#Catalunia – Se vor folosi echipamente tehnologice avansate pentru „maker” de producție digitală: imprimante 3D, instrumente de tăiat cu laser, broderii digitale, echipamente robotice sau producție audiovizualăScopul este de a promova învățarea bazată pe proiecte și de a provoca centrele să se ocupe de probleme precum criza climatică, provocarea democratică, consumul responsabil sau genul.150 de centre vor participa la program, care presupune o investiție de 2,4 milioane de euro din fondurile MRR.Gonzàlez-Cambray: „Este o oportunitate de a crea medii de învățare semnificative, de a inova și de a transforma cu noile programe”Departamentul Educației a prezentat astăzi programul experimental FAIG, în care 150 de centre participante vor aborda provocările societății catalane în următorul deceniu, integrându-se în același timp în procesele de învățare de creație și fabricație digitală cu echipamente tehnologice avansate, cum ar fi imprimante 3D și laser. scule de tăiere, prin munca de proiect.

Scopul Departamentului este, în colaborare cu școlile, profesorii, elevii și restul comunității educaționale, să regândească educația propunând în același timp activități în școli legate de aceste provocări ale țării. De exemplu, punând întrebări în jurul tranziției energetice (cum să acționăm în fața deficitului de resurse fosile, de unde provine energia pe care o consumăm și cum să folosim imaginația pentru a regândi modul în care trăim), consumul responsabil (cum ne putem regândi deciziile de consum, ce impact au acestea asupra societății, ce alternative există) sau criza climatică (cum să evităm poluarea chimică, cum să detectăm substanțele periculoase și cum să căutăm alternative). Alte provocări care vor fi abordate vor fi sănătatea democrației și problemele de gen.

Una peste alta, metodologia FAIG urmărește să încurajeze imaginația, creativitatea și învățarea cu sens și în comunitate. Acesta propune utilizarea echipamentelor tehnologice avansate și aplicarea metodologiilor de lucru pe proiecte, pentru a genera o învățare mai profundă.

La evenimentul de prezentare, la Fabrica Fabra i Coats din Barcelona, ​​ministrul Educației, Josep Gonzàlez-Cambray, a declarat că „Într-un context global și în schimbare, care ne face să luăm în considerare ce trebuie învățat și cum, programul FAIG este o oportunitate de a crea medii de învățare semnificative, de a inova și de a transforma în conformitate cu noile programe”și a pretins că pune tehnologia în slujba formării persoanei și în favoarea binelui comun.

Resurse și suport

Prin urmare, centrele care decid să participe la program vor beneficia de o dotare de echipamente tehnologice avansate de către Departamentul Educației pentru a crea o sală de clasă „maker” (numită FAIGlab): imprimante și scanere 3D, instrumente de tăiere și gravură laser, plotter de tăiere. , mașină digitală de brodat și materiale pentru producția audiovizuală, electronică, robotică și digitizarea sălii de clasă, printre altele. Acesta este un tip de echipament pe care Departamentul îl consideră cheie pentru un viitor în care producția locală, reutilizarea și eficiența energetică vor trebui consolidate.

În plus, centrele vor avea sprijinul pedagogic și pregătirea necesare pentru a consolida învățarea bazată pe proiecte ca linie pedagogică a centrului. De asemenea, li se va oferi pregătirea tehnologică necesară pentru a integra „maker-ul” și posibilitățile creative ale producției digitale în proiectele lor, iar acordurile de colaborare vor fi căutate cu agenți externi de top în căutarea soluțiilor la provocările sociale și provocările viitoare.

Centrele FAIG vor lucra în rețea, încurajând participarea activă între ele și generând o comunitate de învățare care să permită deschiderea FAIGlab către mediu. De exemplu, este planificat un târg anual de proiecte cu participarea studenților și se va acorda sprijin pentru diseminarea proiectelor care sunt validate, prin conferințe și publicații.

În curând va fi deschis un apel public pentru selectarea celor 150 de centre participante. Programul, așa cum a fost planificat, va dura până la 4 cursuri (centrele care îl solicită îl vor putea implementa în 3), plus un curs final care să însoțească consolidarea. Investiția bugetară, dedicată furnizării de materiale, este de 2.406.964,50 euro, provenind din fonduri de la Mecanismul de Recuperare și Reziliență (MRR).

Act de prezentare

Profesori, elevi, familii și alți membri ai lumii educaționale au participat la ceremonia de prezentare, desfășurată joi în complexul Fabra i Coats din Barcelona. Au participat și organizații și centre de cercetare implicate în provocările sociale identificate.

În timpul evenimentului, au fost amenajate showroom-uri și ateliere pentru ca participanții să poată vedea echipamentele de care se vor bucura dacă centrele lor vor participa la proiectul FAIG.

9 martie 2022

sursă: Educația prezintă programul FAIG pentru a însoți școlile în abordarea provocărilor societății în următorul deceniu