Valoarea asigurării obligatorii pentru autoturisme ar putea creşte cu până la 30% până la sfârşitul anului pentru a acoperi toate cheltuielile legate de daune în caz de accident. Preşedintele Uniunii Naţionale a Societăţilor de Asigurare din România, Cristian Constantinescu, a declarat că România a ajuns să aibă cel mai neprofitabil segment de asigurări generale din Europa Centrală şi de Est, unii asiguratori înregistrând  anul trecut pierderi de până la 50%.

 La fiecare sută de lei încasată cu titlul de primă RCA, piaţa plăteşte 150. Numai că prima nu înseamnă neapărat că dacă se pierd 50 la fiecare sută trebuie şi prima să urmeze exact aceeaşi tendinţă.

Asiguratorii menţin serviciul RCA doar din dorinţa de a câştiga cotă de piaţă şi pentru a evita pierderea vreunui client prin refuzul încheierii unei poliţe. Tocmai de aceea societăţile de asigurări sunt oarecum obligate să lucreze şi pe segmentul asigurărilor auto„, a declarat Cristian Constantinescu.

Nivelul maxim de despăgubire pentru pagubele materiale va ajunge în 2010 la 750.000 euro, iar pentru vătămare corporală la 3,5 milioane euro, odată cu alinierea României la normele europene.