USR PLUS a demonstrat până acum că este un partid lipsit de o ideologie clară, mânuit de un amestec de lideri fără carismă și susținut de o hoardă de fanatici, care nu sunt motivați decât de ura viscerală față de românii care nu-i votează.
Cine critică USR-ul este jignit, apostrofat și etichetat drept PSD-ist, mamaie, tataie, comunist, boșorog.

Și asta pentru că propaganda useriștilor este axată pe ura față de PSD, pe idealul românului tânăr, frumos, școlit afară și plin de bani. Nu vezi în mesajele, postările sau campaniile USR decât ideea tinerilor bolșevici care au venit să dărâme tot ce este vechi, doar ca să fie zgomot.

Bătrânii, pensionarii, femeile, copiii necăjiți lipsesc cu desăvârșire din acțiunile USR-ului, iar apelul la românismul „pur” dezvăluie o simpatie ascunsă față de idealuri care au însuflețit acum, aproape un secol, mișcarea legionară.

În afară de ura față de PSD, preluată din mișcările de stradă, useriștii nu au avut o poziție clară față de nimic, până acum.
Nu se știe ce părere au despre familie, despre avort, despre LGTB, despre economie, despre geopolitică sau despre ecologie.

La ce se pricepe USR-ul, însă, este să deturneze mișcări sociale, civice, din afara politicii. Recent, parlamentarii USR se băteau să-și arate solidaritatea cu afganii, conduși de talibani.

Useriștii ascultă cu atenție și preiau discursurile cetățenilor, pe care le rostesc apoi de la tribuna Facebook-ului. Divizia de useriști care face poliție politică pe Facebook controlează deja numeroase grupuri pe această rețea socială, iar valul de dezinformare, promovat de USR, este îngrijorător.

Planul USR de anesteziere a opiniei publice începe prin a spune românilor ce vor să audă. Pentru asta USR-ul face studii intense ca să știe ce gândesc cetățenii, după care trasează mesaje perverse, fără autor, ca să-și lovească adversarii politici.

Jurnaliștii sunt a doua țintă a partidului fără identitate. Presa care pune întrebări incomode este atacată, iar jurnaliștii sunt dați afară. Între timp, USR-ul nu se sfiește să controleze publicații care susțin pe față cenzura opiniei publice. Două publicații useriste au șters de pe site un comunicat care aducea prejudicii de imagine USR-ului.

USR-ul este cel mai periculos partid post-decembrist, pentru că este format din presupuși „tehnocrați” incompetenți, dar extrem de guralivi. Dacă îi iei la mână, majoritatea liderilor USR au fost fie bugetari toată viața, fie au avut afaceri cu statul.

Dar cel mai ciudat profil de la USR PLUS este chiar al fostului premier, Dacian Cioloș.
A condus un cabinet de așa-ziși „tehnocrați” de pe Dâmbovița, vreme de 1 an. Deși este divinizat pentru câteva măriri de salarii comandate de PSD, Cioloș și ai lui nu au revoluționat nimic în România.

Un an este prea puțin, desigur, dar Cioloș a avut timp totuși să demareze o serie acțiuni stupide din capul locului. Cea mai sonoră este strângerea de bani pentru cumpărarea piesei „Cumințenia Pământului”. În loc să cumpere opera pe loc, Cioloș a preferat să transforme operațiunea într-o campanie de imagine. Bineînțeles că românii nu au donat suficienți bani, iar sumele trebuiau restituite apoi, ca să mai existe o bătaie de cap în plus pentru administrație.

Dar asta nu este cea mai mare pată de pe cv-ul lui Dacian Cioloș, ci faptul că după mandatul său de premier „revoluționar”, PSD-ul a dat lovitura la alegerile parlamentare.
După doar un an cu Dacian Cioloș, la guvernare, PSD-ul a obținut peste 45% din voturi, la alegerile parlamentare din 2016, iar PNL a avut 20% și USR sub 9 la sută. De ce s-a întâmplat asta? Dacă Cioloș, premierul tehnocrat și, teoretic, de dreapta, a fost atât de eficient și de revoluționar în anul lui de mandat? Nimeni nu se întreabă asta acum!

PSD-ul a reușit să se întoarcă la guvernare, în 2016, la un an de la incendiul din Colectiv, cu 221 de parlamentari pentru că Dacian Cioloș, dacă ne amintim, era ademenit să fie candidatul PNL la acele alegeri. Cioloș nu a zis nici că da, nici că ba, decât cu câteva săptămâni înainte de alegeri, care ne-au adus apoi o lungă listă de premieri, marca Liviu Dragnea și ulterior, manifestațiile de stradă pe ordonanța 13.

Cu sau fără voie, abținerea și strategia ciudată a lui Dacian Cioloș, care nu a vrut în 2016 nici să accepte, dar nici să refuze în mod clar oferta liberalilor, a provocat o victorie istorică pentru PSD și o catastrofă pentru dreapta liberală.

Liberalii s-au coborât atât de jos în 2016, încât au ajuns să-i propună lui Cioloș să fie premierul lor, dacă vor câștiga, fără să fie membru de partid. Cioloș a acceptat, dar a doua zi a avut discuții de colaborare și cu USR-ul, iar liderul PSD, Liviu Dragnea, l-a caracterizat perfect înaintea alegerilor din 2016, deși nu este pe placul useriștilor să dea dreptate unui pesedist.

„Un domn care vrea să fie premier, dar care nu îşi asumă o candidatură, care e undeva deasupra şi așteaptă să vadă ce vor face partidele”, spunea Dragnea despre Dacian Cioloș. Și nici Traian Băsescu, singurul politician care a ținut PSD-ul în afara guvernării încă din 2004, nu este fan Cioloș. Fostul președinte al României spunea despre acesta ca era un premier slab: „Cioloş este un premier foarte slab. Dar atât cât este de slab este cel mai bun dintre liberali. Nu au unul mai bun ca el.”

Dacian Cioloș a fost mâna moartă a lui Dragnea la alegerile din 2016, reușind să saboteze, voluntar sau nu, formarea unei candidaturi solide din partea PNL. Cu toate acestea, mitul Dacian Cioloș a continuat să fie transmis în special pe rețelele sociale, unde aparențele pot înlocui realizările cu mare ușurință, mai ales dacă există o armată de utilizatori spălați pe creier.

Cine știe care va fi rolul „liderului desăvârșit” la actualul congres USR PLUS?

Mitul Dacian Cioloș nu numai că este plin cu aer și se umflă sau se desumflă în funcție de nevoile PSD, dar aruncă și o umbră lungă asupra unui partid obscur, cu practici anti-democratice, dictatoriale și subversive.

(Articol de opinie)

Citește și:
https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/politica/alegeri-parlamentare-2016/dacian-ciolos-accepta-moninalizarea-din-partea-pnl-594914

https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/politica/alegeri-parlamentare-2016/pnl-si-a-lansat-candidatii-cu-dacian-ciolos-607054

https://www.mediafax.ro/politic/orban-ciolos-a-trait-foarte-bine-in-perioada-psd-am-avut-o-intelegere-cu-el-pe-care-a-incalcat-o-seful-pnl-despre-fondatorul-mri-a-aparut-din-neant-17601100

https://www.hotnews.ro/stiri-politic-24284970-basescu-cer-demisia-lui-ciolos-din-politica-pentru-modul-care-desfiintat-doi-sfert-lasat-clanurile-interlope-faca-cap.htm

https://www.ziaruldeiasi.ro/stiri/traian-basescu-ii-ataca-pe-ciolos-si-iohannis-premierul-e-foarte-slab-presedintele-oboseste-prea-repede–136420.html