Persoanele care muncesc in case se pot bucura de o iminenta normalizare a situatiei legislative in ceea ce priveste recunoasterea drepturilor depline privind accesul la pensie si la asigurarile sociale la fel ca ceilalti angajati.

Guvernul si sindicatele spaniole au ajuns la un acord care presupune inregistrarea persoanelor angajate in casa in regimul general al angajatilor (Regimen General).
Grupul Socialist din Camera Deputatilor va face un amendament la legea pensiilor pentru a reglementa aspectele legate de cotizatie si prestatii sociale ale acestei categorii.

Potrivit acordului incheiat intre Guvern si sindicate, ca sa fie inregistrate in cadrul Asigurarilor Sociale, persoanele care muncesc in casa ca asistente in treburile casnice trebuie sa aiba un contract in care sa se specifice orele de munca pe saptamana, salariul lunar sau pe ora, daca exista sau nu un acord privind orele si plata, daca exista sau nu un acord pentru a ramane peste noapte in casa si plata corespunzatoare si numarul de cont pentru plata cotizatiei.

Deocamdata inca se mai negociaza detalii privind punerea in aplicarea a viitoarei normative, insa se asteapta ca noua situatie a asistentelor casnice sa devina legala de la 1 ianuarie 2012.
La ora actuala, in Spania, 16.806 romani lucreaza in case, majoritatea femei.