea si ochi albastri. Datorita acestor descoperiri vom putea sa reconstruim preistoria genetica a Europei la un nivel atat de detaliat cum nu ne-am imaginat vreodata. Pe deasupra, ne asteptam sa gasim si alte resturi genetice din Paleolitic, Neolitic, Epoca Bronzului, Epoca Cuprului”, a spus Carles Lalueza-Fox, cercetator la CSIC.

Analizele au fost facute pe un schelet descoperit in pestera La Braña din nordul peninsulei Iberice. ADN-ul a fost extras dintr-un dinte aflat intr-o stare buna de conservare.

Se presupune ca La Braña 1, asa cum a fost botezat stramosul nostru, era un vanator care a trait inainte de aparitia agriculturii si de practica domesticirii animalelor.{loadposition publi-in-article}{jathumbnail off}