Turistii spanioli sunt pe locul 21 in clasamentul vizitatorilor in Romania si reprezinta doar 0,69 la suta din total.  Numărul lor cu greu ajunge la 70 de mii, chiar daca in fiecare an au venit cu cateva sute mai multi decat in anul anterior.
           Cu un stand mai bine pozitionat  decat in anii precedenti, Romania a încercat la FITUR, al doilea targ de turism din lume, dupa cel de la Berlin, sa vanda ce are mai bun.
La deschiderea targului, ministrul Elena Udrea i-a invitat astfel pe turistii spanioli sa vina in vizita in Romania.

          Declarand ca prioritate turismul balnear in constituirea noii strategii de promovare a Romaniei turistice, Elena Udrea a mai mentionat ca va fololsi experienta spaniola in baza unui acord incheiat cu Spania in 1992 si care timp de 17 ani un a adus nici un  beneficiu, mai ales ca de aici se poate invata foarte mult in acest domeniu.
          In ceea ce priveste preturile pe litoralul romanesc, ignorat de multi romani, care  au preferat Bulgaria sau alte destinatii, ministrul Turismului a precizat ca va sugera operatorilor si mai ales celor care au hoteluri la mare, sa mai scada din pret, adaptandu-si oferta la piata, mai ales in noua situatie de criza economica.
         Elena Udrea a mai declarat la standul Romaniei ca va incerca sa ii convinga si pe proprietarii de pensiuni sa vada avantajele declararii tuturor veniturilor, limitand astfel incasarile la negru in acest sector.
FITUR 2009 a gazduit timp de 5 zile oferta a peste 11 mii de agentii si organizatii din peste 170 de tari si si-a deschis portile duminica, 1 februarie.
         In zilele urmatoare, vizitatorii standului Romaniei au putut sa guste produse romanesti: placinte cu branza, horinca si vin romanesc, iar principala atracţie la inaugurarea târgului a fost un recital al cunoscutului solist Costel Busuioc.
{youtubejw}sNO9k8b76uk{/youtubejw}