#Spania – Tapiserie Triumful timpului

În 2023, Ministerul Culturii a investit în total 13.965.142,87 euro în achiziția de bunuri culturale pentru colecții publice, ceea ce reprezintă o creștere de 110% față de 2022, când investiția era de 6,62 milioane. Acest efort de cumpărare constituie un record în istoria achizițiilor de către Direcția Generală Patrimoniu Cultural și Arte Plastice, începând cu anul 2001, la care 2% Cultural a contribuit cu 2.792.660,39 euro, în condițiile în care aceste fonduri pot fi utilizate atât pentru lucrări de conservare, cât și în ceea ce priveşte îmbogăţirea moştenirii culturale spaniole.

În ultimul an fiscal, Ministerul Culturii a efectuat achiziții pentru 26 de instituții publice de cultură: treisprezece muzee de stat aflate în administrare directă; trei muzee aflate în administrare transferate la comunitățile autonome; patru arhive de stat, Biblioteca Națională a Spaniei, Muzeul Național Prado, Muzeul Centrului Național de Artă Reina Sofia, Patrimoniul Național, Muzeul Național de Științe ale Naturii și Muzeul Armatei.

În total, în favoarea bunurilor statului au fost efectuate peste 200 de operațiuni de cumpărare. Deși un procent din aceste achiziții corespund unor piese individuale, în alte cazuri sunt decoruri, arhive și colecții cu zeci sau sute de bunuri precum picturi, sculpturi, desene, mobilier, îmbrăcăminte, ceramică și albume foto, pe lângă colecțiile documentare și instalaţii bibliografice şi artistice contemporane.

Sorolla Centenar și Colecții RegaleContinuând cu efortul de îmbogățire a colecțiilor publice ale pictorului, cu ocazia centenarului morții lui Joaquín Sorolla, încă trei lucrări ale pictorului au fost achiziționate în 2023 pentru Muzeul Sorolla, muzeu dependent de Ministerul Culturii. Sunt uleiul pe pânză „Trobadour de stradă”, spălătura și guașa pe hârtie „Toma de habit” și uleiul pe pânză „Capul Sfântului Antonie”. Aceste achiziții au presupus o investiție de 531.000 de euro și se adaugă celor șase lucrări de Sorolla achiziționate în 2022 pentru aproape jumătate de milion de euro.

Ministerul Culturii a contribuit și la inaugurarea Galerii Colecțiilor Regale. A achiziționat tapiseria flamenco „Triumful timpului”, expusă în noul centru, pentru un milion de euro. În total, Patrimoniul Național a primit noi colecții de peste 1.212.447,57 euro pe cheltuiala Ministerului. Pe lângă tapiserie, elementele evidențiate includ „Schița cu Hristos încoronând o călugăriță”, de Corrado Giaquinto, și un set de irigare pentru botez realizate din argint aurit de Crossville și Glachant.

Sprijin pentru creația spaniolă feminină și contemporanăÎncă un an, Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofia (MNCARS) a intrat în lucrări artistice realizate de femei și achiziționate de Ministerul Culturii. Astfel, la ARCO 2023 s-a convenit achiziția a 26 de lucrări – instalație, video, pictură, fotografie, colaj… – de către 18 artiști, dintre care 12 femei, printre care se numără Cecilia Bengolea, Gabriela Bettini și Ana Esteve Reig, pentru 400.000 de euro.

În total, datorită Ministerului Culturii, colecțiile MNCARS au înregistrat noi venituri în 2023 pentru aproape 1.200.000 de euro. Printre aceste piese noi se remarcă portretele „Antonio și Carmen” și „Sinforoso și Josefa”, ambele de Antonio López, cu 350.000 de euro; și o lucrare a americanului Allan McCollum, de 69.000 de euro.

La fel, pentru Muzeul Național Prado au fost achiziționate 30 de lucrări, cu aproape 620.000 de euro, precum picturile „Sfântul Petru Primind Cheile” și „Botezul lui Hristos”, de Bartolomé Esteban Murillo, cu 200.000 de euro; pictura în ulei „Nașterea lui Adonis”, de Pedro de Orrente, pentru 120.000 de euro; cinci desene de Vicente López și Manuel Salvador Carmona, pentru aproape 50.000 de euro; print-ul „Regele contemplă”, de Rosa Bonheur, pentru 48,71 de euro, și o natură moartă atribuită lui Pedro de Camprobín pentru 180.000 de euro.

Muzeele de statÎn ceea ce privește colecțiile Muzeelor ​​de Stat administrate de Ministerul Culturii, anul acesta au încorporat piese atât de relevante precum „La Piedad” de Francisco de Goya, pentru 1,5 milioane de euro, pentru Muzeul Național al Romantismului. În total, acest muzeu a admis lucrări noi în 2023 în valoare totală de 2 milioane de euro. Dintre restul pieselor achizitionate pentru acest centru se remarca un portret ecvestru al lui Pedro Ayegui Torralba de Rafael Tegeo, pentru 186.300 de euro; și portretul unui pictor de Antonio Poza y Muñoz, în valoare de 3.629 de euro.

