Este nevoie urgentă de măsuri suplimentare pentru a se evita amenințările la adresa securității alimentare mondiale. Uniunea Europeană ia măsuri concrete pentru a facilita exporturile de produse agricole din Ucraina și pentru a sprijini sectorul agricol ucrainean în 2022. În acest sens, Comisia Europeană colaborează îndeaproape cu statele membre, cu autoritățile ucrainene și cu operatorii care au misiunea de a accelera lucrările privind „culoarele de solidaritate”, pentru a facilita exporturile de alimente din Ucraina prin diferite rute terestre și porturi din UE.

Pentru a găsi soluții pragmatice, Comisia a pus la dispoziție, prin intermediul Rețelei întreprinderilor europene, un instrument de cooperare între întreprinderile din UE și Ucraina.

Comisarul pentru transporturi, Adina Vălean, a declarat: „Milioane de tone de cereale sunt blocate în Ucraina și trebuie să ne unim forțele fără a ține cont de sectoare și frontiere pentru a le debloca: întreprinderi care caută modalități de sprijinire a exporturilor din Ucraina, societăți care oferă soluții de transport sau de depozitare și comercianți ucraineni de cereale care caută parteneri logistici – platforma noastră de cooperare va contribui la crearea de noi parteneriate. Aștept cu interes să le văd în acțiune – fiecare tonă de cereale contează!”

Platforma sprijină punerea în aplicare a Planului de acțiune pentru culoarele de solidaritate UE-Ucraina, care urmărește să asigure faptul că Ucraina poate exporta cereale și importa bunurile de care are nevoie. Multe acțiuni au fost deja finalizate: punctele naționale de contact specializate funcționează în prezent ca ghișee unice pentru cererile referitoare la țara lor, având rolul de a soluționa problemele logistice și de a stabili care sunt capacitățile de stocare. Statele membre depun eforturi pentru a accelera procedurile la punctele de trecere a frontierei, iar Comisia pregătește încheierea de acorduri privind transportul rutier cu Ucraina și Moldova în vederea eliminării altor blocaje.

În paralel cu extinderea coridoarelor TEN-T în Ucraina, conectivitatea sporită dintre UE și Ucraina va pregăti terenul pentru reconstrucția Ucrainei și va contribui la apropierea Ucrainei de UE. Mai multe informații despre culoarele de solidaritate UE-Ucraina sunt disponibile aici.

Sursa: Culoarele de solidaritate: Comisia Europeană lansează o platformă de cooperare între întreprinderile din UE și din Ucraina