Secretarul general al Departamentului de Acțiune Climatică, Alimentație și Agenda Rurală, David Mascort i Subiranas, secretarul Acțiunii Climatice, Anna Barnadas i López, directorul Agenției Catalane de Deșeuri (ARC), Isaac Peraire i Soler, directorul general de Calitatea Mediului și Schimbări Climatice, Mireia Boya i Busquet, și directorul serviciilor teritoriale ale Departamentului, Elisabet Sánchez i Sala, s-au întâlnit cu cele 15 consilii care folosesc zăcământul controlat Solius pentru a conveni asupra unei propuneri durabile ca acesta să treacă prin redistribuire. de deșeuri odată ce închiderea infrastructurii este oficializată în conformitate cu sentința Curții Superioare de Justiție din Catalonia (TSJC).

Secretarul Barnadas a informat reprezentanții municipalității că va semna rezoluția de închidere pe 3 februarie viitoare și că ultima zi de funcționare a depozitului controlat va fi 12 februarie, în conformitate cu hotărârea TSJC. „Nu ne vom clinti ca Guvern, nici nu putem, în respectarea sentinței. Astăzi suntem aici pentru a pune pe masă o soluție care aduce beneficii tuturor din punct de vedere ecologic pentru că reduce tonele care vor merge la gropile de gunoi și pentru că, în plus, propunerea ține cont de limitarea costurilor economice de către municipalități care ar putea implica închiderea. a depozitului controlat Suntem de partea primăriilor”, a explicat secretarul Climate Action. „Odată cu închiderea, județul are acum o mare oportunitate de a reduce și costurile de mediu asociate cu utilizarea acestui tip de infrastructură. Este timpul să facem un pas înainte în ceea ce privește sustenabilitatea și să planificăm o nouă cale care să se angajeze în colectarea selectivă de înaltă eficiență, cum ar fi cu modelul de la ușă în ușă, așa cum fac deja unii, ceea ce înseamnă costuri de management al izolării, evitând luarea deșeurile la depozitele de deșeuri și o îmbunătățire a calității mediului înconjurător”, el a adăugat.

Directorul Agenției de Deșeuri din Catalonia, Isaac Peraire i Soler, a detaliat reprezentanților municipali că alternativa propusă este ca 14 din cele 15 municipalități care folosesc depozitul controlat să continue să ducă deșeurile la Solius, care va acționa acum ca un instalație de transfer către centrele de tratare din Lloret de Mar și Vallès Occidental. Doar Torroella de Montgrí va trebui să le ducă direct la stația de epurare pentru restul Alt Empordà, în Pedret și Marçà.

Peraire a susținut că această propunere este „mai potrivite pentru primării”, care au deja contracte de colectare valabile și trasee stabilite. În timp ce costul va crește doar cu 18 euro pe tonă, care va merge de la 118 EUR la 136 EUR/tonă din restul:Cu această soluție transformăm ceea ce a fost o problemă într-o oportunitate pentru că ducând deșeurile la centrele de tratare reducem cu 50% deșeurile care merg direct la groapa de gunoi, cu beneficiul de mediu pe care acest lucru îl presupune, și reducem și costul final. municipalităţilor pentru reducerea tonelor care rămân ca o fracţiune din restul”. Directorul ARC a declarat că, în acest fel, facem propunerea „mai realiste și mai fezabile”a raspunde la o situatie”neintenționat, deși previzibil”. Și, în acest sens, a reamintit angajamentul Agenției de a-și asuma și întregul cost al etanșării și închiderii, care este estimat la aproximativ 3 milioane de euro.

Peraire a declarat că „cele mai bune deșeuri sunt cele care nu sunt generate”și mi-am amintit că această generație”face apel la fiecare dintre noi ca societate, pentru că deșeurile pe care le generăm au ​​acest destin”. „Regiunea Baix Empordà, după cum a spus secretarul pentru Climate Action, are acum o mare oportunitate de a face un pas înainte în ceea ce privește sustenabilitatea și gestionarea eficientă a deșeurilor, optând pentru modele de colectare selectivă precum ușă în ușă și gestionarea ulterioară în plante de sortare. De la Agenția de Deșeuri vom fi acolo pentru a însoți consiliile, și toți vecinii, pe această cale fără nicio îndoială”, a conchis directorul Agenției deșeurilor, Isaac Peraire i Soler.

comisia de monitorizare Vacamorta

Agenția de Deșeuri din Catalonia s-a întâlnit și astăzi pentru a monitoriza golirea gropii de gunoi Vacamorta, compania fiind responsabilă de eliminarea primelor 20.000 de tone de deșeuri, care a început la jumătatea lunii decembrie a anului trecut. Această primă fază costă 2,5 milioane de euro și va servi la testarea sistemului de exploatare a gropii de gunoi, tratând deșeurile in situ și analizând care parte poate fi reciclată și care nu.

sursă: Departamentul de Acțiune Climatică este de acord cu consiliile orășenești asupra unei propuneri durabile de redistribuire a deșeurilor din depozitul controlat Solius