Românii care locuiesc în apartamente închiriate pot primi până la 3.200 de euro pe an pentru plata chiriei. Chiriaşii pot primi înapoi, din sumele plătite pentru apartamentul închiriat, până la 3.200 de euro anual, plus deduceri fiscale de minim 10%. „Renta Basica de Emancipación” sau „Plan Estatal de Vivienda y Rehabilitación 2009-2012” sunt două dintre principalele programe spaniole desfăşurate la nivel naţional care îi ajută pe oameni să-şi plătească chiria lunară a apartamentului în care locuiesc.

Dacă până acum trei-patru ani, românii din Spania dădeau năvală la agenţiile imobiliare pentru a-şi cumpăra apartamente, criza economică a schimbat această tendinţă, iar compatrioţii au reînceput să caute apartamente pentru a locui cu chirie. Mai mult chiar, adesea, veniturile familiei sunt insuficiente pentru plata integrală a chiriei lunare, aşa că oamenii sunt nevoiţi să se reorienteze spre căutarea unor colegi de apartament.

Situaţia devine însă cu adevărat dificilă în cazul familiilor care au minori în întreţinere, deoarece cu greu pot găsi persoane care să accepte să locuiască alături de copii, care sunt mai gălăgioşi şi nu pot respecta regulile de convieţuire la fel de bine ca un adult. O altă situaţie dificilă apare şi în cazurile în care, deşi familia nu-şi permite să plătească singură chiria lunară, proprietarii apartamentelor nu acceptă venirea altor persoane în casă. Există vreo soluţie pentru rezolvarea acestor situaţii parcă fără ieşire? Bineînţeles. Din păcate, mulţi români nu ştiu că autorităţile spaniole derulează mai multe programe destinate ajutorării persoanelor aflate în dificultate. Printre acestea, ajutoarele pentru plata chiriei lunare la apartamentele închiriate. Prezentăm două dintre ele, desfăşurate la nivel naţional, primul adresat celor cu vârste între 22 şi 30 de ani, iar cel de-al doilea adresat celor peste 30 de ani.

Renta Basica de Emancipación

„Renta Basica de Emancipación” este un ajutor acordat de la 1 ianuarie 2008 de guvernul spaniol tinerilor cu vârste cuprinse între 22 și 30 de ani, care trăiesc în locuinţe închiriate. Poate fi acordat pentru o durată de timp de maxim patru ani. Fiecare comunitate autonomă din Spania își stabilește propriile documente care trebuie depuse pentru obţinerea ajutorului. 

Solicitantul trebuie să îndeplinească următoarele condiții: să aibă între 22 și 30 de ani (la împlinirea vârstei de 30 de ani ajutorul se întrerupe); să fie titularul contractului de închiriere a locuinței; dacă sunt mai mulți titulari, subvenția se împarte în mod egal între aceștia; să dispună de o sursă stabilă de venituri, cuantumul acestora trebuind să fie mai mic de 22.000 de euro brut/an; să poată prezenta adeverință de salariu pe ultimele șase luni (vida laboral) sau contract de muncă pentru următoarele șase luni; poate fi beneficiar de ajutor de şomaj; să aibă naționalitatea spaniolă sau pe cea a unui stat membru al Uniunii Europene (pentru noncomunitari se cere rezidență permanentă); să aibă cont deschis la una dintre instituțiile bancare colaboratoare în program.

Renta Basica de Emancipación” cuprinde următoarele facilităţi: o sumă lunară pentru plata chiriei, în valoare de 210 euro, timp de patru ani sau până la împlinirea vârstei de 30 de ani; un împrumut de 600 de euro, dacă tânărului i se solicită depunerea unei garanții la închirierea locuinței, returnabil la încetarea acordării ajutorului; suma de 120 de euro, pentru demersurile necesare în cazul în care este solicitat și un girant;

Plan Estatal de Vivienda y Rehabilitación 2009-2012

Unul dintre ajutoarele oferite prin intermediul acestui program social este şi cel pentru plata chiriei apartamentului. Deşi chiriaşii cu vârste până la 35 de ani au prioritate, sunt acceptate toate solicitările, indiferent de vârstă. Condiţia principală este ca veniturile titularilor de contract să nu depăşească cu mai mult de 2,5 ori Indicatorul Public de Rentă cu Efecte Multiple (IPREM). Concret, suma nu trebuie să depăşească 18.453,33 de euro anual. Chiriaşii ale căror solicitări sunt acceptate vor primi 40% din suma plătită anual pentru chirie, până la un maxim de 3.200 de euro, sumă care se împarte la toţi titularii contractului de închiriere. De acest ajutor se poate beneficia maxim 24 de luni, putându-se face o nouă solicitare peste cel puţin cinci ani de data primirii ultimului ajutor. Cererea trebuie depusă în termen de maxim o lună de la împlinirea unui an de la închirierea apartamentului, iar dovada o vor constitui contractul de închiriere şi documentele justificative de plată de la bancă. Obligatoriu, plata chiriei trebuie făcută prin intermediul băncii. Deşi aceste prevederi sunt valabile la nivel naţional, fiecare comunitate spaniolă poate stabili mai multe criterii şi condiţii de acces.

Deduceri fiscale prin Declaraţia de Venit Global
Nu trebuie pierdut din vedere faptul că familiile care au venituri anuale mai mici de 24.042 de euro (sumă stabilită pentru Declaraţia de Venit depusă în 2010) obţin deduceri fiscale de 10,05% din sumele achitate pentru plata chiriei locuinţei. Fiecare comunitate autonomă spaniolă are posibilitatea să crească procentul sumei înapoiate sau să stabilească anumite criterii de acordare de deduceri suplimentare. De exemplu, dacă titularul de contract este o persoană tânără, în Madrid, Andalucia, Insulele Baleare, Cantabria, Castilla y Leon, Extremadura şi Galicia se acordă deduceri suplimentare. Astfel, în Madrid, persoanele care au până în 35 de ani beneficiază de o deducere suplimentară de 20% din suma plătită în anul anterior pentru chiria locuinţei, cu o limită maximă de 840 de euro. Alte comunităţi care aplică deduceri suplimentare în anumite cazuri sunt Asturia, Comunitatea Valenciană, Insulele Canare, Navarra, Pais Vasco şi Catalunia.