Pentru Muzeul Costumelor, în străinătate a fost achiziționat un set interesant de îmbrăcăminte din diferite perioade, cu piese vestimentare concepute de Pedro Rodríguez, Chanel, Dior și Galliano, și cu fotografii de Javier Vallhonrat, pentru puțin peste 150.000 de euro. Această achiziție se adaugă la cea a arhivei și colecției couturierului Lorenzo Caprile, pentru o valoare de 275.000 de euro, cu peste 5.000 de colecții documentare și peste 500 de piese vestimentare marca Balenciaga, Valentino și Lanvin, printre multe altele, în plus. la opera lui Caprile însuşi.

Muzeului Național de Arheologie au fost repartizate diferite lucrări, printre care se remarcă o placă ceramică de la Manises din secolul al XV-lea, pentru 50.000 de euro; și 52 de piese de la Fabrica Regală de Cristal din La Granja, pentru 48.000 de euro. Între timp, Muzeul Locul Nașterii Cervantes a primit un set de 23 de panouri cu scene din „Don Quijote”, de Manuel García Rodríguez, pentru aproape 29.000 de euro. Tot în Valladolid, colecțiile Muzeului Național de Sculptură cresc cu diferite lucrări în valoare de 200.000 de euro, cu piese precum o sculptură a lui Santiago Matamoros de José Ginés.

Semnificative sunt și achizițiile, destinate Muzeului Național de Arte Decorative, a unui set de 37 de piese de design spaniol, ceramică și porțelan din secolul XX, pentru aproape 75.000 de euro; 9 desene de Delhy Tejero, pentru aproape 27.000 de euro; și patru piese de mobilier proiectate între 1957 și 1962 de Juan Cuenca, de la Equipo 57, pentru o sumă aproximativă de 50.000 de euro.

La rândul său, Muzeul El Greco a încorporat în colecțiile sale două pânze din secolul al XVII-lea: „Moise și apa stâncii”, de Pedro de Orrente din Murcia, și un autoportret inedit al lui Luis Tristán din Toledo, ambele de aproape 9.800 euro.

Multe dintre aceste noi lucrări sunt deja în turnee publice sau vor fi în viitorul apropiat. Un exemplu actual al acestei politici de diseminare este expoziția „Adăugarea de povești. 10 ani de achiziții’, deschis la Muzeul Americii până în aprilie, care explică pașii urmați pentru achiziția de noi bunuri culturale de către muzeele de stat.

Pe lângă achizițiile pentru muzeele de stat situate în Valladolid, Mérida sau Toledo, Ministerul Culturii a oferit noi fonduri la trei muzee a căror conducere a fost transferată către comunități autonome răspândite în diferite părți ale teritoriului: Muzeul de Arte Frumoase din Valencia , cu tabloul ‘Carrera de Joies’ de Antonio Fillol, în valoare de 25.000 de euro; Muzeul Gudalajara, cu tabloul „Portretul Doamnei Luisa de Mendoza y Mendoza, Contesa de Saldaña” de Antonio Ricci, pentru 96.456 euro; și Muzeul din Albacete, cu un borcan de lut smălțuit din ceramica Hellín, din secolul al XVIII-lea, pentru o sumă de 3.500 de euro.

Patrimoniul documentar și bibliograficBilanțul evidențiază achiziția Arhivei Conților de Güemes și Revilla-Gigedo pentru Arhiva Istorică a Nobilimii, pentru un preț total de 6.344.750 de euro (din care 5.200.000 de euro au fost plătiți din bugetele 2023). Este una dintre cele mai importante arhive nobiliare private din Spania, declarată Bun de Interes Cultural în 2008, cu documente fundamentale pentru cunoașterea istoriei Epocii Moderne în Spania și America.

Arhiva Generală a Indiilor, Arhiva Istorică Națională și Centrul Documentar al Memoriei Istorice au primit și noi fonduri documentare în valoare de 330.000 de euro în 2023. Câteva exemple sunt manuscrisele de pe rutele comerciale dintre Spania și Río de la Plata, documentul Sfântului Oficiu datat la Granada în 1626 și lotul de peste 80 de fotografii realizate de catalanul Antoni Campañaà (1906-1989).

Ministerul Culturii a făcut și achiziții pentru Biblioteca Națională a Spaniei în valoare de aproape 174.000 de euro, precum prima ediție a cărții „Frankenstein or the Modern Prometheus” de Mary Shelley, din care nu exista niciun exemplar în bibliotecile publice spaniole, pt. 75.000 de euro, și două manuscrise din biblioteca marchizului de Toca datate în secolul al XVIII-lea, pentru 45.000 de euro.

Mai multe informatii Lista de achiziții 2023 Etichete: Cultură Sursa: Guvernul Spaniei – Cultura dublează investiția în achiziționarea de bunuri culturale pentru colecții publice în 2023, în valoare de 14 milioane de euro