Ministrul Alsina a explicat că „scopul întâlnirii a fost acela de a afla cum CatalanGate, cazul spionajului în masă în independență, se leagă de conversația globală pe care CitizenLab o poartă, toate cercetările de acest tip realizate de această instituție 100% independent legat de Universitatea din Toronto ”. Șeful Afacerilor Externe și Guvernului Deschis adaugă: și activiști, precum și jurnaliști și avocați. Acțiuni pe care le luăm în fața Națiunilor Unite, a Uniunii Europene și a Consiliului Europei”.

După discuția cu directorul CitizenLab, consilierul Victòria Alsina a fost foarte clar: „Ancheta care a permis dezvăluirea spionajului în 100 oameni legați de independența catalană, inclusiv 4 președinți ai Generalitati, este doar vârful aisbergului. Și guvernul spaniol trebuie să-și elibereze responsabilitățile politice.”

Nu este prima dată când ministrul Alsina are întrevederi cu actori internaționali pentru a denunța scandalul de spionaj în masă izbucnit la mijlocul lunii aprilie. De asemenea, a făcut acest lucru în cadrul vizitelor sale oficiale în Austria și Slovacia, precum și la Bruxelles.

Comitetul mixt Quebec-Catalunia aprobă planul de lucru 1979 – 2024
Vizita consilierului Alsina în Quebec face parte din 25 este aniversarea acordului bilateral de cooperare dintre Catalonia și Quebec și, în acest sens, un nou plan de lucru comun pentru perioada a fost oficializat și marți 2022 – 2024, care reînnoiește cooperarea deja stabilită între cele două țări. Secretarul pentru Afaceri Externe al Guvernului, Gerard Figueras, și directorul pentru Europa și Instituții Europene ale Guvernului din Quebec, Marie-Josée Audet, au condus 10 la o reuniune a Comitetului mixt Quebec-Catalunia de la Ministerul Relațiilor Internaționale și Francofoniei din Quebec.

La ședința Comitetului, care este organismul care coordonează relațiile dintre cele două teritorii, s-a convenit ca domeniile prioritare pentru următorii doi ani să fie dezvoltarea economică, cercetarea și inovarea, cultura , educatie si antrenament. În plus, cele două guverne și-au exprimat disponibilitatea de a coopera în ceea ce privește schimbările climatice și biodiversitatea și vor explora modalități de colaborare în domeniile tehnologiilor digitale și inteligenței artificiale, științelor vieții sau afacerilor maritime.

Vizită instituțională în Quebec

Consilierul Victòria Alsina va fi pe tot parcursul Săptămâna de vizită în Quebec cu ocazia sărbătoririi 25 este aniversarea cooperării dintre Catalonia și această țară. Însoțită de secretarul pentru Afaceri Externe al Guvernului, Gerard Figueras, și de delegatul Guvernului în Statele Unite și Canada, Isidre Sala, Victoria Alsina se întâlnește marți cu ministrul securității cibernetice din Quebec, Eric Cairo, și cu ministrul relațiilor internaționale. și La Francophonie, Nadine Girault. De asemenea, se întâlnește cu reprezentanți ai comunității catalane, precum și cu jurnaliști de seamă, academicieni, deputați, activiști și oameni de afaceri din Quebec. De asemenea, va vizita pictura murală a sculptorului catalan cu sediul în Quebec Jordi Bonet (1932 – 206) la Grand Theatre din Quebec, unde va fi onorat cu participarea familiei sale. Mâine, miercuri, consilierul Alsina va participa la o ședință a Adunării Naționale din Quebec, unde va fi primită de președintele Camerei Quebecului, François Paradis.

Sursa: Ministrul Alsina se întâlnește cu CitizenLab în Canada: „V-am informat despre acțiunile Guvernului la nivel internațional pentru a denunța CatalanGate”