· Bazele sunt puse pentru a reformula dezvoltarea profesională a predării prin deschiderea participării universităților, organizațiilor didactice și sindicatelor didactice.

· Departamentul va lansa Sensei. Programul inițial de rezidențiat didactic din Cataloniaprimul de acest fel din întreg Statul, care va demara în regim pilot în următorii doi ani școlari

· Unele dintre obiective sunt însoțirea profesorului novice, valorificarea centrului educațional ca mediu de învățare profesională, recunoașterea mentoratului, promovarea evaluării de autoreglare și promovarea colaborării diferiților agenți.

· Vor fi selectate 60 de centre de formare și vor fi formați și selectați până la 85 de profesori mentori. Reședința profesorului începător la centrul de învățământ va fi pe parcursul unui an școlar, cu pregătire cu o puternică componentă practică

· De asemenea, Departamentul va actualiza planurile permanente de formare a cadrelor didactice în cadrul Agendei 2030 pentru a spori, printre altele, competența socio-emoțională sau comunicativă.

Departamentul Educației face o serie de propuneri de regândire a formării inițiale a cadrelor didactice, primirea de noi profesioniști în sistemul de învățământ și formarea permanentă a cadrelor didactice. Scopul este de a pregăti personalul didactic care încep să predea și de a stabili în mod practic aptitudinile și învățarea cheie pentru creșterea profesională a personalului didactic.

Proiectul de dezvoltare profesională a profesorilor se înscrie în Agenda 2030 a Uniunii Europene și Departamentul îl va derula prin două inițiative: primirea de noi cadre didactice în sistem de la Sensei. Program inițial de rezidențiat didactic, precum și revizuirea și actualizarea planurilor de formare permanentă a cadrelor didactice. În acest fel, sunt puse bazele dezvoltării profesionale a predării cu participarea universităților, experților și sindicatelor didactice.

Toate acestea au fost prezentate astăzi într-un eveniment la Centrul Born pentru Cultură și Memorie din Barcelona, ​​unde ministrul Educației, Josep Gonzàlez-Cambray, a declarat că „este necesar să regândim pregătirea cadrelor didactice pentru a o orienta spre provocările prezentului și viitorului. Există un consens la scară internațională că este necesar să se facă acest lucru, iar realizarea acestei voințe colective este, fără greș, necesară, pentru a îmbunătăți și a împuternici pregătirea profesorilor și profesorilor noștri”.. Șeful Educației a dat asigurări că această transformare va fi întreprinsă „din dialog, reflecție și dezbateri constructive și calme, cu toată lumea: profesori, sindicate, conduceri, universități, experți, familii, instituții de învățământ, consilii municipale și toate instituțiile țării”.

La rândul său, ministrul Cercetării și Universităților, Joaquim Nadal i Farreras, a acceptat „provocarea și obligația de a lucra împreună” și a subliniat că acest proiect arată că „lumile educaționale sunt în relație permanentă, în contact permanent” și, de asemenea, indică „o cale de urmat”. Consilierul Nadal a adăugat că „facultățile de învățământ ale universităților catalane sunt prezente în aceste proiecte care arată starea efervescentă a lumii educaționale”.

Există numeroase referințe internaționale și studii ale unor organisme de experți care arată că țările cu rezultate educaționale mai bune, mai echitabile și cu mai multă satisfacție profesională au programe de rezidențiat inițial de predare, adică de acompaniament în primul an de predare. De fapt, majoritatea țărilor europene garantează sprijin pe parcursul primului an de predare cu programe de rezidențiat. Programul inițiat de Departamentul Educației este un pionier în stat și va permite promovarea dezbaterii privind accesul la profesia de profesor în Catalonia.

Educación dorește să ofere profesorilor nou calificați sprijin în primii ani de practică profesională prin mentorat, formare și consiliere. Acest sprijin inițial arată că crește angajamentul profesorilor începători, îmbunătățește performanța și performanța sarcinilor lor de la clasă și crește rezultatele academice ale elevilor.

Testează-pilot următoarele două cursuri

Programul inițial de rezidențiat va avea implicarea diferiților agenți educaționali și are ca obiective principale:

– Însoțirea și sprijinirea profesorilor începători în dezvoltarea practicii educaționale în cadrul echității, inovării și transformării sociale.

