Propunerea de numire a noului președinte a fost aprobată ieri de un Consiliu care a decis, de asemenea, să înceapă elaborarea Planului special de protecție a Deltei Ebrului ca instrument care ar trebui să consolideze „strategia de a apărarea deltei și a ecosistemelor acesteia

Dani Forcadell va fi noul președinte al Consiliului de conducere al Parcului Natural Delta de l’Ebre. Propunerea a fost aprobată la ultimul Consiliu al Parcului care a avut loc ieri cu prezența directorului general al politicilor de mediu și a mediului natural, Marc Vilahur, și a directorului teritorial de acțiune pentru climă, alimentație și agendă rurală în Terres de l. „Ebre, Jesús Gómez.

Forcadell are 49 ani, s-a născut și locuiește în Amposta și este un cultivator de orez în delta Ebrului . Timp de 4 ani a fost Consilier pentru Pagesia, Mediu Natural și Servicii la Primăria Amposta. El se ocupă de orezul Uniunii Fermierilor (UP) timp de 5 ani și, mai târziu, se ocupă de Sectoarele agricole.

Potrivit lui Marc Vilahur: „ Căutam o persoană angajată în teritoriu, care să-l cunoască și să-l iubească, și cu capacitatea de a genera consens și de a implica diferitele sectoare ale deltei în proiectul Parcului Natural ”. Forcadell își asumă președinția cu dorința de a genera noi dinamici participative și apărarea deltei și căutarea de soluții care să asigure supraviețuirea actualei delte așa cum o cunoaștem astăzi. În plus, se angajează să asigure participarea efectivă a membrilor Consiliului de conducere la problemele importante și strategice ale Parcului.

În același sens, Vilahur și-a propus să înceapă ca o prioritate elaborarea Planului de protecție a mediului natural și a peisajului deltei Ebrului . Scopul final al acestui Plan este, cu participarea tuturor sectoarelor deltei reprezentate în Consiliul de conducere, elaborarea strategiei de conservare și a obiectivelor de atins. De asemenea, este considerat un element important în lupta împotriva regresiei și pune accent pe conservarea spațiilor, ecosistemelor și activităților productive. Elaborarea acestui Plan trebuie să fie total participativă și deschisă și trebuie să țină cont de toate realitățile și sensibilitățile. Având în vedere interesul propunerii și necesitatea de a avea maximum de elemente de decizie înainte de aprobarea de către Consiliul de conducere, se propune o viitoare ședință explicativă cu personalul tehnic al Departamentului deschisă tuturor membrilor.

Consiliul de conducere este organul de conducere al Parcului Natural. Este format din reprezentanți ai administrațiilor, organismelor și organizațiilor locale și sectoarelor sociale din zonă. Printre funcțiile sale se numără aprobarea programului de acțiune al Parcului, propunerea și promovarea măsurilor pentru cea mai bună protecție a spațiului, precum și coordonarea și monitorizarea acțiunilor care afectează Parcul.

Sursa: Dani Forcadell, noul președinte al Consiliului de conducere al Parcului Natural Delta de l’Ebre