ESTE CONSIDERAT UN EXPERT INTERNAȚIONAL ÎN MIELOMUL MULTIPL

Dr. Joaquín Martínez López, șeful Serviciului de Hematologie și Hemoterapie de la Spitalul Universitario 12 de Octubre, a obținut Catedra în această specialitate la Universitatea Complutense din Madrid -UCM-. Această poziție înseamnă recunoașterea unei cariere profesionale de peste 25 de ani de experiență, dar și a Serviciului de Hematologie însuși și a Spitalului 12 de Octubre. Această realizare este, de asemenea, un mare stimulent pentru continuarea liniilor de sănătate, predare și cercetare lansate de acest centru de sănătate.

Licențiat în Medicină la Universitatea din Granada, este specialist în Hematologie la Spitalul 12 de Octubre și Doctor în Medicină cu un premiu extraordinar de la UCM în 2002. În 2010 a fost cercetător post-doctoral la Universitatea din Toronto (Canada) în Programul de Terapie Celulară de la Spitalul Princess Margaret, unde a obținut cu distincție titlul de specialist în acest domeniu.

În 2016, a preluat șeful serviciului Hematologie și hemoterapie de Spitalul 12 octombrie, în care împărtășește sarcini clinice, de management și de cercetare. Activitatea sa clinică se desfășoară în consultațiile pacienților cu mielom multiplu și neoplasmele mieloproliferative, domeniu în care este considerat un expert internațional. De când a obținut această funcție, Hematologie a primit șapte premii Best In Class -BIC-, a poziționat specialitatea pe locul patru în Monitorul Reputației în Sănătate -MRS- și a fost desemnată Centru Național de Referință pentru administrarea terapiilor CART.

În ceea ce privește fața sa de cercetare, conduce Grupul de Cercetare Translațională și Unitatea de Studii Clinice Precoce în Hematologie a Spitalului 12 de Octubre. Se concentrează pe căutarea și validarea de noi markeri de prognostic, diagnostice și predictori de răspuns la tratament; căutarea de noi ținte terapeutice și imunoterapie de ultimă generație atât la nivel preclinic, cât și clinic.

Ca profesor, a fost profesor asociat și titular la Școala de Medicină UCM și profesor invitat la universitățile Harvard și California din San Francisco.

În ultimii 10 ani, a participat la peste 300 de articole în reviste internaționale, peste 250 în publicații de mare sau foarte mare impact, precum New England Journal of Medicine, Natură, The Lancet fie Sânge, și mai mult de 90 ca prim sau ultimul autor și este inventator în 8 brevete. De-a lungul carierei sale profesionale, a primit mai multe premii pentru cel mai bun articol de cercetare al anului de la Spitalul 12 de Octubre, Fundația de Cercetare MUTUA și Fundația Font.

Sursa: Comunitatea Madrid – Dr. Joaquín Martínez López, șeful Serviciului de Hematologie al Spitalului 12 de Octubre, nou profesor la Universitatea Complutense din Madrid