-Fă din centrul educațional un mediu de învățare profesional.

-Recunoașteți și profesionalizați acompaniamentul prin mentorat.

-Promovarea evaluării de autoreglare a predării învăţării.

-Incurajarea colaborarii intre agentii implicati.

Sensei va fi lansat pe o bază pilot în următorii doi ani școlari. În fiecare an, 100 de locuri vor fi oferite pentru profesorii de gimnaziu începători și 150 de locuri pentru profesorii de școală primară. Pentru a face acest lucru posibil, vor fi selectate 60 de centre de formare și vor fi formați până la 85 de profesori mentori.

De asemenea, va fi concepută o propunere de formare pentru profesorii începători, mentori, inspectoratul educațional, directorii de centre și alți profesori din centrele de formare. Acesta va fi realizat de echipe de cercetare din universitățile catalane, institute de științe ale educației și experți din lumea educațională. Totodată, va fi creat un organism de coordonare a programului și un grup de experți care să evalueze anual funcționarea acestuia.

Profesor mentor, profesor începător

Cele două figuri cheie ale programului Sensei sunt profesorul novice care intră în profesie și profesorul mentor ca referință personală și profesională pentru profesorul novice din centru pe parcursul anului de rezidență.

Profesor mentor

El trebuie să însoțească profesorul novice într-un mod constructiv și trebuie să-l antreneze pentru a-și construi identitatea profesională de profesor. Mentoratul se bazează pe relația dintre un profesor experimentat și un profesor nou, bazată pe încredere, colaborare și reciprocitate.

Pentru a putea realiza acest lucru, mentorul va dispune de următoarele resurse: reducerea sarcinii didactice – până la maximum 50% -; program de antrenament; orientări și ghiduri; sprijin din partea experților; și participarea lunară în comunitatea de practică a profesorilor de mentorat.

Profesor începător

Acesta va avea o destinație într-un centru participant la Program pe parcursul unui an școlar, fără a face parte din personalul structural al centrului. Timpul său – de 37,5 ore pe săptămână – va fi distribuit în mod egal între partea practică la centru și partea teoretică.

Profesorul începător va desfășura predare cu sprijin timp de o jumătate de zi, iar pe parcursul celeilalte jumătate de zi va urma un program de pregătire teoretică și practică. Acest program de formare va include seminarii, ateliere de lucru, capsule de formare online, rezidențe în alte centre și participare în comunități de învățare cu profesori din alte centre.

Obiectivele cheie de învățare sunt structurate în următoarele domenii:

-Modelul educațional și lingvistic al Cataloniei.

– Dezvoltarea de practici de învățare actualizate.

– Managementul clasei care încurajează participarea și dezvoltarea elevilor.

– Evaluarea formativă și formativă a elevilor.

-Dezvoltarea identității didactice a novice-ului.

– Managementul socio-emoțional cu elevii, profesorii și familiile.

Revizuirea și actualizarea abilităților profesionale de predare

În cadrul dezvoltării profesionale didactice promovate de Departamentul Educației, vor fi revizuite și actualizate și planurile de formare permanentă a cadrelor didactice. Îmbunătățirea pregătirii didactice, a formării profesorilor, are impact atât asupra rezultatelor educaționale ale elevilor, cât și asupra satisfacției profesorilor.

În acest fel, dorim să încorporăm competențele educației secolului XXI, să promovăm o cultură profesională a învățării colaborative, să ghidăm planurile de formare, să promovăm construirea identității didactice și să contribuim la recunoașterea și prestigiul social al profesiei.

Competențele profesionale care vor fi îmbunătățite în formarea permanentă a cadrelor didactice sunt:

– Competență socio-emoțională.

-Competenta comunicativa.

-Proiectarea și evaluarea acțiunii educaționale în cadrul proiectului centrului.

-Practica educațională pentru învățare în medii diverse.

-Predare bazată pe dovezi.

– Competență digitală.

-Dezvoltare profesionala pentru o performanta angajata.

31 ianuarie 2023

sursă: Educația își propune regândirea pregătirii inițiale, a primirii în sistem și a pregătirii permanente a cadrelor didactice