Orașul spaniol Ávila găzduiește timp de două săptămâni mai multe evenimente culturale dedicate României, sub titlul de „Zilele Culturii Române”.

Activitățile vor fi prezentate de Institutul Cultural Român de la Madrid, în colaborare cu primăria orașului, înscris în patrimoniul UNESCO, și sunt adresate publicului din regiune, unde există o comunitate importantă de români.

Inaugurarea Zilelor Culturii Române va avea loc sâmbătă, 1 octombrie, la Sala El Episcopio din centrul istoric al orașului, în prezenţa oficialităţilor locale şi a reprezentanţilor ICR Madrid, prin deschiderea expoziției „Arhitecţi români creatori de patrimoniu cultural”.

Expoziția a fost prezentată pentru prima dată la Madrid, în 2014, la Colegiul Oficial al Arhitecţilor din Madrid (COAM) în colaborarea cu Uniunea Arhitecţilor din România.

Vizitatorii vor putea să admire până în 16 octombrie o selecţie cu cele mai importante momente din arhitectura românească, prezentând prin imagini şi text – în română și spaniolă – evoluția spaţiului construit românesc între 1869 şi 1989.

Evenimentul va fi urmat de o prelegere cu titlul „Locuri din România incluse în Patrimoniul Mondial UNESCO”, susținută de Camelia Teodorescu și proiecția documentarului „La pas prin București”, de Florin Andreescu.

Al doilea eveniment al Zilelor Culturii Române va fi realizat duminică, 2 octombrie, de actorul Ramiro Melgar, care va interpreta în spaniolă povestea „Ziua în care a fugit somnul”, de Victoria Pătrașcu.

Spectacolele vor fi succedate de o degustare de produse tipice românești.