#Madrid –

Lucrarea tratează percepția vârstnicii la populația în vârstă

Elena Morcillo Muñoz, asistent medical specialist în Asistență medicală Geriatrică la Centrul de Sănătate Los Yébenes, situat în districtul Latina și pe lângă Departamentul de Asistență Centru, a obținut premiul III în cadrul Premiilor VII de Cercetare acordate de Colegiul Oficial de Nursing din Madrid (CODEM). ).

Lucrarea, realizată în colaborare cu Montserrat Solís Muñoz, asistentă medicală și doctor în Nursing și supervizor de cercetare, dezvoltare și inovare în îngrijire la Spitalul Universitar Puerta de Hierro, analizează „Percepția asupra vârstnicii și a fragilității în populația în vârstă” și a a fost premiat cu 1.500 de euro.

În această ediție, au fost acordate în total șase premii, dotate cu 12.300 de euro, profesioniștilor în Asistență medicală din Comunitatea Madrid din diferite domenii de sănătate, precum și din lumea academică.

Ceremonia a avut loc recent la sediul Casa de América, la care au participat, printre alții, ministrul interimar al Sănătății, Enrique Ruiz Escudero, directorul general al Procesului Integrat de Sănătate al Comunității Madrid, Juan José Fernández Ramos și managerul de asistență medicală primară, Almudena Quintana Morgado.

Montserrat Solís Muñoz și Elena Morcillo Muñoz au primit acest premiu al treilea de la Raquel Sampedro, Director General Resurse Umane și Relații de Muncă al Serviciului de Sănătate din Madrid, și Elena Viñas, Secretar General al CODEM.

Diferențele de percepție a vârstnicilor

Obiectivul lucrării premiate este de a cunoaște percepția vârstnicii în populația în vârstă instituționalizată și de a evalua diferența cu populația mai în vârstă care trăiește în comunitate. Autorii săi au aspirat, de asemenea, să măsoare impactul fragilității și al genului asupra acestei percepții.

Ideea a aparut in timp ce Elena Morcillo era specializata in asistenta medicala de geriatrie, dupa ce a depistat o viziune negativa asupra procesului de imbatranire in sine de catre societate, chiar si de catre cei in varsta insisi.

Rezultatele studiului au arătat o percepție ceva mai mare asupra vârstniciei în populația instituționalizată, comparativ cu vârstnicii care locuiesc în comunitate, ceea ce coincide cu constatările literaturii științifice.

O percepție mai mare a vârstnicii a fost observată și la femei decât la bărbați, precum și la pacienții fragili. În acest ultim grup, în special, autorii au găsit o asociere semnificativă statistic.

Sursa: Comunitatea Madrid – Elena Morcillo, asistentă la Centrul de Sănătate Los Yébenes, câștigă al treilea premiu de cercetare CODEM 2023