În această după-amiază, CAR Sant Cugat a găzduit conferința „Excelența sportivă catalană: de la bază la elită”, organizată de Secretariatul General pentru Fizica Sportului și Activităților pentru a împărtăși cu sectorul modele și cazuri de tehnică de succes pentru a face un salt înainte de la bază la excelența sportivă în Catalonia. „Ne imaginăm viitorul cu o privire plurală, întărirea rețelei de sportivi, staff tehnic, cluburi, federații și de înaltă performanță pentru a întări întreaga țesătură sportivă a țării”, a spus secretarul general al Sportului și Activitatea Fizică, Anna Caula, care a prezidat evenimentul.

După întâlnirea inițială, desfășurată în martie anul trecut la Institutul Național de Educație Fizică din Catalonia (INEFC), Esportcat a organizat astăzi a doua zi a „Proiectului TALENT : sportul viitorului”, născut pentru a trage în comun decizii politice în domeniul sportului din Catalonia. Scopul zilei a fost acela de a împărtăși reflecții cu sectorul pentru a crește împreună, precum și de a identifica elemente relevante ale tehnologiei sportive care să permită unui număr maxim de sportivi să ajungă la elită.

În întâmpinarea, Anna Caula, Secretar General Sport și Activitate Fizică, a subliniat că proiectul Talent a luat naștere cu dorința de „a crea o rețea cu sectorul sportiv pentru a privi în viitor și a proiecta politici publice de sport”. „Ne imaginăm viitorul într-un mod colaborativ, cu o privire plurală și din diferite învățături precum cele pe care le-am întâlnit astăzi”, a adăugat secretarul general al Sportului și Activitatea Fizică, care a susținut apărarea modelului „Sportului circular, în care toate domeniile sportului, de la școală până la liceu, sunt alimentate pentru ca echipamentul să funcționeze.” Catalană”, a conchis el.

Primul tabel, sub titlul „Sporturi de iarnă. De ce propunerea olimpică/paralimpică 2030 poate îmbunătăți promovarea sporturilor de iarnă pe partea competitivă. Care este situația tehnico-sportiva a specialităților de zăpadă și gheață din Catalonia și cum pot fi promovate’, a fost susținută de Mònica Bosch, coordonatorul proiectului de candidatură olimpică și paralimpică la Jocurile de Iarnă 2030, și Anna Soldevila, director general al Federației Catalane de Sporturi de Iarnă (FCEH).

Bosch a declarat că până acum proiectul olimpic și paralimpic ne-a lăsat deja o moștenire ”și că „dacă putem organiza Jocurile vom face un salt înainte în materie de sport”. El a mai spus că este „un dinamizator de proiecte” și că este important ca „să avem o moștenire sportivă”. Propunerea olimpică face parte din Planul Strategic pentru Sporturile de Iarnă din Catalonia, promovat în comun de SGEAF și Federația Catalană de Sporturi de Iarnă, care ghidează acțiunile în acest domeniu. Soldevila, la rândul său, a explicat munca de promovare depusă de FCEH și a spus că „cu cât avem mai multă bază, cu atât mai bună este tehnizarea sportului”, apărând totodată oportunitatea Jocurilor, care ne-ar permite să întâlnim un

În al doilea rând, Nani Guiu, director tehnic polo pe apă la Federația Catalană de Înot (FCN), a explicat cheile succesului modelului de performanță sportivă al FCN în această modalitate. Guiu a detaliat funcționarea grupurilor tehnice de polo pe apă masculin și feminin ale FCN la Centrul de Tehnologie Esplugues de Llobregat și CAR de Sant Cugat și a precizat că „atletul este în centrul tuturor și toate sinergiile sunt menite să fii mai bun „. „Au toate instrumentele pentru a se antrena ca oameni și ca sportivi de nivel înalt pe baza valorilor”, a spus el, așa că are finanțarea Consiliului Catalan pentru Sport, tehnicienii de la FCN, els serveis d’alt nivel del CAR de Sant Cugat i el paper de la Federació Espanyola per integrar els waterpolistes en les seleccions estatals, bona part dels quals són catalans. Gruparea tehnică catalană pentru acest sport este formată din 55 fete și băieți.

În sfârșit, ziua s-a încheiat cu intervenția lui Josep Escoda, șeful Unității de Dezvoltare Internațională și Noi a CAR din Sant Cugat, care a vorbit despre alte modele internaționale de tehnologie de referință, precum SPLISS (Sport Policy Factors Leading to International Sporting Success), LTAD (Long Term Athlete Development) și CAR în sine, unde „antrenorul este liderul întregului proces”, un model catalan care are o bază integratoare, în care educația și sportul sunt legate pentru a garanta o bună performanță gândindu-se la viitorul sportivului”. El a subliniat, de asemenea, modele de succes de înaltă performanță care se desfășoară în Canada, Regatul Unit și Norvegia.

Transformarea politicilor sportive

„Proiectul TALENT: sportul viitorului” se bazează pe Cercetarea, expertiza și cunoștințele INEFC pentru a crea diferite locuri de întâlnire pentru idei sub formă de grupuri de lucru formate din profesori INEFC, tehnicieni și experți din Consiliul Spot Catalan (CCE), CAR și reprezentanțele teritoriale ale CCE. Punctul de plecare este concentrarea asupra politicilor sportive într-un mod transformator și cu concepte transversale precum feminismul, coeziunea socială și extinderea persoanelor care practică sport și activitate fizică. Pentru elaborarea acestui program au fost planificate două faze inițiale care constau, pentru fiecare domeniu, într-o colecție inițială de documentație de referință, atât de diseminare științifică, cât și socială, iar într-o fază ulterioară de întâlnire pentru a stabili situația actuală și a face propuneri pentru viitor.

La eveniment au participat peste o sută de sportivi, președinți, directori tehnici și antrenori.este din cluburi și federații, consilii sportive, precum și personalul Centrelor de Tehnologie, directorul Consiliul Sportiv Catalan, Aleix Villatoro; directorul CAR din Sant Cugat, Ramon Terrassa; directorul INEFC, Eduard Inglés, și reprezentanții teritoriali ai Sportului din Girona, Lleida, Tarragona, Terres de l’Ebre și Barcelona, ​​​​Anna Julià, Lourdes Ravetllat, Carmina Blay, Joan Lluís Barberà și, respectiv, Josep March.

Sursa: Esportcat împărtășește modele de succes pentru a face un salt înainte de la sol până la excelența sportivă în Catalonia